Statul la stat. Puținii bani din sport, împărțiți la aproape 70 de federații, fără un control al modului în care sunt cheltuiți

Articol preluat de pe site-ul Digi24

0
64
Statul la stat. Puținii bani din sport, împărțiți la aproape 70 de federații, fără un control al modului în care sunt cheltuiți
sursă foto: Digi24

În anul 2021 statul român a finanțat peste 60 de federații sportive. Puținul pe care l-a avut, adică 115 milioane de lei, a trebuit tăiat în 64 de felii astfel încât să ajungă la toată lumea. Unii au primit mai mult alții mai puțin.

Eduard Novak, ministrul Sporturilor: În momentul actual, fiind finanțarea anuală, fără să știm care este viziunea comună, atunci, din păcate, marea majoritate a acestor fonduri puține se scurg și intră pe programe care nu au nicio sustenabilitate și nu au nicio valoare.

(…)

De pildă, statul român finanțează patru federații de karate, una de arte marțiale și alte șapte care au, într-un fel sau altul, legătură cu aceste discipline.

Octavian Amzulescu, președinde FR Karate: Singura deosebire dintre noi și ei este regulamentul de competiție, care la multe dintre ele sunt variante mai vechi ale regulamentului federatiei noastre mondiale și se luptă pe acea versiune. Dar, ca și sport, ca și ramura sportivă ca și probe, sunt la fel.

(…)

Radioamatorismul, considerat de mulți doar un hobby, este recunoscut drept sport și a primit, în 2021, 110.000 de lei de la bugetul de stat

Marius Mitruț, secretar general FR de Radioamatorism: Federația nostră nu are un impact deosebit asupra publicului, adică nu atrage sponsori, pentru că este un sport de nișă nu este un sport olimpic sau un sport care să atragă sponsori importanți.
Reporter:
 Și atunci, fiind un sport de nișă, de ce ar trebui finanțat de la bugetul de stat un astfel de sport?
Marius Mitruț: Pentru că participarea la campionatele mondiale și participarea la campionate europene și așa mai departe, unde avem loturi, deci federația nostră are cinci secții.

Federația Română de Sport Columbofil își dorește porumbei în fiecare școală: „Închipuiți-vă că acest sport poate să fie mai performant decât fotbalul”

Faceți acum cunoștință cu Marian Stan. Este secretarul Federației Române de Sport Columbofil. Ne spune că este un sport de echipă, iar… echipa este formată dintr-un om și un porumbel. Pare convins că întrecerile între porumbei ar putea deveni cel mai popular sport din România, păcat că nu se investește suficient.

Puteți citi articolul în întregime aici: https://www.digi24.ro/special/statul-la-stat/statul-la-stat-putinii-bani-din-sport-impartiti-la-aproape-70-de-federatii-fara-un-control-al-modului-in-care-sunt-cheltuiti-1700147

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here