7 PUNCTE DUPĂ CONCERTUL HOLOGRAF

0
364
Holograf Dan Bittman si Gabriel Cotabita 2017
Galerie foto de Iulia Radu (click aici!!)

Cronica Iuliei a fost cât se poate de sugestivă așa că nu voi completa cu prea multe elemente. Totuși sunt utile unele precizări.

Tino Furtuna
Tino Furtuna

1. Tino Furtună m-a sunat și mi-a propus să mă implic în spectacol. Ar fi vrut să spun un text din sală. Am spus că prefer o variantă înregistrată, dacă pe scenă nu era loc. Argumentul lui, pentru a mă determina să accept colaborarea, era legătura mea afectivă cu Costineștiul, cu Radio Vacanța de acolo și, nu în ultimul rând, cu Holograf, alături de care am susținut lungi turnee în țară în anii 80. Așadar am fost la Studioul lui Tino (unul superprofesionist cum n-am prea văzut la noi) duminică dimineața și am înregistrat un text sugerat de Mugurel și adaptat de mine. Am avut ceva emoții pentru că n-am mai făcut așa ceva de peste 30 de ani. Microfon profi de voci, cască specială, un debut pentru mine. Tino a generat imediat fundalul din clapele sale, așa că deschiderea n-a durat mult.
1 Holograf Banii vorbesc a2. Am remarcat faptul că Bittman i-a dedicat lui Mihai Coman o piesă, absent motivat de la reuniunea foștilor Holografi. Dar nu s-a spus nimic despre Florin Ochescu, prezent pe albumul Banii vorbesc din 1991. M-am documentat și am aflat că Florin fusese invitat, dar sănătatea,nu tocmai optimă, nu i-a permis să participe. Sigur că putea fi amintit, în contextul un spectacol de acest gen. Poate la aniversarea celor 40 de ani de existența a grupului, se va rezolva și acest aspect

1 Holograf I a3. M-a bucurat și prezența lui Nikos Temistocle basist la începuturi, fondator Redivivus, venit de la Craiova pentru acest eveniment. Prietenul său, Mugur Volvoreanu și-a delegat soția și fiica, pentru a reprezenta aripa olteană a grupului. Doamna a filmat tot și a dansat cu mult elan. Felicitări Mugur!
4. Au fost întrebări, din partea celor mai tineri, legate de prezența a două mașini pe scenă, un Trabant și o Dacie. Era vorba de reconstituirea unei imagini de pe fața a doua a discului (vinil) a primului album Holograf.
5. M-a impresionat folosirea imensului ecran pe fundal. Imaginile proiectate ilustrau fericit conținutul și textele unora dintre piese. S-a muncit mult la acestea. La final a existat un generic complet, cu toți participanții, cu toți cei implicați, exact ca la filme.
fete radio Diana Croitorescu Adriana Anica 20176. Nu pot să nu remarc sala arhiplină și entuziastă. 90% dintre texte erau cunoscute de aprope toată lumea, iar lângă mine s-a manifestat un grup de doamne frumoase, grup-vocal-dansant, pregătit îndelung în studiourile Radioului Public.
7. Efectele, ecourile spectacolului au fost diverse. Pe pagina mea de FB au fost 80% pozitive. Ar fi culmea să placă toată lumea un grup pop-rock. O excepție tristă s-a strecurat printre cele citite de mine. Un domn, care a fost în casa mea, a fost de două ori și invitat în emisiune, a simțit nevoia să declare că Holograf a avut texte comuniste (în special pe Holograf II din 1987). Poate voi reveni la subiect, dar pentru că a perseverat neelegant, fără legătură cu statusul meu, am considerat că e cazul să ne despărțim. Și iată-mă, în 2017, declarat apărător al ”comuniștilor” de la Holograf. Ba cineva, un prietenaș de-al lui (pe care-l știu de pe vremea când cânta în Cenaclul Scânteia Tineretului, dar a cântat și cu Adi Ordean și cu alții) se întreba dacă am făcut Conservatorul, pentru că, nu-i așa, pentru a înțelege un text ai nevoie de așa ceva. Evident a afirmat că nu mă cunoaște, ceea ce mă mai liniștește. Un instrumentist talentat  (cred, dar nu sunt sigur pentru că nu am studii) nu e obligat să aibă și bun simț sau memorie. Invidia, ura, lipsa de echilibru, pot naște astfel de abordări. Eu nu contez în această ecuație, dar ”breasla” artiștilor se dovedește din nou șubredă, lipsită de respect reciproc!

Aici puteți citi și cronica Iuliei:
http://andreipartos.ro/holograf-costinesti-si-intalnirea-cu-istoria-20-03-2017/

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here