ARTIȘTII PROPUN (ep. 36): DAN HELCIUG (Spitalul de Urgență), muzica și cărțile care mi-au marcat viața

0
119

Dan Helciug
Dan Helciug

În această săptămână, Dan Helciug (solist, compozitor, actor, lider al grupului Spitalul de Urgență) ne prezintă muzica și cărțile care i-au marcat viața. Despre activitatea artistică a lui Dan Helciug, puteți afla mai multe de pe pagina oficială de Facebook: https://www.facebook.com/dan.helciug.1
Pagina oficială de Facebook a trupei Spitalul de Urgență o găsiți aici: https://www.facebook.com/spitaluldeurgenta/
Iată ce ne-a scris Dan:

CĂRȚI

1)Peripetiile furnicelului Ferda de O. Sekora (1967)
Aveam 6 ani cand am citit aceasta carte pentru copii. Este cartea care mi-a deschis aripile imaginatiei, biblia copilariei mele. Imi doresc foarte tare sa gasesc aceasta carte, acum… insa… din pacate, ea este extrem de rara. Datorita ei, la 8 ani am scris primele mele povestiri. Am fost un copil precoce, din punctul acesta de vedere. Eram ferm convins, atunci, ca o sa devin un mare scriitor.
*****Eminescu „Sarmanul Dionis”
Eminescu mi-a aprins multe beculete iar lumina lui ma calauzeste si acum. El este cel care mi-a deschis apetitul pentru proza fantastica, poezie si ezoterism.
2) „Imposibila oaza, povestiri fantastice” 1984 Vladimir Colin
Pur si simplu il adoram pe Vladimir Colin. Proza fantastica, in adolescenta, a fost hrana mea cea de toate zilele. Atunci am inteles ca traim simultan in mai multe lumi.
Mircea Eliade : ” La Tiganci ” – Lordul prozei fantastice romanesti, Mircea Eliade m-a ajutat sa imi dezvolt pasiunea pentru ezoterism si paranormal.
3) „Velerim si veler doamne — 1933 – Victor Ion Popa
Aceasta carte mi-a marcat (emotional) perioada 16-18 ani… Ma identificam perfect cu personajul principal, mai ales ca in acea perioada ma simteam impins afara din toate cercurile mele.
4) „Bouvard si Pecuchet” – Flaubert 1881
Superb. Ultimul roman al lui Flaubert in care satirizeaza toate nivelele societatii umane prin ochii unor personaje mediocre dar fascinante prin dorinta lor de a cunoaste realitatea de atunci (stiinta, arta, psihologia..etc). Alaturi de Caragiale, el mi-a cultivat gustul pentru satira incarcata cu mult spirit.
5) SS General 1960 – Sven Hassel
Cand aveam 10 ani, devoram fiecare carte de Sven Hassel.Personajul meu favorit, era Porta.
*****Caragiale : Colectie piese de Teatru : Acest geniu mi-a trezit samburele satiric.
 

MUZICĂ

Phoenix : Mugur de fluier
Lansat in 1974, exact cand m-am nascut. Piesa pe care o cantam in adolescenta, in parc, alaturi de prieteni.

Sfinx : Sir de cocori
Piesa pe care o ascultam atunci cand simteam ca am inspiratie. Faceam meditatii transcedentale si pe aceasta piesa.

 
Doors : The End
Regele Soparla” a fost primul meu model de lider vocal complex (cantautor). Jim Morrison impletea perfect muzica cu poezia ezoterica, exact ceea ce imi doream in adolescenta.

 
Queen : Bohemian Rhapsody
Freddie Mercury pentru mine a fost si o sa ramana, fratele meu mai mare cu care cantam odata cu pick-up-ul. Visul meu din adolescenta a fost si este sa cant muzica Queen. Nu intamplator anul acesta am lansat My Queen Tribute.

 

Și un bonus de la Dan Helciug:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here