Turneu naţional Ovidiu Lipan Ţăndărică

0
163

Ovidiu Lipan Tandarica si Marius PredaConcerte de jazz, bosanova și world music într-un proiect muzical inedit semnat
Ovidiu Lipan Țăndărică – Marius Preda, cu participarea extraordinară a artistei Anne Ducros (FR)
 
În luna martie, vă invităm la seria de concerte din turneul românesc Poem Balkanic.
Proiect muzical de esență multiculturală, Poem Balkanic reunește un percuționist și un baterist de excepție, ce interpretează la diferite instrumente – țambal, vibrafon, acordeon, vioară, pian, nai, chitară – muzică cu accente arhaice, accesibilă unui public universal.
 
Formula de bază a proiectului este compusă din Ovidiu Lipan Țăndărică și Marius Preda, cărora li se alătură Anne Ducros, una dintre cele mai apreciate si premiate cântărețe de jazz din Franța, supranumită de critica de specialitate „the white Ella„.
 
Maniera de interpretare și improvizația creatoare a fiecărui act artistic în parte, fac din Poem Balkanic un spectacol muzical unic și irepetabil, proaspăt și inedit la fiecare reprezentație.
 
Pe Ovidiu Lipan și Marius Preda i-a adus împreună în acest proiect inedit, fascinația profundă pentru muzică. Unul dintre ei a învățat să meargă sprijinindu-se de instrumentele muzicale din casă, iar celălalt a primit cadou la vârsta de patru ani, un țambal, fiind vrăjit de sunetul lui. Aceste întâlniri foarte timpurii cu instrumentele muzicale aveau să le marcheze destinele, unul dintre ei devenind cel mai tânăr baterist al generației sale și cel mai important percuționist român, iar celălalt integrând pentru prima dată un sunet de țambal în componența unui proiect de muzică de jazz. Ambii sunt în egală măsură virtuozi și dăruiți cu un imens talent. Au străbătut lumea îmbogățindu-și stilul, rafinându-și percepțiile și interpretarea, perfectându-se continuu. Și-au dobândit statutul de cetățeni ai lumii, compun și cântă o formă universală de muzică: de la clasică la world jazz, de la bosanova la muzică tribut, într-o formă unică de intrepretare.
Aceasta este o întâlnire karmică ce se întâmplă o dată la 2000 de ani.
Este o întâlnire care ne-a suprins și pe noi, pentru că am văzut unul în celălalt reflexiile peste timp ale propriului eu. Noi am găsit unul în celălalt sufletul-pereche-muzical.” (Ovidiu Lipan Țăndărică)
 
Concertele Poem Balkanic din cadrul turneului românesc:
* 18 martie, Berăria Valhalla – Bacău
* 19 martie, Club No Limit – Buzău
* 24 martie, Deane’s Pub – Brașov
* 25 martie, Hanu Ancuței – Tupilați, Neamț
* 26 martie, Club Phoenix – Constanța
Biletele vor fi puse în vânzare la sediul cluburilor partenere.
 
OVIDIU LIPAN ȚĂNDĂRICĂ // baterie și percuție
Numele Ovidiu Lipan Țăndărică este legat de două dintre cele mai importante trupe rock românești: Roșu și Negru și Phoenix. În 2014, a creat, alături de Mircea Baniciu și Josef Kappl proiectul Pasărea Rock. În cei 50 de ani de activitate, a elaborat proiecte – pe lângă cele desfășurate alături de foștii colegi din Phoenix – cu Gheorghe Zamfir, Grigore Leşe, Marius Mihalache, Stelu Enache sau Rona Hartner, a fost decorat de către doi președinți ai României (Meritul Cultural în Grad de Cavaler, acordat în 2004 de către Președintele Iliescu, Meritul Cultural în Grad de Ofițer, în 2007 – Președintele Băsescu), iar în 2003 Ministerul Culturii și Cultelor i-a acordat Premiul de Excelență pentru întreaga activitate. În 2013, în cadrul Galei „Stele Românești” care i-a fost dedicată, Primăria Municipiului București i-a acordat diploma In Honoris pentru remarcabila contribuție adusă vieții cetății Bucureștilor. În 2014, a fost învestit cu tiltul de Ambasador Onorific al Turismului Românesc.
De-a lungul anilor, Ovidiu Lipan Țăndărică a elaborat proiecte – pe lângă cele desfășurate alături de foștii colegi din Phoenix – avându-i ca parteneri pe Rona Hartner, Fanfara Zece Prăjini, Stelu Enache sau Oana Pellea. Cu Fanfara Zece Prăjini cântă din 1999, iar Stelu Enache și Rona Hartner sunt colaboratorii săi principali.

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here