Chiar putem slăbi cu fast-food și junk-food?!

0
51

Chiar putem slăbi cu fast-food și junk-food?!M-a intrigat postarea doamnei Mihaela Bilic. N-aș zice că e un act de curaj să te erijezi în apărătorul produselor grase și dulci. Aș zice că o astfel de postare este, mai degrabă, periculoasă! După un an de zile în care am stat închiși în case și implicit, am făcut mult mai puțină mișcare (sălile de sport au fost deschise abia recent), un astfel de mesaj este… nociv.

Oare am slăbit toți în pandemie!?

Dacă ne uităm pe aplicații de tipul Glovo sau FoodPanda, vedem că cele mai multe comenzi sunt plasate în restaurante de tip fast-food. Oare au slăbit toți?

Ceea ce mă intrigă cel mai mult este concluzia unuia dintre cele două experimente, și anume: „că nu există mâncare sănătoasă și nesănătoasă”. Pe mine, nu o să mă convingă nimeni niciodată că puiul îndopat cu antibiotice este sănătos. Sau că ouăle din comerț sunt sănătoase (chiar dacă scrie pe ambalaj că găina care le-a ouat e super-fericită). Pentru mine, simpla idee de a bea un „lapte” pe care l-am ținut 5 luni de zile în frigider, este cu adevărat grețoasă. Așa cum nu cred că sunt în regulă nici legumele și frunctele stropite cu diverse substanțe.

Dar înțeleg că suntem mulți pe acest Pământ și că trebuie să ne putem hrăni cumva… Dar asta nu înseamnă că e sănătos ceea ce băgăm în gură.

Nu mai suntem unici?

„Putem slăbi cu fast-food și junk-food!” Se aplică global sau doar unora dintre noi? Nu mai suntem unici? Mai avem nevoie de mișcare/sport sau e de ajuns să mâncăm junk food în cantități mici?

Eu fac parte dintre cei norocoși. Mănânc și fast-food (e drept că nu o fac des), mănânc și noaptea, nu țin diete, beau cafeau foarte dulce, e drept că am făcut la un moment dat sport, azi fac mișcare moderat. Eu nu am avut niciodată probleme cu greutatea. Dar asta sunt EU. Alții pun kg pe ei și dacă beau mai multă apă. De asta întreb dacă este safe să afirmăm cu atâta fermitate că putem slăbi cu junk food.

Trăim în țara în care orice fătucă din mall se crede nutriționist și recomandă prietenilor fel de fel de rețete-minune de slăbire culese de pe net. Trăim în țara în care nu există educație privind alimentația sănătoasă. Trăim în țara în care nu există o politică privind sportul de masă. Dar aflăm, culmea de la un nutriționist, că putem slăbi cu junk food.

Nu e ok deloc.

Pe grupul nostru de Facebook a scris un comentariu și doamna doctor Mădălina Gîlcă:

Nu inteleg ce medicina practica doamna doctor. Sănătate nu înseamnă doar să fii slab, ci și să consumi alimente de calitate. Am văzut nenumărați pacienți tineri, subțirei, cu ficat gras și colesterol, trigliceride îngrijorător de ridicate, din cauza consumului de junk-food si a lipsei de mișcare.
Deci, ești slab, dar cu vasele de sînge îngustate de colesterol și cu digestia (ficat, colecist, stomac etc.) afectată.

Maria M. Petrovna

Dincolo de observatiile de mai sus, medicale – corecte! – cred ca ideea pe care dna voia sa o sublinieze este ca in procesul de slabire totul tine de matematica. Iar asta chiar e adevarat! Daca reusesti sa consumi (prin miscare, de exemplu) mai multe calorii decat bagi in tine, slabesti. Daca nu consumi, te ingrasi. E simplu. Cand slabesti se imbunatatesc rezultatele analizelor pe moment oricum. Ca daca ai 120 de kile si ajungi la 85, esti din serva un om mai sanatos, in majoritatea cazurilor. Evident, daca te „intinzi” cu experimentul si ramai pe fast-food, pe termen lung n-are cum sa fie bine (din punct de vedere medical), dar pot sa cred ca valorile de moment, dupa slabire, erau mai bune decat cele initiale. Din proprie experienta stiu ca are dreptate. N-am tinut diete in viata mea. In perioadele in care fac sport, pot sa mananc si fast food si orice altceva, daca sunt atenta la cantitati. Si nu stiu daca e o chestie de varsta, legata de metabolism, ca asa e si mama… Mananca paine cu slanina, ciocolata, seminte, o gramada de prostii, si e ok. Dar, intr-adevar, face sport mult si destul de dur, consuma mult.

Voi ce părere aveți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here