ARTIȘTII PROPUN (ep. 11): MARGARETA PÂSLARU, muzica și cărțile care mi-au marcat viața

0
307

sursa foto: Margareta Paslaru, arhiva personala
sursa foto: Margareta Paslaru, arhiva personala

Pentru această săptămână, doamna Margareta Pâslaru, solistă, compozitoare, textieră, actriță de teatru și film, realizatoare de emisiuni radio-TV, vă recomandă muzica și cărțile care au influențat-o de-a lungul timpului. Puteți afla mai multe despre activitatea profesională a doamnei Margareta Pâslaru accesând site-ul: http://margaretapaslaru.blogspot.ro/
Aveți mai jos recomandările:
 
Voi face pasul in al 60-lea an de activitate continua, la primavara 🙂  Dar pana atunci, va reamintesc  primii 55 :):)
https://www.youtube.com/watch?v=TBGG8NNiPXw
 
Crescand intr-o familie de artisti, am mostenit „microbul”… Faptul ca am  jucat la patru ani rolul copilului din opera „Madama Butterfly” de G. Puccini m-a introdus in lumea muzicii. Iar orele de balet la clasa maestrei Floria Capsali si lectiile de pian cu doamna Romascu au pus bazele studiului.
Mozart pentru incepatori – Piano concerto Nr.21 Elvira Madigan

 

Vorbind despre cele ce m-au impresionat  contribuind la formarea mea, diversitatea conduce. Micul dirijor de 11 ani Roberto Benzi din filmul „Preludiul gloriei” mi-a inaripat imaginatia; ascultand la Radio lucrari de Bach, dirijam si eu prin casa. Apoi, colegele de clasa m-au dus la filmul „Varsta dragostei” pentru ca eroina Lolita Torres avea pe obraz o alunita, ca mine 🙂 Muzica ei si universul castanietelor pe care le folosisem in recitaluri de dans, m-au fermecat.
George Grigoriu canta in „Trio Grigoriu” cu succes rasunator in 1959 cand a fost atras de timbrul meu vocal. Mi-a descoperit calitati, remarcate ulterior de alti  65 de compozitori, care au scris si pentru mine.
1- Intre Eartha Kitt ‘Angelitos negro’ –  a carei melodie dramatica am preluat-o in 1961

 

 
2- The Beatles „All my loving”, inregistrata in 1967 cu Sincron si Bebe Fugaru pe discul 45-EDC 738.
 

 
3- si Kurt Wile „Mack the knife” 
Mi-am conturat propriul stil ‘paslaresc’ :).  Liviu Ciulei m-a ales ca partenera pentru Toma Caragiu in „Opera de trei parale” de B. Brecht. Atunci am cunoscut-o si pe Maria Tanase, era in distributie.
 

 

Primele carti de pe noptiera au fost: „Basme” de Petre Ispirescu din care am pastrat  lupta binelui cu raul, Jules Verne, care mi-a imbogatit imaginatia și Legendele Olimpului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here