Tinerii care au scris istoria audienţelor în televiziunea din România. Ce fac astăzi câştigătorii marilor show-uri de talente

0
1099

Articol preluat din Gândul
Star Factory, Megastar, X Factor şi Vocea României. Ce au în comun toate aceste show-uri de televiziune? Fiecare dintre ele a căutat, la un moment dat, cântăreţi talentaţi, pe care să îi transforme în vedete. Câţi dintre tinerii atraşi de lumina reflectoarelor au reuşit însă să aibă succesul mult visat? Câţi dintre ei sunt încă prezenţi pe scenă, câţi au renunţat sau au decis să se ocupe de muzică doar în timpul liber?
Anii 2000. Anii în care televiziunile din România începeau să „livreze” pe micile ecrane reality-show-uri eferverscente, concursuri de talente şi competiţii inspirate de peste graniţe. După ce ProTV a dat startul cu „Vara ispitelor” (2001), iar mai apoi cu „Alege A.S.I.A” (2002), emisiune în care Anca, Sorana şi Irina îşi căutau o nouă colegă de trupă după plecarea Anemonei, Prima TV aducea un format nou.
Deşi în sine tot un concurs de voci, Star Factory (2003) promitea promovarea individuală a viitorului star, şi nu integrarea lui într-un grup deja existent.

În următorii ani aveau să fie lansate show-urile MegaStar, X Factor şi Vocea României, emisiuni care au spart topurile audienţei televiziunilor care au difuzat formatele.
11 solişti şi o trupă au fost desemnaţi câştigători la finalele competiţiilor televizate. Câţi dintre ei au ajuns însă, ulterior, să aibă succesul pe care îl visau? Câţi continuă să facă muzică şi numele căruia dintre ei este azi cel mai sonor?
Gândul vă spune ce fac azi Alexandru Ionuţ Velea (Star Factory), Cătălin Josan, Andrei Găluţ, trupa Buzz (MegaStar), Andrei Leonte, Tudor Turcu, Florin Ristei, Adina Răducan (X Factor), Ştefan Stan, Julie Mayaya, Mihai Chiţu şi Tiberiu Albu (Vocea României).
 

La 19 ani, Alex Velea câştiga finala STAR FACTORY

Alex Velea
Alex Velea

Unul dintre primele concursuri de talente din România a fost difuzat în septembrie 2003, de postul Prima TV. Show-ul produs de Adela Harnagea era prezentat de Virgil Ianţu şi Laura Iordache.STAR FACTORY aducea laolaltă într-un campus 12 concurenţi. Timp de câteva săptămâni, aceştia au locuit împreună într-o casă, au luat cursuri de canto, dans şi mişcare scenică, îndrumaţi fiind de Nicu Alifantis, preşedintele juriului, profesorii George Monceanu (dans), Silvia Călin (mişcare scenică) şi Claudia Dumitru (canto).
La finalul competiţiei, învingător a fost desemnat Alexandru Ionuţ Velea, care la vremea respectivă avea doar 19 ani.
După această victorie, în 2004, Alex Velea primea propunerea de a colabora cu Anna Lesko pentru piesa „Nu mai am timp”. Deşi piesa a avut succes, cântăreţul a cunoscut cu adevărat succesul abia în doi ani mai târziu, când a lansat împreună cu Anda Adam hitul „Selecta”.
Tot în 2006, Alex Velea îşi lansa primul album, „Yamasha”, la care a lucrat cu Marius Moga, Smiley, Connect-R, Matteo şi Don Baxter. Cele trei single-uri extrase de pe acest disc – „Yamasha”, „Dragoste la prima vedere” şi „Doamna mea” – au devenit imediat extrem de populare, marcând începutul carierei lui Velea.
Ulterior, în 2009, Alex Velea a lansat single-urile „Doar ea” şi „Secre”t, cel din urmă în colaborare cu Puya. Acestea sunt extrase de pe albumul „Secret”, produs în totalitate de HaHaHa Production şi lansat în vara anului 2010. În septembrie 2011, Alex a lansat „Whisper,” iar în 2012, acesta revine în atenţia publicului cu piesele „Când noaptea vine” şi „Minim doi”, aceasta din urmă lansată pe scena de la „Romanian Music Awards”, unde Alex a  a fost recompensat cu titlul pentru „Best Pop Artist”.
 
În toamna aceluiaşi an, Alex a lansat, împreună cu Smiley şi Don Baxter, piesa „Cai verzi pe pereţi”. Clipul acestuia, care a adunat peste 16 milioane de vizualizări pe YouTube în şase luni, a câştigat „Premiul pentru cel mai vizualizat videoclip pe YouTube”, în cadrul primei ediţii „On Air Music Awards”. În 2013, Alex a lansat, alături de Smiley, piesa „Dincolo de cuvinte”, iar la finele lui 2014, clipul piesei „Defectul tău sunt eu”, în care apare de iubita lui, Antonia. Tot anul trecut, Alex Velea a jucat în lungmetrajul „#Selfie”, regizat de Cristina Iacob.
 

 

MEGASTAR, al doilea show de la Prima TV

Catalin Josan
Catalin Josan

Trei ani mai târziu după show-ul „Star Factory”, acelaşi post de televiziune lansa un nou show de talente: MEGASTAR. Primul sezon a debutat în octombrie 2006; din juriu făceau parte Virgil Ianţu, Aura Urziceanu, Adrian Despot şi CRBL, iar emisiunea era prezentată de Andreea Raicu.
După o serile de selecţii, 12 concurenţi au ajuns în cele 11 finale. Printre aceştia se afla şi Cătălin Josan, care în cele din urmă a fost desemnat câştigător.
 
Premiul a constat într-un contract cu casa de discuri Universal Music România şi un salariu de 1.500 de euro lunar din partea Prima TV, timp de un an de zile. În anul următor, cântăreţul în vârstă de 20 de ani lansa primul său album, intitulat „Megastart”. Piesa lui de debut s-a numit „Big Brown Eyes”, la care artistul a colaborat cu Marius Moga, Don Baxter şi Maria Marinescu.
 
De asemenea, Cătălin Josan a participat la selecţiile naţionale din Republica Moldova pentru Eurovision, în 2008 şi 2009. A lansat, după o colaborare cu Keo, piesa „Don’t Wanna Miss You”.
 

 
 
Andrei Galut
Andrei Galut

În următoarele două sezoane ale show-ului, din juriu au făcut parte Răzvan Mazilu, Virgil Ianţu, Adrian Despot şi Aura Urziceanu. Sezonul al doilea a fost câştigat de Andrei Găluţ, care la vremea respectivă avea 22 de ani.
Originar din Arad, tânărul s-a mutat ulterior în Bucureşti, iar banii de la Prima TV i-a folosit în mare parte pentru a se întreţine în Capitală, a povestit el pentru gândul. Drumul nu a fost însă uşor nici aici: „De la bun început ştiam clar şi sigur că vreau să fac muzică din pasiune. Voiam în primul rând să mă exprim prin muzică şi nu să fac din asta o sursă de venit. Drept pentru care am refuzat diverse oferte primite de la trupe de coveruri, adică trupe care cântă preluări la evenimente private, nunţi şi botezuri. Din păcate, acesta este cel mai uşor mod de a face bani din muzică în România. Am preferat să-mi direcţionez pasiunea pentru muzică doar spre creaţiile proprii, indiferent dacă asta aducea bani sau nu”, a explicat Andrei.
Drept urmare, după o perioadă în care a încercat diverse formule pentru a urca pe scenă, a compus piese şi şi-a aprofundat cunoştinţele muzicale, Andrei s-a angajat la o celebră companie de componente hardware şi soluţii software.
„Pentru că muzica rock şi metal nu se vinde în România, am hotărât să-mi caut un job serios prin care să cresc pe plan profesional şi să păstrez proiectele mele muzicale în paralel, nealterate de nevoia de venit”, a precizat el.
În 2011, Andrei a revenit însă pe scenă alături de formaţia rock Goodbye to Gravity, împreună cu care a participat şi la festivalurile Best Fest Summer Camp, Romanian Rock Meeting şi Summer Breeze Open Air, din Germania.
Un an mai târziu, trupa a lansat videoclipurile pieselor „The Cage”, „Vanishing Point”, dar şi albumul de debut, „Goodbye to Gravity”. În 2014, formaţia a lansat videoclipul „Back To Life (Acoustic Reprise)”. În 2015, grupul va concerta în cadrul „I Am The Rocker Festival”, de la Romexpo.
 

 
Buzz
Buzz

În cel de-al treilea sezon şi ultimul al show-ului MegaStar, pe scenă au urcat doar grupuri vocale. După opt episoade, concursul a fost câştigat de trupa Buzz, formată din trei băieţi: Mihai Cristian Popistaşu, Amir Arafat şi Claudiu Mirea. Formaţia s-a destrămat însă, ulterior.
 
Claudiu Mirea avea să participe câţiva ani mai târziu la show-ul Vocea României, de la ProTV, dar, deşi a făcut parte din echipa antrenată de Horia Brenciu, nu a reuşit să ajungă în finale. În 2012, artistul a lansat piesa „Nu sunt stresat”, alături de Stevie Bass, fost component al formaţiei El Negro. De altfel, în 2013, Claudiu s-a numărat printre semifinaliştii selecţiei naţionale pentru Eurovision, cu piesa „I Feel So High”.
Acum, cântăreţul originar din Craiova face parte dintr-o trupă de cover-uri, împreună cu care susţine concerte în diverse cluburi din Capitală.
 

 
De asemenea, Mihai Cristian Popistaşu a concurat mai tâziu la Vocea României, unde a reuşit să intre în echipa lui Smiley. A ajuns în etapa confruntărilor live, dar nu a câştigat. A lansat mai târziu, alături de Artist Management, single-ul „Hurricane”. Acum, Mihai este solist al formaţiei Festivo Band.
 
Amir Arafat este şi el, acum, solistul unei trupe care cântă cover-uri, „Amir Memories Band”, din Iaşi. A participat şi la concursul X Factor, dar nu a ajuns în finală.
 

Câştigătorii X Factor, concurenţi la selecţia naţională pentru Eurovision

În anul 2011, Antena 1 a adus în România formatul X FACTOR. Din juriul competiţiei făceau parte Mihai Morar, Paula Seling şi Adrian Sînă, iar marele premiu consta în 200.000 de euro. Primul sezon al show-ului a fost câştigat de Andrei Leonte.
 
În 2012, tânărul a lansat primul single din carieră, „Radio Girl (Love on heavy rotation)”. În acelaşi an, Andrei a lansat videoclipul „Te iubesc cât 2”. Au urmat „Te sun eu” şi „Care pe care”. De asemenea, cântăreţul a participat şi la selecţia naţională pentru Eurovision 2013, cu piesa „Paralyzed”.
 

 
 

Tudor Turcu
Tudor Turcu

Al doilea sezon al competiţiei de la Antena 1 a fost câştigat de Tudor Turcu. În acelaşi an, tânărul a participat la selecţia naţională pentru Eurovision, calificându-se în finală cu piesa „Hello”. Chiar dacă atunci nu a reuşit să iasă învingător, Tudor a revenit şi în 2015 la selecţia naţională pentru concursul internaţional de muzică uşoară, unde a interpretat cântecul „Save Us”. De data aceasta, s-a clasat pe locul al cincilea în finală.
În 2013, cântăreţul şi-a lansat primul videoclip: „Nu minţi”, şi tot în acelaşi an şi piesa „Is there anybody out there?”. În 2014, solistul a susţinut primul său concert în Capitală, alături de trupa PhenomenON.
De asemenea, Tudor lucrează la primul său album, dar nu a abandonat nici cealaltă mare dragoste a sa: arta. Acesta pregăteşte prima sa expoziţie proprie de pictură.
 

 
Florin Ristei a fost câştigătorul celui de-al treilea sezon al show-ului X Factor, de la Antena 1. După acest moment, cântăreţul şi formaţia sa, FreeStay, a participat la finala selecţiei naţionale pentru Eurovision 2013. De asemenea, trupa concertează frecvent în Bucureşti, iar anul trecut a lansat piesa şi videoclipul „Altfel de magie”.
În plus, Florin Ristei face parte din distribuţia spectacolului „Fantoma de la Operă”, ce a avut premiera la Teatrul de Operetă şi Musical „Ion Dacian” din Bucureşti, în ianuarie 2015.
 

 
Cel de-al patrulea sezon al concursului televizat a fost câştigat de Adina Răducan, o adolescentă în vârstă de 16 ani. Primul concert l-a susţinut chiar a doua zi după această victorie, când a urcat pe scenă în Piaţa Universităţii din Bucureşti, alături de Horia Brenciu, juratul care i-a fost şi mentor în timpul competiţiei. De atunci, a mai concertat şi cu diverse alte ocazii şi a fost invitată la mai multe emisiuni TV. Adina este încă elevă a Liceului de Artă „Margareta Sterian” din Buzău.
 

 

VOCEA ROMÂNIEI. Două dintre cele patru sezoane, câştigate de concurenţi antrenaţi de Horia Brenciu

Stefan Stan
Stefan Stan

Primul sezon al show-ului VOCEA ROMÂNIEI a debutat la ProTV în septembrie 2011. Juraţi erau Horia Brenciu, Loredana Groza, Smiley şi Marius Moga. În finală au ajuns patru concurenţi: Cristian Sanda, Dragoş Chircu, Iuliana Puşchilă şi Ştefan Stan. Acesta din urmă, antrenat de Smiley, a fost cel care a câştigat atunci marele premiu în valoare de 100.000 de euro. La scurt timp, artistul a fost invitat să concerteze în Piaţa Revoluţiei din Capitală, în noaptea de Revelion. În ianuarie 2012, Ştefan Stan şi-a lansat primul single, „You give me love”, în colaborare cu Alex Velea, iar apoi, piesele „Ea nu mai vine” şi „Hipnotizantă”. La finele lunii mai 2013, cântăreţul şi-a lansat şi albumul de debut, intitulat „Povestea mea”, după care a plecat într-un turneu naţional de promovare a noului disc. Anul trecut a revenit cu noi piese: „Leaving You” şi „Ne iubim”.
La începutul lui 2015, Ştefan Stan a intrat în competiţia „Ferma vedetelor”, de la ProTV, însă a fost cel de-al doilea concurent eliminat din show.
 

 
Julie Mayaya
Julie Mayaya

Al doilea sezon Vocea României a desemnat-o câştigătoare pe Julie Mayaya, concurentă aflată în echipa lui Horia Brenciu. Cu banii obţinuţi în urma acestei victorii, tânăra, care în finala show-ului a ajuns alături de Cristi Nistor, Tibi Scobiola şi Vizi Imre, şi-a cumpărat un apartament în Capitală. În ce priveşte muzica, Julie a continuat, imediat după finala competiţiei de la ProTV, să urce pe scenă alături de fostul ei antrenor. De asemenea, cei doi au lansat împreună piesa „Kiss on My Lips”. Cântăreaţa şi-a lansat single-ul de debut, „Stay”, în ianuarie 2014. În acelaşi an a lansat şi piesele „When I Come” şi „Las-o aşa” (feat. Blazon) şi a fost distribuită în spectacolul musical „Ştii ce am făcut în America?”, regizat de Mălina Andrei.
 
 

 
Mihai Chiţu a câştigat al treilea sezon al show-ului Vocea României, fiind, de asemenea, antrenat de Horia Brenciu. Cântăreţul s-a luptat în finala competiţiei cu Marius Marin, Adrian Nour şi Sânziana Niculae.
La scurt timp, artistul a concertat în Piaţa Revoluţiei, în noaptea de Revelion. Au urmat şi alte concerte, iar în martie 2014, Mihai Chiţu a lansat primul lui single, „Mai mult ca ieri”. În iunie 2014, cântăreţul a lansat o piesă în colaborare cu Pacha Man, „Tot ce vreau”. Câteva luni mai târziu, acesta a demarat Campania „City Session”, dedicată fanilor săi din mediul virtual, proiect ce a presupus realizarea a patru videoclipuri filmate pe străzile din Bucureşti.
În martie 2005, Mihai Chiţu a revenit în atenţia publicului cu piesa „Joc de noroc”.
 

 
Tiberiu Albu
Tiberiu Albu

Cel de-al treilea sezon al show-ului Vocea României a adus o schimbare în ceea ce priveşte componenţa juriului. Concret, în locul lui Horia Brenciu, care a plecat la Antena 1, a venit Tudor Chirilă, solistul formaţiei Vama. Tiberiu Albu, concurent din echipa noului jurat, a fost cel care a câştigat marele premiul în valoare de 100.000 de euro. Tânărul în vârstă de 22 de ani ajunsese în marea finală alături de Maria Hojda, Anda Dimitriu şi Aliona Munteanu. La începutul acestui an, Tiberiu a anunţat pe pagina sa de Facebook că doreşte să îşi înfiinţeze o formaţie rock, pentru care căuta colegi – un basist şi un toboşar.
 
 

 
sursa: Gândul

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here