Chiloțăreală (masculină) și depersonalizare la Vocea României (29.09)

1
1964

Am zâmbit amar după ce am citit scuzele jenante prezentate de Tudor Chirilă pe Facebook. Este greu să strângi atâta ipocrizie în 10 rânduri. Dar uite că Tudor a reușit! L-aș fi apreciat mai mult pe juratul de la Vocea României dacă ar fi spus: „Bine bă, am rămas în chiloți, l-am călărit pre Brenciu, iar voi nu scrieți nimic nici pe Facebook, nici în ziare ?”.

Cred că e clar pentru toată lumea că de la CNA ne putem aștepta la o eventuală reacție după 3-6 luni deci… eu i-aș fi înțeles frustrarea. Omul a vrut o reacție imediată, a vrut să genereze un subiect, să aducă audiență, iar mocofanii de acasă s-au dus la pipi fix când el oferea circ pe pâine. Curat ghinion! Singura soluție era să atragă atenția asupra momentului, prin aceste scuze penibile.

Evident, nu pot să nu mă întreb dacă nu cumva au apărut probleme în paradis, având în vedere că Pro TV-ul caută audiența cu Tudor Chirilă în chiloți și Horia Brenciu în rol de cal… Dacă mă întrebați pe mine, e semn de disperare din partea producătorilor show-ului TV.

OK… dacă tot am ajuns din nou la subiectul „Vocea României”, dacă tot vor oamenii să se discute despre show-ul lor, s-o facem! Cred că e bine ca toți cei care se gândesc să participe la această emisiune, să o facă în cunoștință de cauză, să nu se ducă acolo cu așteptări prea mari. Vă explic mai jos de ce spun acest lucru.

După primul sezon al acestui talent-show, aștept ca producătorii (atenție, NU jurații!) să prezinte scuze concurenților și telespectatorilor pentru faptul că nu au reușit să fixeze numele niciunui concurent în memoria celor de acasă.

Să facem un exercițiu de sinceritate: câte nume rețineți voi după o ediție (atenție, NU un sezon!) a acestui talent show?

Să ne oprim la emisiunea de vineri, 27 septembrie. Ați ținut minte vreun nume? Eu am reținut așa: au fost două surori din Serbia, a fost băiatul ăla care a avut un accident de mașină și a stat în comă o vreme, a fost doamna aceea care are o fetiță bolnavă de diabet, a fost domnul care pictează bărbați goi pe cai, a fost băiatul ăla care vrea să ne vorbească despre dragostea față de Dumnezeu…

Mie mi-ar plăcea să pot spune la finalul unei emisiuni: „mi-a plăcut de Gogu a lui Pupăză care a cântat The Show Must Go On din repertoriul trupei Queen”. Dar cum aș putea să fac asta, câtă vreme numele concurentului stă pe ecran vreo 5 secunde?! De asemenea, pe ecran apare doar titlul cântecului interpretat, nu și numele artistului care îl cântă în original. Este cel puțin ciudat că se întâmplă așa ceva într-o emisiune care își propune să aducă în fața publicului MUZICA interpretată de OAMENI TALENTAȚI. Cine-i concurentul? Care-i locul muzicii? Mi-ar plăcea să aflu într-o bună zi.

Cum aș putea să țin minte un nume, câtă vreme în prezentarea concurentului se pune accent pe latura socială și lacrimogenă a respectivului?! Așadar, dacă vreți să participați la acest show, pregătiți-vă să fiți depersonalizați. Talentul ca talentul, dar cea care vinde spațiu de publicitate este povestea concurentului.

Am mai spus-o în alte articole, dar o repet. Acest show de televiziune îi servește în primul rând pe antrenori. Despre ei aflăm cât de haioși sunt, că au vorbele la ei, că au spectacole ba la Sala Palatului, ba în străinătate, că sunt entertaineri pur sânge, că au cultură muzicală, că sunt talentați până la Dumnezeu și înapoi. Concurentul este doar un pretext ca noi, telespectatorii, să aflăm cât de cool sunt cei patru jurați.

Pentru a sublinia ce am spus în paragraful de mai sus, am luat ediția de vineri, 27 septembrie, și am cronometrat cât timp a fost alocat concurenților, cât timp le-a revenit juraților și cât timp a fost alocat muzicii. Pentru fiecare concurent am notat cât a durat prezentarea (interviul filmat cu concurentul, cu cei care au venit să îl susțină), cât a durat cântecul interpretat, cât a fost after talk (aici este vorba despre tot ce se întâmplă după terminarea cântecului și întoarcerea scaunelor până la prezentarea următorului concurent: dialogurile/glumele dintre jurați, încercările de a-l convinge pe concurent să îi aleagă, momente filmate cu antrenorii, chiar și atunci când există un dialog între jurați și concurent, camera stă mai mult pe cei patru pentru a le surprinde reacțiile). Iată ce a ieșit:

Diandra Mihaela Bancu

00.54 – prezentare

1.52 – cântec

8.10 – after talk

Kevin Magalhaes

3.03 – prezentare

1.57 – cântec

6.30 – after talk

Mădălina Horeanu

00.30 – prezentare

2.20 – cântec

7.59 – after talk

Jovana & Jelena Milanovic

1.53 și 1.11 – prezentare (din motive care îmi scapă, prezentarea lor a fost „spartă” în două)

1.48 – cântec

6.50 – after talk

Răzvan Dumitru

2.35 – prezentare

2.20 – cântec

5.27 – after talk

Radu Palaniță

1.38 – prezentare

1.59 – cântec

4.02 – after talk

Roberto Asoltanei

1.02 – prezentare

2.00 – cântec

7.37 after talk

Elena Bozian

1.56 – prezentare

1.45 – cântec

5.40 – after talk

Ana Nica Vacari

1.14 – prezentare

2.03 – cântec

9.44 – after talk

Gabriel Tora

1.42 – prezentare

1.51 – cântec

6.02 – after talk

Ana Maria Telefca

2.28 – prezentare

1.49 – cântec

2.38 – after talk

Andreea Metehău

2.35 – prezentare

1.58 – cântec

2.38 – after talk

Dragoș Moldovan

2.28 – prezentare

2.23 – cântec

6.33 – after talk.

Așadar, avem: 22.29 minute de prezentare a concurenților. Muzica a benefiat de 22,55 minute. Iar pentru vorbăraia și datul în spectacol al celor 4 jurați au fost alocate 77 de minute.

Este bine să rețineți aceste aspecte atunci când urmăriți show-ul.

Ediția de vineri poate fi urmărită aici:

https://protvplus.ro/emisiuni/vocea-romaniei/episodul/12860-vocea-romaniei-sezonul-9-editia-4

 

1 COMENTARIU

  1. Pai astea sunt deja chestiuni clare ptr oricine are cat de cat o urma de judecata limpede.Concurentii apar si dispar in neantul de unde au aparut,castigatorii cam la fel.Nu e vorba de muzica.Echivalent cu I umor de la Antene.Televiziunile devin rapid nerelevante in epoca in care poti gasi ,slava domnului ,si enetertainement si informatie si ce vrei la un click distanta.De ce s-ar mai uita cineva la TV?Pana la urma e analiza nimicului.Analiza ”Vocea Romaniei”.Cat despre Chirila in chiloti….pai ”bad publicity ,etc ”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here