Alexandru Andrieş, la Adevărul Live: „Nu există campanie electorală în care să nu fie folosite cântecele mele. Sunt tentante“

0
15

Alexandru Andries
Alexandru Andries

Articol preluat de pe site-ul Adevărul.ro
Alexandru Andrieş va avea o aniversare cu „Interioare“, pe 13 octombrie. Artistul, care împlineşte 60 de ani, îşi va serba ziua de naştere pe scenă, într-un concert care va avea loc la sala Radio, dar va aniversa, totodată, 30 de ani de la lansarea albumului său de debut, „Interioare“. Alexandru Andrieş a fost la Adevărul Live, de la ora 15.00, pentru poveşti din interior, despre „Interioare“.
În 1984, Alexandru Andrieş îşi lansa albumul de debut, la casa de discuri Electrecord. „Ideea a fost să marcăm acest lucru printr-o ediţie specială, în primul rând o variantă remasterizată a întregului album, făcută la nivelul tehnic de azi“, declara artistul.
La realizarea albumului din 2014 au contribuit Maria Ioana Mântulescu, Sorin Romanescu şi Berti Barbera, care vor fi invitaţii artistului şi în concertul de la Sala Radio.
Recent, echipa care se ocupă de campania electorală a lui Victor Ponta a „împrumutat“ o piesă a cântăreţului, fără a avea acordul acestuia, şi a folosit-o într-o filmare prin care îl atacă pe candidatul ACL, Klaus Iohannis.
Cele mai importante declaraţii:
„Adevărul“: Aţi avut deja concerte în mai multe oraşe mari din România, aţi dus aceste „Interioare“ prin ţară. Cum a fost?
Alexandru Andrieş: Întâi mi-am dat seama că sunt 30 de ani de când a apărut discul „Interioare“, după care mai mulţi prieteni mi-au atras atenţia că o să împlinesc şi eu 60 de ani. Aşa am aflat (Râde). Într-adevăr, a fost ideea domnului Aurel Mitran ca acest concert care marchează 30 de ani de la lansarea discului „Interioare“ să fie chiar de ziua mea, pe 13 octombrie, când împlinesc 60 de ani. E prima şi probabil, nu ştiu dacă ultima, dar nu-mi doresc să cânt de ziua mea, dar de data asta m-a convins, pentru că are o putere de convingere extraordinară.
Vreau să precizez că acest concert este făcut cu sprijinul şi ajutorul celor de la „Dilema Veche“ şi vreau să mulţumesc în special domnului Mircea Vasilescu şi doamnei Alina Stoian, pentru că ei m-au ajutat foarte mult să existe acest concert. E adevărat că am fost cu câteva spectacole şi în ţară, am vrut să cânt neapărat la Timişoara, pentru că discul „Interioare“, cel de acum 30 de ani, a fost făcut cu mai mulţi muzicieni din Timişoara: MIhai Farcaş (tobe), Mircea Marcovici (bass), Doru Apreotesei (clape), iar Mircea Baniciu a fost backing vocal, iar în afară de mine mai erau Maria Ioana Mîntulescu şi Garbis Dedeian (saxofon), deci erau mai mulţi timişoreni şi din acest motiv am ţinut ca primul concert să fie la Timişoara. Am mai fost la Cluj, la Piatra Neamţ, la Suceava şi la Braşov, iar aici a fost un spectacol mai special pentru că l-am făcut pentru o organizaţie nonprofit, Hospice Casa Speranţei, care strânge bani pentru a îmbunătăţi condiţiile de viaţă ale copiilor care ajung în faza terminală de cancer, când e clar că nu se mai poate face nimic pentru noi. A fost o onoare pentru noi să facem acest spectacol pentru a-i ajuta.
Concertul de la Bucureşti, exact în aceeaşi formulă, aceeaşi listă de cântece?
Nu ştiu dacă va fi la fel, pentru că eu tot timpul îmi schimb părerile şi nu ştiu dacă va rămâne bătut în cuie. Cei care vor fi pe scenă sunt siguri: Maria Mîntulescu la voce, Sorin Romanescu la chitară şi voce şi Berti Barbera, care va cânta din voce, muzicuţă şi va face şi partea de percuţie.
(…)
Multe dintre piesele dvs. sunt scurte. De ce?
Dacă nu ai nimic de spus, de ce să fie piesa lungă? Eu am fost încântat când am ascultat ultimul disc The Beatles, unde era un cântec de un minut. În contextul unui disc este foarte bine, pentru că în momentul în care pui o melodie după alta, nu poţi avea doar piese de şapte-opt minute la infinit, şi cântecele astea scurte vin şi taie parcursul normal şi te aduc cu picioarele pe pământ. Sunt foarte interesante, sunt cântece de intersecţie, e ca şi cum mergi pe o stradă şi ajungi la o intersecţie şi o iei la stânga pentru că e mai interesant ce vezi acolo. Şi sunt simpatice, nu văd ce ar fi putut fi în plus la cântecul cu şoricelul supărat, cred că trebuie să primeze ce ai de comunicat.
(…)
Echipa de campanie a lui Victor Ponta v-a folosit o piesă.
Eu nu aş discuta despre asta acum pentru că nu aş vrea să fie folosit numele meu de artist în campania electorală. Lucrul ăsta îl păţesc din 1990 încoace, nu e campanie electorală în care cântecele mele să nu fie folosite fără acordul meu, pentru că sunt tentante, înţeleg, din cauza textului. În clipa în care vrei să foloseşti opera cuiva trebuie să ai acordul acelei persoane, mai ales că persoana deocamdată e vie, dar despre asta vreau să vorbim după ce se termină campania electorală, pentru că vrând, nevrând numele meu va fi folosit în campania electorală şi eu nu vreau acest lucru, nici să sprijin, nici să nu sprijin, pentru că nu mi se pare normal ca un artist să fie implicat dacă el nu vrea.
Aţi încercat vreodată să luaţi o măsură?
Din punct de vedere strict tehnic au folosit mai puţin de 30 de secunde din ea. Deci dacă e să luăm legea spune că până în 30 de secunde oricine poate folosi orice, ei ştiu lucrul ăsta, evident. Asta nu înseamnă că eu nu pot să iau atitudine.
Puteți citi articolul în întregime pe link-ul de mai jos unde găsiți și înregistrarea video a interviului:
http://adevarul.ro/entertainment/muzica/adevarul-live-ora-1500-alexandru-andries-aniversare-interioare-victor-ponta-1_543507be0d133766a8c32d09/index.html

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here