CASA DE PIATRA, SUFLATA CU AUR!

0
26

cuplu nuntaArticol de Dara Codescu
Agentia de nunti, botezuri si divorturi – TV a mediatizat cu zel nunta nepoatei reginei Campina, zisa si „a magiei albe”. Mireasa purta o rochie impovarata de pietre, perle si zacaminte aurifere, motiv pentru care statea infipta ca un corcodus plin-ochi cu fructe. Mirele stralucea si el, din toate incheieturile, inclusiv din ochelarii de soare, fara de care nu se mai pomeneste nunta tiganeasca. Recordul absolut, sub aspect ornamental, il detinea insasi regina Campina: coroana In trepte, ca sa incapa toate culorile de pietre pretioase, cercei care balanganeau pana la umar, pandantive, colane, lanturi, lantisoare, paftale, zgranganele, toate din aur masiv, bratari cu duiumul, ingramadite fara mila, stralucind in necazul soarelui, incercand sa-l orbeasca si mai multe, nu! Pantofii, tot din aur, rochia nu scapase nici ea, fire de aur forfaiau de colo pana colo. Ce mai, regina Campina trebuie sa fi valorat mai mult decat Closca cu puii de aur!
O sa ziceti ca astea sunt obiceiurile etniei: sa-si etaleze bogatia, in astfel de ocazii. Asa o fi, dar sa stiti ca aceste obiceiuri s-au dovedit a fi molipsitoare, da. Alta nunta, anuntata cu surle si trambite, este cea a unei „june” din lumea mondena bucuresteana. Ea n-a avut rabdare pana la nunta, a tinut mortis sa-si televizeze minunatia de rochie. Care vesmant arata precum tinuta unui razboinic medieval. Rochia are „insertii de aur”, ca sa stiti! Straluceste ca un sarcofag egiptean (reconditionat) si se revarsa din abundenta pe suprafata corpului, ca lava unui vulcan in eruptie.
In sfarsit, vine cu viteza din urma o alta viitoare mireasa, cea mai agramata si mai inculta fiinta care a razbatut „pe sticla”, din toate timpurile. Ea si-a anuntat invitatii ca vor manca din farfurii de aur si „chiar si mancarea va avea, pe cat posibil, foita, pojghita, firicel de aur”. Si vor participa numai cantareti vestiti – cu voci de aur, banuiesc – daaaar, sa fim bine intelesi, nu vor lipsi manelele! Cu totul si cu totul de aur.
Asa stand lucrurile, e de asteptat ca, in anii urmatori, aceasta intrecere a detinatorilor de aur sa devina dramatica. Tot incercand sa-si depaseasca predecesorii, vor ajunge sa poleiasca totul: tinuta obligatorie, mobilierul, aranjamentele florale, vesela, mancarea. Sampania va trebui sa aiba, musai, bule de aur, mari cat bobul de mazare, iar tortul va fi din aur masiv, asa incat sa nu poate fi despicat decat cu un tarnacop. De aur.
Din legenda regelui Midas, nici pana azi, oamenii n-au inteles nimic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here