ARTIȘTII PROPUN (ep. 2): COSMIN VAMAN, muzica și filmul care mi-au schimbat viața

0
67

Cosmin Vaman
Cosmin Vaman

Continuăm seria recomandărilor făcute de artiști. Pentru această săptămână, l-am abordat pe Cosmin Vaman (compozitor, solist din Bacău, născut pe 28 martie 1984). Iată ce vă propune:
 

Alexandru Andrieș – Nemuritori

Probabil cântecul care mă emoționează cel mai mult, de câte ori îl ascult. De fapt mereu urmăresc o înregistrare de pe unul dintre DVD-urile lui Alexandru Andrieș, o versiune Live în care cântecul acesta minunat este transmis cu o emoție greu de egalat de către Andrieș.

 
 

R.E.M. – At my most beautiful

Pentru mine, cel mai frumos cântec de dragoste scris vreodată. Când a apărut albumul EP eram în clasa a opta. Tin minte ca am vazut la MTV European Music Awards trupa promovand un cantec de pe albumul pe care tocmai il lansasera si am ramas transfigurat. Imi amintesc ca a doua zi am fost si mi-am cumparat caseta (originala) pe care am ascultat-o pana cand s-a demagnetizat cu totul. Din momentul acelei intalniri, nu m-am mai despartit de R.E.M., trupa mea de suflet.

 
 

Dan Spătaru – Și cât voi trăi voi iubi

Eram mic, aveam vreo patru ani iar întâlnirile mele cu muzica erau mijocite de colecția de viniluri a bunicilor mei. Pe unul dintre ele se găsea cântecul acesta, cântat de Dan Spătaru alături de fiica sa. E un cântec simplu, melodios și foarte curat. Nu cred să mai fi povestit cuiva asta, dar tocmai ce îmi pierdusem tatăl, iar bunica mea era mereu emoționată ascultându-l. Am trăit atunci experiența unui dor simțit mai mult decât înțeles și dorința de a putea cânta și eu un astfel de cântec. O voi face în curând. Plănuiesc să realizez, atunci când va fi posibil, un material cu muzică pentru părinți. Unul dintre cântecele pe care le-am scris deja se cheama „Ca tine” și va fi un duet cu fiica mea, Teodora.

 

Tracy Chapman – The Promise

Cântecul ăsta mă urmărește ca o fantomă. Găsesc în el un fel unic de a duce cu tine prin viață toate lucrurile prin care ai trecut și care lasă urme în tine. De obicei ascult muzică în funcție de dispoziția în care mă aflu. Pe Tracy Chapman o pot asculta oricând cu mare drag.

 

Sarmalele Reci – Răpirea din serai

Cred că dacă s-ar face un clasament corect al celor mai bune 10 albume din muzica românească, albumul Răpirea din Serai de la Sarmalele Reci nu ar avea cum să lipsească. Am propus cântecul care dă titlul albumului, în speranța că măcar un om care nu a ascultat încă discul acesta, va citi aici și se va intersecta (fără îndoială, fericit) cu el.

 
 

FILM

man on the moon jim carrey aMan on The Moon – al lui Milos Forman. Un film în care Jim Carrey face un rol mare, diferit de orice așteptare ai putea avea de la el. Povestea lui Andy Kaufmann, un actor de comedie american atipic – un om pentru care arta lui a însemnat totul, dincolo chiar de public sau de el însuși. O poveste pe care, cred, orice artist ar trebui să o parcurgă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here