SUNT MITOCAN SI MA DOARE-N COT

0
38

turisti mare steag rosu aArticol de Dara Codescu
Plecat dintre baltile din fata casei lui, mitocanul pleaca la mare. Pentru ca si mitocanii au dreptul la vacanta, normal! Ce inceteaza sa mai fie normal este comportamentul fata de oamenii care se zbat sa-l tina in viata. Desi este arborat steagul rosu, mitocanul inainteaza in larg si face pe nebunul, imaginandu-se vreun erou de film, pesemne. Salvamarii se arunca in valuri si-l aduc pe inconstientul „turist” la tarm. Reactia mitocanului este una desprinsa din langajul mahalalelor sordide: „Du-te, bă, de-aici! Biip, biip, biip!”.
Episodul a aparut la emisiunile de stiri tv. Cu cateva zile inainte, un alt căpiat a injurat salvamarii, spunandu-le ca, daca vrea sa moara, e treaba lui.
Mi-am amintit de numeroasele cazuri in care cate un betiv se catara pe stalpi, macarale sau acoperisuri, amenintand ca se arunca de acolo. Jos, se aduna masinile Salvarii, cele ale Politiei, pompierii, televiziunile. Adica, blocam sistemele publice de prim-ajutor, timp in care niste oameni aflati cu adevarat in pericol asteapta sa fie salvati. Apoi, cohorte de beizadele se napustesc cu bolizii lor peste trecatori, in masinile parcate sau in mers, in vitrinele magazinelor. Alti nauci escaladeaza muntii, pe trasee nemarcate, neechipati corespunzator, dau de necaz si pun pe drumuri echipe de salvamontisti.
Si intreb si eu, intr-un final de mirari: toate abaterile astea de la bunul simt, toate aceste manifestari arogante, impertinente, nesimtite – cum vreti sa le ziceti – nu sunt amendate de nimeni? Si, de unde incepe, in tara asta, dezordinea si haosul? Stim cu totii raspunsul…

Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here