TOTO CUTUGNO CAUTĂ SOLIST / SOLISTĂ DIN ROMÂNIA PENTRU UN DUET (19.02)

0
130

Toto Cutugno 19.02Toto Cutugno a venit special la București pentru a susține o conferință de presă și a promova concertul din 27 februarie, care va avea loc la Sala Palatului din București. Așa că organizatorii evenimentului, Project Events, au invitat presa la Hotelul Intercontinental pentru a sta de vorbă cu artistul italian. Din păcate jurnaliștii au cam tras chiulul… Când am intrat în sală, priveliștea era dezolantă. Aproximativ 15 colegi de presă au onorat invitația (cu tot cu fotoreporteri și cameramani).  De fapt, dacă stau bine să mă gândesc, cred că așa arată presa românească: din ce în ce mai puțină, mai dezinteresată și mai departe de nevoile cultural-muzicale ale publicului.

Conferința era programată la ora 17.00, dar a început la 17.30. Spre deosebire de ultima conferință a lui Toto la care am participat, de data aceasta artistul italian a avut un tonus mai bun. A vorbit la fel de mult, dar a făcut-o cu mai mult entuziasm, a glumit, a zâmbit adesea (deși lui îi reproșează lumea că nu zâmbește deloc) și a dezvăluit câteva dintre surprizele pe care ni le pregătește pentru vinerea viitoare. Spectacolul va avea două părți: în prima parte Toto Cutugno va fi acompaniat de trupa sa de muzicieni, în a doua parte va fi acompaniat de orchestră. Are și invitați speciali în acest concert: grupul de copii Meloritm, dar și un tenor sicilian, pe care l-a descoperit chiar el. Tenorul se numește Giuseppe Ranzani și a mai apărut alături de Toto în concerte. Desigur, a fost întrebat dacă va cânta și de data aceasta „Ciobănaș cu 300 de oi” și dacă i-a fost greu să o învețe. „Da, o voi cânta și, poate… (se întoarce către managerul lui și îl întreabă dacă poate dezvălui o altă surpriză)… v-o spun: mi-ar plăcea să închei cu această piesă să invit și grupul Meloritm să cânte cu mine și spre final să intre și Giuseppe. Nu-i o idee bună? Cred că ar ieși ceva extraordinar”, a spus el cu entuziasm.

Toto Cutugno: „Vreau să fac duet cu un artist român. Aștept propunerile voastre”

Veștile bune nu s-au oprit aici. Toto ne-a mărturisit că în vară va lansa un nou album. Ne-a vorbit și despre o viitoare colaborare cu Lara Fabian dar și despre dorința lui de a face un album de duete: „vreau să înregistrez piese cu un artist din Rusia, cu unul din România… mi-aș dori ca fiecare artist cu care fac duet să cânte în limba lui… adică eu să cânt prima parte în italiană, iar el să-mi răspundă în limba română. Vreau să vă rog pe voi, pentru că voi sunteți specialiști, să-mi recomandați soliști sau soliste cu care să fac un duet. Voi știți ce fel de muzică fac eu, așa că aștept propuneri. Nu trebuie să-mi spuneți neapărat acum, dar vă rog să scrieți propunerile în articolele voastre, iar eu le aștept traduse la Milano. Îi rog pe prietenii mei de aici să-mi traducă articolele voastre și să-mi trimită pe mail video cu cei propuși de voi”. A primit două răspunsuri pe loc: Andra și Paula Seling. Cineva i-a spus că Paula a cântat în duet cu Albano, iar reacția lui Toto a fost de milioane: „Albano este un mare solist! El poate să urce până la cer cu vocea… Cred că știți că eu sunt compozitor, nu solist… Trebuie să-mi propuneți o voce cu care să pot și eu să cânt”.

A mai fost întrebat cum alege piesele pe care le cântă în concert, având în vedere că are foarte multe piese cunoscute: „Este o întrebare bună… De exemplu în România, știu că Adriano Celentano, Ricchi E Poveri, Joe Dassin, Mireille Mathieu sunt artiști cunoscuți. Eu am compus pentru ei așa că includ una sau două piese pe care le-am scris pentru ei. În Rusia sunt alte piese cunoscute… acolo oamenii știu unele piese pe care nu le știu nici italienii… doar în Rusia le cânt. De fiecare dată fac un sondaj, întreb care sunt piesele cunoscute în țara în care merg și le includ în repertoriu”.

Toto propune concursuri pentru cei care-și doresc să ajungă la concert

La un moment dat, Toto a luat pe toată lumea prin surprindere (inclusiv pe organizatori) spunând: „Am o idee! Voi, jurnaliștii, ați putea face concursuri și să oferiți o invitație sau două la concertul meu. Iar pe cei care câștigă îi aștept după concert, în culise, pentru a le oferi autografe. Cred că este o idee frumoasă. Așa că voi inventați întrebări legate de cariera mea și după ce strângeți răspunsurile corecte trageți la sorți un câștigător”. Desigur, nu am avut confirmarea organizatorilor că putem pune în aplicare propunerea lui Toto, dar ideea a fost foarte bună.

Un mesaj special a transmis și Daniele Mancuso, managerul artistului, care a ținut să mulțumească românilor pentru sprijin. Cele mai multe accesări pe site-ul lui Toto Cutugno și pe pagina de Facebook sunt din România. Nu m-a mirat deloc această informație, dar m-a făcut să mă gândesc din nou la presa din România care lipsește fix de la întâlnirea cu unul dintre cei mai îndrăgiți artiști străini… Păcat!

„E riscant pentru un artist să vină atât de des într-o ţară străină, dar sunt sigur că va ieşi un concert extraordinar”

La final, Toto Cutugno ne-a transmis un mesaj: „Pe 27 februarie ne revedem. Mă simt de parcă mi-aș revedea verișorii. Este o nebunie pentru că s-a creat o complicitate între mine și poporul român. Eu, în momentul în care voi urca pe scenă și voi începe să cânt prima piesă, voi fi năpădit de emoții… Pentru că revin în aceiași sală după un an și un pic și voi avea în față același public, sau poate vor fi și unii care vin pentru prima dată la concertul meu… Pentru mine, ca artist, este și puțin riscant… de ce să nu spunem adevărul?! Dar sunt sigur că va fi o noapte de neuitat. Dacă vreți, în ziua următoare putem face o altă întâlnire cu presa pentru a discuta despre concert. Pentru mine nu-i o problemă”. Mi-aș dori foarte mult să se întâmple o astfel de întâlnire. Știu că și data trecută, Toto a propus așa ceva în conferința de presă, dar nu s-a întâmplat. Dacă artistul este deschis și vrea să discute cu jurnaliștii despre concertul pe care l-a susținut cu o seară înainte, de ce să nu îi înlesnești acest lucru?!

Interviu exclusiv

La final, înainte să plec, am reușit să stau puțin de vorbă cu Toto Cutugno. Era la masă cu prietenii și cu managerul lui, așa că am așteptat puțin să își termine țigara. Apoi m-au primit în grupul lor cu brațele deschise. Au fost patru minute scurte dar trăite foarte intens de mine (nici acum nu mi-a coborât inima din piept). Aveți mai jos discuția. Enjoy!
Aveţi o realaţie frumoasă cu publicul din România. Având în vedere că ne-aţi vizitat de multe ori, aţi observat schimbări majore în ţara noastră?
După cum am spus și în conferința de presă, Bucureștiul este un oraș care a crescut enorm în ultimii ani, face parte din Uniunea Europeană și poate fi asemănat oricând cu Roma, Paris. Sunt foarte multe lucruri frumoase de văzut aici.

Ştiu că la fiecare concert al dvs aveţi şi traducător. Şi îmi amintesc că data trecută chiar v-aţi supărat puţin pe Ramona Bădescu pentru că ne făcea să râdem. Apelaţi la traducător şi săptămâna viitoare?
(Zâmbind) Da va fi translator, dar nu va mai fi Ramona Bădescu. Va fi altcineva. Nu veți mai avea motive de râs.

Cum aţi cunoscut-o pe Lara? (știam de pe Facebook că vor colabora și a spus-o și în conferință)
Pe Lara o cunosc dintotdeauna, ne-am întâlnit în diverse concerte, apoi ne-am văzut la Milano. Este o doamnă extraordinară și o artistă incredibilă. Vrem să facem duete împreună, iar acum decidem care vor fi piesele pe care le vom cânta.

V-a plăcut piesa și interpretarea Larei de la Sanremo?
„Piesa se numește Voce. Da, mi-a plăcut.Nu am ce să-i reproșez. A făcut o figură frumoasă”.

Vă așteptați ca Il Volo să câștige?
Eram absolut sigur că vor câștiga. Îi cunosc pe băieți și eu i-am dus pentru prima dată în Rusia. Eram absolut sigur de succesul lor.

Ce alte piese v-au plăcut în acest an?
Mi-a plăcut mult piesa lui Nek. Cred că în acest an aproape toate piesele au fost drăguțe, nu a fost nicio piesă proastă. Nu. Acum trebuie să vedem, cu ajutorul radiourilor, care va fi piesa cea mai apreciată de italieni.

Despre Anna Tatangelo ce părere aveți?
Și ea a avut o piesă bună. Se numește Libera. În plus, Anna este și o persoană extraordinară.

Publicul de la Sanremo este mai exigent, mai perfecționist? (am apelat la ajutorul translatorului pentru această întrebare)
Nu… publicul din sală ascultă. Dar la Sanremo sunt mulți jurnaliști, așa că ei sunt adevărații critici.

Vă întreb pentru că am văzut că în acest an Gianna Nannini a fost criticată dur. (am apelat la ajutorul translatorului pentru această întrebare)
Din păcate, a greșit de două ori și nici nu era în formă în acea seară. Eu nu am văzut-o pe adevărata Gianna Nannini pe scenă.

Când îl vom revedea pe Toto Cutugno pe scenă la Sanremo?
Nu știu… Poate o să-l vedeți în calitate de compozitor. Poate voi scrie o piesă pentru un solist. Nu știu… Depinde de modul în care va fi organizat festivalul.

Vă mulțumesc mult.
Îți mulțumesc și eu!

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here