Chapeau bas, Fuego! (26.03.2018)

5
412

Chapeau bas, Fuego! (26.03.2018)Articol de Iulia Radu
După ce am văzut spectacolul „Tu ești primăvara mea” de la Sala mare a Teatrului Național, toate glumele despre Paul Surugiu „Fuego” par desuete. Țin minte că în urmă cu o lună-două, citeam pe Facebook opinii extrem de tăioase ale unor artiști (!) la adresa lui Fuego, căruia îi negau unii, chiar și dreptul de a cânta la TNB. N-am zis nimic atunci, dar m-au marcat cele citite, mai ales că veneau de la ARTIȘTI. Sincer, fără să fiu fanul lui Fuego sau al lui Ștefan Hrușcă, n-am înțeles/gustat niciodată glumele pe seama lor. Unul dintre lucrurile pe care le-am învățat de la Andrei Partoș este că un jurnalist nu trebuie să aibă prejudecăți, ca să poți avea o opinie despre ceva trebuie să vezi și să ai mintea deschisă. Cu acest gând, am mers luni, 26 martie, la Teatrul Național din București. Auzisem de multă vreme că Paul Surugiu umple sălile oriunde merge. Pe scurt, VINDE. Există vreun argument mai bun pentru a valida un artist? Nu cred! Îi mulțumesc Marinei Florea pentru invitație, datorită ei am avut ocazia să fiu în sală.

Jolt Kerestely Foto: ArtByFuego
Jolt Kerestely
Foto: ArtByFuego

Era sold-out. Public de toate vârstele, de la 4 la 90 de ani. Majoritatea dintre ei veniseră cu buchete de flori, dar și cu flori în ghivece pentru artiști. Ba chiar, un spectator i-a adus un tort lui Fuego și i l-a dat în timpul unei piese, spre surprinderea totală a artistului. Și a mea pentru că n-am mai văzut până acum așa ceva la vreun concert. Pentru că la TNB este destul de greu să ajungi în fața scenei, cei din rândurile din spate care aveau flori le-au dat din mână în mână, făcând tot posibilul ca darurile să ajungă la artiști. Publicul a fost cu adevărat impresionant. A cântat, a dansat, a aplaudat și nu s-a jenat să se ridice în picioare în semn de respect față de artiștii omagiați pe scenă.
Am tot respectul pentru Fuego care face un lucru pe care mult prea puțini artiști români îl fac (poate de teamă să nu le pice rangul?): a gândit un show în care omagiază numele mari ale muzicii ușoare românești și a demarat un turneu. E mare lucru să aduci un tribut altora și să faci asta fără ostentație, fără să pară că te folosești de numele altor artiști. Paul Surugiu „Fuego” este sincer în admirația lui față de mentorii și colegii lui de scenă. Este o calitate pe care nu o vezi la prea mulți artiști. Câți îl mai amintesc în spectacolele lor pe Temistocle Popa? Sau pe Dan Spătaru? Sau pe Marcel Dragomir? Dar pe Aurelian Andreescu, Mihaela Runceanu, Marius Țeicu? Prea puțini! Cei care i-au cunoscut nu prea mai au concerte, iar cei din noul val s-au născut învățați și sunt absolut convinși că au inventat roata.

Fuego a avut două duete inedite în această seară: primul cu Aurelian Andreescu și al doilea cu Mihaela Runceanu. Primul mi-a plăcut foarte mult. Instinctiv, am întors capul spre loja oficială unde afla compozitorul Jolt Kerestely, care era profund emoționat de ceea ce văzuse pe scenă. Aplauda în picioare, la fel ca ceilalți spectatori, iar la finalul piesei și-a găsit cu greu cuvintele (Octavian Ursulescu i-a oferit microfonul). I-a mulțumit lui Paul, a avut doar cuvinte de laudă despre duetul cu pricina și a adăugat că „nimeni nu a mai avut curajul să facă un astfel de duet”.
Am mai avut și un tribut pentru Dumitru Lupu și m-am bucurat foarte mult să aud și piesa „Nu știu cine ești” (în varianta originală este interpretată de Gabriel Dorobanțu). Nu pot să spun că varianta lui Fuego a fost neapărat pe gustul meu, dar piesa în sine m-a întors în copilărie. A fost absolut impresionant momentul în care publicul a început să cânte piesa „Mă-ntorc la tine mare albastră” (din repertoriul lui Daniel Iordăchioae) de la a doua silabă.

Paul Surugiu „Fuego” și Dorel Visan Foto: ArtByFuego
Paul Surugiu „Fuego” și Dorel Visan
Foto: ArtByFuego

A existat și un moment dedicat marilor actori. Alături de Fuego a fost pe scenă actorul Dorel Vișan. Mai întâi a cântat Fuego o piesă dedicată actorilor, apoi a recitat Dorel Vișan. În tot acest timp, pe ecranul din sptele scenei au curs imagini cu o mulțume de actori. Pe majoritatea îi știam, dar au fost și câțiva pe care îi cunoșteam doar după nume (nu m-am obosit niciodată să caut o fotografie cu ei) și alții pe care nu îi știam deloc. Amintesc doar câțiva dintre actorii pe care i-am văzut în imagini: Grigore Vasiliu Birlic, George Calboreanu, Ion Finteșteanu, Radu Beligan, Lucia Sturdza Bulandra, Maria Filotti, Constantin Tănase, Amza Pellea, Ștefan Bănică, Iurie Darie, Marin Moraru, Gheorghe Cozoroci, Ilarion Ciobanu, Stela Popescu, Ștefan Tapalagă, Constantin I. Nottara, Gheorghe Dinică, Silvia Popovici, Gina Patrichi, Puiu Călinescu, Nicu Constantin, Ștefan Mihăilescu Brăila, Giliola Motoi, Octavian Cotescu, Geo Saizescu, Dumitru Rucăreanu, Florian Pittiș. Mai este nevoie să vă spun că sala s-a ridicat în picioare? Poate unul dintre cei mai emoționați, a fost Ion Dichiseanu, prezent în sală.

Fuego i-a dedicat un moment și compozitorului Marcel Dragomir. Recunosc, că mi-ar fi plăcut să le implice în acest tribut și pe invitatele lui, mai ales că Marina Florea are în repertoriu piese compuse de Marcel Dragomir. A fost o incursiune și în muzica lui Marius Țeicu, iar Marina Florea și Stela Enache au asigurat partea de backing vocals. N-a fost uitată nici Mihaela Runceanu. Cele două invitate au cântat atât din repertoriul propriu cât și în duet cu Paul Surugiu (duetul cu Marina Florea a fost un tribut adus lui George Grigoriu, iar cel cu Stela Enache un omagiu pentru Florin Bogardo). O apariție surpriză a fost cea a lui George Nicolescu, care a cântat două piese din repertoriul propriu și un duet absolut emoționant cu Fuego („Rugă pentru părinți”, cover Ștefan Hrușcă).
La final, sunt utile câteva concluzii.
*Deși nu este tocmai genul meu de spectacol, nu pot să nu punctez faptul că s-a simțit că n-a fost lăsat nimic la voia întâmplării. Toate fotografiile care au apărut pe ecran, au fost prelucrate astfel încât să nu existe diferențe între ele. Momentele artistice au fost atent regizate, decorul a fost unul decent. De asemenea, Fuego are oameni care fac fotografii și filmează concertele. S-a străduit să își găsească sponsori (am văzut un banner cu Cotnari). Deci… e profi.

*Fuego schimbă ținutele cam cu aceeași frecvență cu care o face Madonna. Când am văzut fotografii din concertele lui, recunosc că am zâmbit ironic la vederea costumelor (multe dintre ele cu pelerine). Acum că am văzut show-ul, mi-am dat seama că se potrivesc ideii puse în scenă. Nici acum nu-mi plac, dar măcar am înțeles care-i faza cu ele.
*Aș fi preferat să fie mai numeroase momentele în care Paul Surugiu a cântat doar acompaniat de keyboards. Au fost cele mai emoționante. De asemenea, mi-ar fi plăcut să le ascult și pe cele două invitate la fel.
*M-am bucurat să văd artiști care, în loc să caute vizualizările pe net, preferă să facă turnee și să își privească în ochi spectatorii (plătitori de bilete).

Foto: ArtByFuego
Foto: ArtByFuego

*Fuego este printre puținii (ca să nu spun singurul) artiști care valorifică muzica ușoară românească. Și nici măcar nu poate fi bănuit că aleargă după like-uri și laude pentru că n-am văzut jurnaliști la spectacolele lui, iar când se scrie despre el, de obicei tonul este zeflemitor.
*Paul Surugiu are, probabil, nervii tari dacă poate să treacă peste toate glumele care au împânzit Internetul. Oricum ar fi, este singurul artist care a venit la radio, la ora 2.00 noaptea, cu o cutie de Codeină, din simplul motiv că l-a auzit tușind pe Andrei Partoș pe post. Spune și asta multe despre calitatea lui umană.

5 COMENTARII

  1. Foarte frumoase aceste randuri adresate unui mare artist!Am fost aseara la spectacolul lui Fuego de la Teatrul National Bucuresti, unde ca de fiecare data, Fuego ne-a oferit un spectacol grandios!!!E un artist mare, mare de tot, dar inainte de toate, e un MARE OM!!Felicitari si respect, Fuego!

  2. Felicitari! Un articol foarte frumos!! Am fost in sala Teatrului National din Bucuresti .. cuvintele nu pot exprima emotiile si frumusetea acestui spectacol … am revazut pe ecranul din spatele scenei, artistii pe care sincer ii cam uitasem ….si Doamne, nu pot sa cred cat de multi sunt acolo SUS intr-o stea ..:( 🙁 au fost momente unice pe care nu ai cum sa le uiti … momentul cu Dorel Visan .. cu Nicolescu….interpretarea de excepție a melodiei „Copacul” :* <3 Toata stima si admiratia pentru acest artist Paul Surugiu – FUEGO care ne-a readus in minte artistii de mult plecati …si artisti care desi sunt in viata sunt uitati intr-un colt de tara …
    Nu este primul spectacol de acest gen, Paul Surugiu – Fuego a mai realizat spectacole omagiu printre care si Serenada pentru Dan Spataru, evident in memoria lui Dan Spataru si de fiecare data in cadrul unui spectacol, el readuce numele sau cate o melodie a unui artist de seama al Romaniei. Fiecare spectacol al lui este UNIC…este ORIGINAL, atat prin decor, costumatie …absolut tot ce implica un spectacol ..Multumim UNIVERSULUI pentru ca mai exista inca si oameni ca el .. ca voi ..
    Multumim Iulia Radu!! Multumim Andrei Partos !!

  3. Sunt foarte placut surprinsa… Multumiri jurnalistei pentru profesionalism! Din pacate si pe nedrept, nu intotdeauna poti citi, despre un spectacol sustinut de Fuego, un articol atat de amplu, sincer, abordat serios si corect, cu observatii pertinente, argumentate si fara urma de cancan, asa cum artistul merita, fara nici un fel de indoiala! Fiind o fidela admiratoare si ascultatoare a repertoriului sau vast, despre Paul Surugiu nu pot avea decat cuvinte de lauda si mult respect! Fiecare spectacol pus in scena, cu pasiune si atentie la detalii, fiecare aparitie a sa, sunt succese care dovedesc ca drumul ales in cariera muzicala este cel potrivit pentru sensibilitatea, talentul si vocea frumoasa, calda cu care a fost inzestrat! Eu si multi altii ca mine, ii suntem alaturi, il sustinem si ne bucuram de toate realizarile lui!

  4. Am lecturat cu mare placere articolul, retrospectiva unui regal al muzicii usoare romanesti, o gala a muzicii de calitate, cu marele câștigător-publicul. Multumim, Paul Surugiu-Fuego, prin acest tribut muzica românească a renăscut in inimile spectatorilor! Tot respectul si pretuirea pentru acest artist-OM, Paul Surugiu-Fuego! Succes, spor si inspiratie in toate proiectele viitoare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here