Articol preluat de pe paginademedia.ro
„Radio Romania, în momentul acesta şi de o bună perioadă de timp, este unul dintre cele mai stabile servicii publice din Europa”, a declarat Ovidiu Miculescu, președinte director general al Societății Române de Radiodifuziune, într-o conferință de presă care a avut loc astăzi.
Ovidiu Miculescu:
„Din punct de vedere financiar Societatea de Română de Radiodifuziune este intr-un moment fast, a existat un plus de 7,7 milioane de lei (1,7 milioane de euro). SRR nu are datorii, credite, nici măcar întârzieri de facturi la plată. Ne finanţăm singuri investiţiile, din 2012 nu mai primim bani de la bugetul de stat”.
Directorul radioului a anunțat că printre planurile pe 2016 se numără și lansarea unui post pentru minorități la Cluj.
„La Targu Mureş există o foarte puternică comunitate maghiara, la fel şi la Cluj. Dacă componenta demografica este de felul acesta, pentru vorbitorii de limba maghiara şi pentru alte minorităţi dedicăm o frecvenţă. La Cluj vrem să lansăm un nou post pentru minorităţi”, a declarat Miculescu.
Șeful radioului public a mai vorbit despre situația financiară a instituției pe care o conduce, despre planurile Radio România și despre cum vede el o posibilă unificare cu TVR.
“Anii 2014 – 2015 reprezintă cea mai fastă perioadă din ultimii douăzeci de ani ai Societăţii Române de Radiodifuziune. Dacă 2014 credeam că a fost cel mai bun an din istoria radioului, se pare că 2015 ne contrazice. Din punct de vedere financiar Societatea de Română de Radiodifuziune este intr-un moment fast, a existat un plus de 7,7 milioane de lei. SRR nu are datorii, credite, nici măcar întârzieri de facturi la plată. Ne finanţăm singuri investiţiile, din 2012 nu mai primim bani de la bugetul de stat”, a declarat Ovidiu Miculescu.
Paginademedia.ro prezintă, în continuare, mai multe fragmente din declarațiile făcute de Ovidiu Miculescu la conferința de presă:
Despre conflictele cu foști sau actuali angajați ai Radio România, care pot avea efecte negative asupra credibilității instituției:
Ovidiu Miculescu: Cred că Radio România performează, iar acest lucru s-ar putea la un moment dat să genereze invidie. Au apărut o serie de atacuri ale unor foşti sau actuali salariaţi. Suntem deschişi oricăror abordări, în comunicare nimic nu este interzis, ne interesează opiniile tuturor. În schimb, nu pot fi de acord cu faptul ca neîmpliniri personale, pierderea unor privilegii, să se transforme în atacuri la persoana, şi aici nu vorbesc doar de mine ci şi de membri ai conducerii executive, iar treptat vehiculându-se generalităţi, jumătăţi de adevăruri, se produce un transfer de la o luptă personală spre instituţie.
Se atacă unul dintre cele mai importante lucruri şi anume credibilitatea. Radio România este o institutie extrem de credibilă. Resping toate aceste acuze, accept că pot fi acuzat personal, dar nu pot fi de acord cu acest transfer de atac la imagine şi la credibilitate a instituţiei. Se mai încearcă acreditarea unei idei foarte periculoase.
Radio România este un serviciu public strategic, se încearcă acreditarea ideii că într-o anumită situaţie de criză Radio România n-ar putea să-şi îndeplinească misiunea de serviciu public. Suntem pregătiţi pentru orice fel de situaţie.
Faptul că reuşim să performam şi reuşim să convingem ascultătorii prin programele noastre înseamnă confirmarea majoră pe care Radio România o primeşte în fiecare zi. Aceste atacuri sunt lansate de persoane care au sau nu au o reprezentativitate în organizaţie, sunt persoane care au pierdut privilegii sau chiar locul de muncă în urma unor cercetări disciplinare confirmate de justiţie. Nu pot să fiu de acord ca Radio România să fie atacat. Vom apăra această instituţie care nici n-a început şi nici nu se va termina cu noi.
Radio Romania, în momentul acesta şi de o bună perioadă de timp, este unul dintre cele mai stabile servicii publice din Europa. Performăm şi poate unora li se pare nefiresc ca un serviciu public de stat poate performa, poate fi eficient şi nu este apriori destinat falimentului, lipsei de eficienţă, dezastrului. Performăm şi suntem mândri de asta. De la sistemul organizational la calitatea programelor, pe mulţi lucrurile astea poate să-i deranjeze.
Radio România are un proiect, o strategie, un plan, deci ştim încotro mergem, pentru că aşa este normal atunci când abordam profesionist această activitate. Este extrem de nedrept, de neadevărat, extrem de greu de acceptat că instituţia şi nu persoanele să fie atacată lovindu-se în partea de filon a existenţei acestei instituţii.
Încerăm să fim echidistanţi, să nu intrăm în jocuri politice, avem grijă de minorităţi, de cultură, de teatru, de film, de muzică. Banul public trebuie gestionat corect şi inteligent. Această instituţie chiar funcţionează şi să ştiţi ca de multe ori curge sânge ca să funcţioneze.
Despre o posibilă unificare a Radio România cu Televiziunea Română:
Miculescu: Este o chestiune sensibilă pe care e greu de tranşat. Eu am o opinie bazată pe o experienţă şi pe ceea ce văd în jur. Peste 95% din serviciile publice din Europa funcţionează împreuna, aceasta este realitatea. Sigur, cei din televiziune sunt colegii noştri, România are nevoie de un serviciu public de televiziune, nu există niciun dubiu aici. Eu cred că problema televiziunii se va rezolva, cred în schimb că această consultare despre viitorul televiziunii trebuie să fie foarte serioasă.
Cred că este o decizie politică, dar ceea ce pot sa vă spun cu certitudine, abordarea frontală a acestei probleme nu face decat rău televiziunii şi serviciului public media din Romania. Nu ştiu exact care este intenţia celor care au în atribuţii rezolvarea acestei chestiuni. Ea la un moment dat a fost plasată spre o rezolvare onesta şi europeană. Daca nu se întâmplă asta sunt şanse ca televiziunea să piară câte puţin în fiecare zi.
Au existat speculaţii vizavi de persoane, de nume, dar s-a discutat mai puţin de proiecte. În momentul în care m-am asezat pe acest scaun am ştiut că nimic nu este veşnic, în schimb, aceste instituţii trebuie să existe pentru că societatea are nevoie de ele. Cred ca este în mâna politicienilor această problemă, nu întrezăresc vreo soluţie realistă şi eficientă şi relativ rapidă pe subiectul respectiv.
Uitandu-mă în jur văd ce se întâmplă în alte locuri, văd că în ultimii ani astfel de fuziuni au existat, am întrebat de ce, raţiunile au fost atat economice, pe de alta parte mai exista o teamă care poate fi reală, există această dualitate, aceste două situaţii, radioul merge foarte bine, televiziunea în momentul aceasta merge rău, unindu-se nu cumva se strică şi ceea ce este bun.
Trebuie să recunoaştem că televiziunea este regina, în momentul aceasta eu sunt dedicat sută la sută acestei instituţii şi o voi apăra pe ea şi numai pe ea atâta timp cât voi fi aici. Fără un proiect, făra o discuţie aplicata, trebuie aduse argumente. Trebuie consultaţi oameni care se pricep. Mi-e greu, sunt ataşat de radio, m-ar durea să intrăm într-o formulă în care radioul să aiba de pierdut, aşa ceva eu nu aş accepta.
Pot să vă spun clar că situaţia din televiziune aşa dramatică cum e poate fi rezolvată, chiar şi în momentul acesta, dar instrumentele sunt cele de management al unui business public, făcut cu oameni care se pricep. Nu există imposibil, dar cineva trebuie să apuce de undeva această problemă, pentru că se poate. Am un disconfort vorbind de ceea ce se întamplă acolo, dar vă rog sa ma credeti că ştiu care este rezolvarea.
Puteţi citi articolul în întregime aici:
http://www.paginademedia.ro/2015/12/seful-radioului-public-nu-avem-datorii-credite-nici-macar-intarzieri-la-facturi-aproape-doua-milioane-de-euro-profit
sursa: Pagina de media
- Despre trupa FiRMA, anulare de concerte, „cenzură”, Calin Georgescu (Pacientul) - februarie 28, 2025
- LANSARE PSIHOLOGICĂ (25.02) - februarie 25, 2025
- Sanremo, un festival socialist? - februarie 18, 2025