TVR, televiziunea paralela cu… Eurovisionul (8.01.2019)

0
258

TVR, televiziunea paralela cu... Eurovisionul (8.01.2019)Desi nimeni nu a putut dovedi existenta unui stat paralel, iata ca a aparut, in sfarsit o certitudine: exista o televiziune de stat paralela (cu ideea de concurs muzical, cu bunul simt profesional, cu logica elementara). Aceasta televiziune organizeaza, zice-se, o preselectie paralela pentru desemnarea reprezentatului nostru la Eurovision. TVR-ul, caci despre aceasta instituție este vorba, tocmai a anuntat printr-un comunicat de presa ca da posibilitatea si altor artisti sa se inscrie in concurs. Conditia este sa nu fi participat la preselectia care s-a incheiat deja si in urma careia un juriu de specialiști a ales 24 de semifinaliste. Intre timp, din motive neclare, pe Dan Bittman l-am pierdut pe drum, s-a retras. Deci au ramas in concurs doar 23.

Asadar , TVR-ul are wild card la oferta. Cine mai doreste, cine mai pofteste este asteptat la inscriere pana pe 10 ianuarie. Comunicatul a fost dat astazi, pe 8 ianuarie, dar a fost scris de parca se stia despre acest wild card de cand e lumea. Evident, de cateva zile se vorbea pe la colturi, dar niciodata pana acum, informatia nu a fost confirmata oficial.

Cine alege îl/îi alege pe posesorul/posesorii de wild card?

Desigur, televiziunea nu spune cine va juriza inscrierile pentru acest wild card. Nu explica nici de ce e nevoie de un wild card, sau doua, sau trei, sau sapte, sau noua. Explicatia e simpla: in calitate de organizator, are dreptul sa faca ce vrea. Ce atata vorbarie?!

Tot ceea ce stim sigur pana in prezent este ca TVR-ul a platit un juriu care a ascultat 126 de cantece si a ales 24. Mai stim ca in regulament scrie ca organizatorul poate califica în fiecare show televizat, prin decizie unilaterala, cel mult cate o piesa.  Nu este specificat in regulament daca este vorba doar despre semifinale. Dar noi stim ca exista 3 show-uri televizate. Deci poate califica cel mult 3 piese. Cu toate acestea, in comunicatul televiziunii este mentionat ca:

Organizatorii vor activa această modalitate de calificare doar în cadrul semifinalelor, timpul dintre semifinala de la Arad (10 februarie) și marea finală (17 februarie) nefiind suficient.

Așadar, în TVR, 2 zile sunt mai multe decât 7!

Întrebări nevinovate

De ce nu a spus TVR-ul nimic despre wild card pe 20 dece,brie când s-a încheiat jurizarea sau pe 4 ianuarie cand au fost publicate piesele semifinaliste? Atunci ar fi fost normal să anunțe că cei care nu au participat la preselecție, dar consideră că au o piesă bună și oferă explicații solide pentru faptul că au ratat preselecția, o pot înscrie.

Va exista un juriu nou, platit, pentru acordarea wild cardului?

Unde este piesa de pe locul 25? De ce nu a intrat automat în semifinală? În regulament scrie clar că acest wild card nu va afecta numărul de cântece calificate, deci va intra peste rând.

De ce nu a anuntat TVR-ul in mod oficial retragerea lui Bittman din concurs? S-au multumit sa confirme pe 3 ianuarie, mesajul postat de artist pe pagina lui de Facebook (pe 31 decembrie) și să îi mulțumească pentru faptul că a fost alături de Eurovision din nou. Dacă în alți ani concurenții aveau în regulament sancțiuni dure dacă se retrag din concurs din motive neîntemeiate (100.000 de euro daune), acum retragerea e gratuită, ba chiar organizatorul mulțumește artistului că a trecut pe acolo.

Sincer,  daca as fi in locul celorlalti concurenti, m-as retrage si i-as lasa sa dea cate wild carduri vor si sa desemneze pe cine doresc ei. Macar asa ar fi obligati sa isi asume o decizie.

Ceea ce face TVR-ul acum este o mare lipsa de respect la adresa concurentilor calificati, la adresa juriului si a publicului.

In final, imi permit sa adresez o ultima intrebare: a platit TVR-ul taxa de participare la EBU? N-ar fi rau sa publice dovada pentru ca e clar ca nu poate fi luat in considerare cuvantul de onoare. Ar fi pacat să se repete situatia din 2016, cand Ovidiu Anton a ramas acasa din indolenta televiziunii.

Aveți mai jos comunicatul primit astăzi de la TVR:

EUROVISION ROMÂNIA: ULTIMUL TERMEN DE SOLICITARE A UNUI WILD CARD E 10 IANUARIE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here