CNA i-a scris lui Tudorel Toader, pentru a afla de ce a rămas Ionela Arcanu fără acreditare

Articol preluat de pe site-ul Pagina de Media

0
119

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) i-a trimis o scrisoare lui Tudorel Toader privind situaţia jurnalistei Ionela Arcanu, de la Realitatea TV, căreia i-a fost retrasă acreditarea la Ministerul Justiţiei. Înainte de a redacta însă textul, membrii forului au avut o dezbatere aprinsă, iar Toader şi-a găsit un aliat în interiorul instituţiei. (sursa: Adevărul)

Consiliul Național al  Audiovizualului s-a decis asupra variantei de scrisoare pe care o va trimite Ministerului Justiției, după o tură de discuții în contradictoriu.

CNA cere motivele care au dus la respingerea soicitării de reacreditare a Ionelei Arcanu. Decizia forului a venit în urma audierii reporteriței în sedința de marți, 2 aprilie.

Vă rugăm să ne comunicați motivele care au dus la respingerea solicitării de reacreditare a jurnalistului respectiv”, notează scrisoarea trimisă de CNA.

Mai mult, deși Tudorel Toader nu a argumentat nici până acum motivele pentru care refuză să o reacrediteze pe Ionela Arcanu, unul dintre membri i-a găsit justificarea.

„A fost transmisiunea în direct în momentul în care s-a făcut solicitarea de revocare a doamnei procuror Laura Codruța Kovesi. Doamna Arcanu i-a întrerupt acea prezentare. Știți foarte bine lucrul acesta. N-a finalizat de prezentat acele puncte și a început să-l întrerupă. Vi se pare normal? Eu nu cred.

Dacă președintele dă o declarație de presă, o să-l întrerupă cineva? Este o chestie de bun simț. Și culmea știți care este?

Pe toate comentariile pe care le-am văzut apărute în urma solicitării de la Realitatea TV, toate au fost negative la adresa doamnei Arcanu. Culmea, pe presa care este „pro”. Așa, ca fapt divers.”, i-a spus Monica Gubernat, membru CNA și propunerea pentru funcția de președinte, Dorinei Rusu.

Redăm din discuțiile care s-au purtat, pe alocuri pe un ton ridicat, la CNA:

Cristina Pocora:

„Cu părere de rău, eu zic că așa cum formulăm această adresă este degeaba, în sensul că nu rezolvăm chestiunea și nu avem acela tratament egal între situații și între televiziuni, fie că e Realiteatea, fie că este Pro TV. În ambele cazuri au existat jurnaliști care nu au fost acreditați.”

Răsvan Popescu:

„Dar Pro TV nu s-a plâns aici.”

Cristina Pocora:

„Nu s-a plâns, dar până la urmă noi trebuie să fim aceia care trebuie să dăm un semnal. Așa cum este ea formulată, suntem cu căciula în mână, „ne scuzați că vă deranjăm”, dacă nu vă supărăm nu ați vrea să ne spuneți pe legea 544 (de ce nu a fost acreditată Ionela Arcanu – n.r.). Noi avem un articol, exact acela în temeiul căruia i-am cerut și Jandarmeriei să-i protejeze pe jurnaliști, iar în temeiul acelui articol avem temei să-i cerem Ministrului Justiției să ne explice de ce a luat acea decizie. (…)

Că noi invocăm aici legea 544, orice cetățean poate să facă acest lucru. Nu e deloc dimensiunea noastră instituțională. Mi se pare mai firesc să cerem pe articolul 8, să cerem Ministrul Justiției și explicații, dar în același timp să tragem un semnalde alarmă că nu este un lucru firesc ca o persoană într-o demnitate publică să anunțe într-o conferință de presă că dacă mă mai deranjați nu vă mai dau acreditarea.

Dacă rămânem la această formulă, arătăm că suntem foarte umili, nu deranjăm deloc.”

Monica Gubernat:

„Vă place sau nu vă place, o autoritate publică are dreptul să acrediteze sau să refuze acreditarea unor jurnaliști, conform legii.”

Dorina Rusu:

„Sigur că are dreptul să acrediteze sau nu, dacă ziaristul a făcut ceva care să împiedice activitatea instituției, așa cum scrie în lege.”

Monica Gubernat:

„Ca de exemplu, știți foarte bine, să-i boicoteze conferința de presă și să i-o întrerupă și să-i pună întrebări în condițiile în care ministrul nu terminase de prezentat.”

Dorina Rusu:

„În primul rând, cred că un ziarist trebuie să pună întrebări de vreme ce nu încalcă limitele bunei cuviințe sau nu se exprimă urât, poate să pună întrebări oricât de incomode, în orice moment.

În al doilea rând, nu mi se pare normal să se adreseze o instituție publică în acest fel, așa umil. Puteți să puneți o întrebare oficială. Ar trebui să fie întrebările adresate Ministrului Justiției și nu biroului mass media. Și ar trebui să fie în temeiului art 8, cum am făcut pentru Antena 3.

Nu putem să fim pentru unii mamă bună, iar pentru alții mamă vitregă.”

Puteți citi articolul în întregime aici: https://www.paginademedia.ro/2019/04/cna-a-scris-ministerului-justitiei-ionela-arcanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here