19 ani de la atentatele care au schimbat America și lumea. Filmul celui mai cumplit coșmar din SUA ultimelor decenii

Articol preluat de pe site-ul Digi24

0
22
Momentul în care World Trade Center din New York este lovit de un avion la 11 septermbrie 2001 Foto: Guliver/Getty Images

Se împlinesc 19 ani de la atentatele din Statele Unite, comise de Al-Qaida la New York şi Washington. Aproape trei mii de oameni, printre care patru români, au murit când teroriştii au deturnat mai multe avioane şi le-au izbit de două simboluri americane: Turnurile Gemene şi Pentagonul. La trei săptămâni după atacuri începea războiul Occidentului împotriva terorismului, un război care continuă şi astăzi.

11 septembrie 2001, New York, ora locală 8:46. Un avion de pasageri loveşte turnul nordic al World Trade Center din New York. Momentul a fost surprins de cameramanul unei televiziuni care realiza un reportaj. Aparatul de zbor, un Boeing 767, decolase din Boston şi urma să aterizeze în Los Angeles. La bord erau 11 membri ai echipajului şi 81 de pasageri, dintre care cinci s-au dovedit a fi terorişti.

În acel moment, preşedintele George W. Bush, învestit în funcţie cu opt luni în urmă, era la o şcoală din oraşul Sarasota, statul Florida, unde asista la o lecţie. Vizita a început la ora 9:00, când primul atac deja avusese loc.

New York, ora locală 9:03. Scenariul se repetă. Un alt Boeing 767, care zbura tot de la Boston la Los Angeles, loveşte al doilea turn. Cinci dintre cei 56 de pasageri de la bord erau terorişti.

George W. Bush este informat de consilierul său despre al doilea atac, dar decide să rămână la lecţie, o lipsă de reacţie care i-a atras ulterior numeroase critici.

Între timp, la New York domnea haosul. Zeci de oameni, rămaşi captivi în World Trade Center, au sărit gol, unii de la peste o sută de metri înălţime, ca să evite o moarte lentă, prin sufocare cu fum.

La aproape o oră de la primul atac, Administraţia Aviaţiei Civile interzice toate zborurile în spaţiul aerian al Statelor Unite, pentru prima dată în istoria ţării.

Washington D.C., Pentagon: ora 9:37. Un al treilea avion, un Boeing 757, deturnat tot de cinci terorişti, se prăbușește peste Pentagon. La bord erau 58 de pasageri şi şase membri ai echipajului.

Puteți citi articolul în întregime aici: https://www.digi24.ro/stiri/externe/sua/19-ani-de-la-atentatele-care-au-schimbat-america-si-lumea-filmul-celui-mai-cumplit-cosmar-din-sua-ultimelor-decenii-1366467

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here