BAGAJE DE NUNTA, BAGAJE DE DIVORȚ

0
72

bagaj floareArticol de Dara Codescu
Fara indoiala, nunta pare a fi cel mai fericit eveniment din viata unui om! Fraza asta banala nu e o creatie a mea, ea se afla in arhiva de sabloane lingvistice a tuturor. Convinsi sau nu de veridicitatea afirmatiei, cu totii ne repezim sa cumparam cele mai pompoase buchete de flori, cu care ne incolonam la Starea Civila, sa felicitam proaspatul cuplu. Cand vine ziua supremei sarbatori, nunta, bratele de flori pot fi masurate cu căpița…
Incepand cu intrarea in biserica, ghirlandele de flori acopera totul: usile, peretii, covorul ce duce spre altar. Alaiul de nunta vine in masini decorate cu flori pe capota, daca nu si pe parbriz, lasand neacoperit doar un spatiu modest, cat sa nu ajunga soferul sa se uite crucis, in timp ce conduce. Bine, cei mai extravaganti vin in calesti inflorite ca livezile, protagonistii nuntii fiind proptiti in maldarul de aranjamente florale, zambind larg, artificial si, inevitabil…tâmp! Pe urma: buchetul miresei, cat mai suav si cast; buchetul nasei, asortat cu rochia si modelul cocului; lumanarile de nunta, impopotonate cu ingerasi impovarati de ramuri, ramurele, flori, floricele si alte farafastacuri fluturande; domnisoarele de onoare, cu buchete sau cosuri, purtate teapan-gratios si simt de raspundere; nuntasii vin si ei cu buchete de flori, pe care le vor oferi mirilor, dupa ce acestia au muscat cu piosenie din piscot si au sorbit, la fel de smeriti, vinul care avea sa le uneasca destinele; in sala destinata ospatului, mesele sunt incarcate cu flori, asortate cu fețele de mese si pampoanele scaunelor; valsul mirilor este insotit de o ploaie de petale multicolore, asa cum vor fi si zilele vietii lor de casatoriti fericiti…

Fericiti, până… Nu, nu până ce moartea ii va desparti, ci doar până la prima cearta! Dupa prima cearta, urmeaza a doua cearta. Apoi, a treia. Si, tot asa, până cand divortul se contureaza a fi singura solutie de supravietuire! Adica, inainte sa-si arunce in cap tigaile, bibelourile, telefoanele, conservele, farfuriile, inainte sa se casapeasca furibund cu furci si topoare, inainte sa se bata vitejeste, mutandu-si maxilarele din loc – actiuni in urma carora se impune procurarea certificatelor medico-legale.
E adevarat, nu toata lumea divorteaza cu scandal! Sunt si divorturi civilizate, elegante… Dar, nici macar in cazul unui divort amiabil, NIMENI nu mai ofera flori! Ati vazut vreodata pe cineva cu flori, la tribunal? N-ati vazut.
Exact asta nu inteleg! Adica, de ce nu oferim noi flori si celor care divorteaza! Năică, divortezi? Da. Ia niste flori si vezi-ti de drum! Virginico, divortezi? Da. Ia florile astea si mergi cu Dumnezeu! Sunteti liberi, oameni buni! Bucurati-va! Nimic nu e mai de pret ca libertatea!
Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here