CAPUL PLECAT SABIA NU-L TAIE?

0
448

vinovat guilty blameArticol de Dara Codescu
Nesuferit proverb! Daca, in vechime, avea cat de cat o noima, vizand o supunere oarba capetelor incoronate, pe masura ce a trecut vremea rostul acestui indemn excesiv de prudent devine anacronic si stanjenitor. Adaptat in contemporaneitate, „inteleptul” sfat conduce catre o umilinta inevitabila sau la inclinarea certa spre lasitate. Adica, vinovat sau nu, ar trebui sa rabzi orice acuzatie ori batjocura, numai sa fii sigur ca nu patesti nimic! Problema e ca n-ai nicio siguranta cu privire la verdictul ce urmeaza a fi dat, carevasazica te ghemuiesti in taceri inutile, prosteste…
Incet-incet, proverbul a inceput sa fie pus in practica in regulamentul de functionare al casniciei. Pentru ca nu pot sa tac (o sabie, va rog!), voi spune ca totul incepe de la momentul sacru al cununiei religioase, cand, inainte de a rontai piscotul si a-ti tuguia buzele inspre paharul de vin, iti e dat sa auzi ca femeia trebuie sa fie supusa barbatului. Fara amanunte lamuritoare! Cum, supusa? Orice-ar face el, sotul? Păi, ori suntem egali in fața lui Dumnezeu, ori nu suntem! Pentru ca nu se mentioneaza niciodata cum ca si barbatul trebuie sa se supuna femeii si, cu asta, mi-am pus toata populatia masculina (din lista) in cap…
Sa zicem ca exista femei care sunt de acord cu acest indemn! Nu cred sa fie multe, dar sa zicem… Asa, unde ramasesem? Da, la consecinte. P-astea le evalueaza cineva? O femeie obisnuita cu supunerea fața de sot va extinde exercitiul si in afara casniciei. Mereu cu capul plecat si gatul pregatit de taiere, supusa va deveni o sclava permanenta a tuturor toanelor, mofturilor, capriciilor, nervilor sau isteriei celor din jur: socri, colegi de serviciu, sefi, vecini, prieteni, cunostinte. Ba, nu exagerez deloc! Au existat vociferari, v-am auzit. Nu, nu aud voci, dar imi lucreaza imaginatia peste program! Am auzit de nenumarate ori observatii de genul: mmvai, draga, ce te-ai ingrasat! – ce slaba esti, arati groaznic! – unde-ai gasit rochia asta, la reduceri? – te-am vazut ieri cu sotul, la o terasa, aaaa, nu erai tu? – de unde ai avut, draga, bani sa pleci in ditamai croaziera?… Exemplele ar putea continua mult si bine, cu precizarea ca femeia obisnuita sa fie supusa nu are nicio reactie. Se poarta ca un pastarnac refuzat la export: rabda si tace.
Mai am o rautate de spus si va las: barbatii cu neveste supuse au cele mai nonconformiste amante. N-am zis „naravase”, ca nu-i frumos!
P.S. – Stiu ca exista si barbati cu capul plecat. Dar, astazi, am vrut sa tin cu femeile. Despre voi, bravilor, frumosilor, curajosilor, alta data!

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here