Concert Compact, Baniciu & Kappl – Timişoara, 9 mai 2009

0
44

Cronică de Entckidu
MIRCEA BANICIU JOSEF KAPPLO sa incep cu concluzia: a fost cea mai buna performanta artistica la care am asistat vreodata.
Luand-o de la celalalt capat: Primaria Timisoara a organizat ieri, 9 Mai (sarbatorita mai ales ca „Ziua Europei„), pe toata durata zilei, tot soiul de evenimente in oras. Seara a culminat cu 2 concerte in aer liber, unul din ele avandu-i pe Compact, in deschidere si apoi trupa lui Baniciu & Kappl. Ora de incepere 21:00. Hmm. Cam tarziu pentru mine din pacate (in conditiile programului nostru de seara, care la aceea ora are programata „bãiţa” copchilei), realizam cu regret cand am citit informatia, acum cateva zile.
Conjuctura a facut ca am putut iesi, impreuna cu niste prieteni, dar eram totusi la aproape doua ore de inceperea concertului. Ma gandeam ca daca prind un pic de Compact, sa-i vad cum mai suna, tot e bine. Ne-am asezat, pe o terasa din apropierea scenei. Piata Unirii, locul de desfasurare a concertului e (prea) plina de astfel de terase. Timpul a trecut rapid, ca la orice iesire cu prietenii, iar concertul Compact a inceput cu 10 minute mai repede. Ceva mai rar:)
Dupa cateva minute m-am lamurit. Paul Ciuci si trupa continua sa cante in stilul celui de-al doilea album Cantec pentru prieteni. A avut succes comercial albumul acela, dar sa perpetuezi acelasi gen de abordare atata amar de vreme e cam.. trist. Nu canta deloc rau, dar piesele sunt cam toate in acelasi stil. Alfel, Paul Ciuci pare un tip foarte fain, genul de ardelean simpatic, hatru, „de viaţă”. Nu au cantat, cu exceptia superhitului Fata din vis, nimic de pe primul album al trupei (pe care il consider cel mai valoros). Pacat!
Ma uit la ceas, 9:44. Baniciu & Kappl erau programati pentru 22:30. Dupa cateve negocieri telefonice cu sediul (cei de acasă), decid sa mai rabd, sa-i vad si pe ceilalti. Ce bine am facut! Pe scena, alaturi de Mircea Baniciu (chitara acustica, voce) si Josef Kappl (bass, voce) au fost Teo Boar (chitara electrica si acustica, voce) si Cristi Iorga (tobe). Baniciu, pe care il simt emotionat, spune cateva cuvinte despre reintalnirea cu Timisoara. Se uita apoi la cer, care e cam plumburiu si un vant usor incepuse sa bata si face o remarca usor malitioasa legata de cine a trimis vremea asta … Isi inchipuie ca toata lumea stie povestea racirii relatiilor cu Nicu Covaci, dar cred ca se inseala.
In fine, incep cu Pe Arges in jos, piesa care apartine albumului in lucru pe care cei doi il pregatesc si atmosfera s-a schimbat brusc, aerul medieval al piesei indunda tot. Au urmat cateva piese de pe albumele solo ale lui Mircea Baniciu. Nu-mi venea sa cred ce bine se aude si cu ce „vînă” sunt cantate! Si ce frumos usor reorchestrate, pe ici pe colo, prin punctele esentiale. Kappl il acompaniaza excelent si la voce pe Baniciu, care e intr-o forma de zile mari.
Dat „pe spate” cu adevarat sunt la piesele de pe Cantafabule. Se canta 3 piese, compozitii Kappl, de pe album: Uciderea Balaurului,Pasarea Roc…k And Roll si Sirena, piese interpretata magistral. Mai cu nerv decat pe album (fara ca asta sa insemne grabirea tempoului, sau lucruri de genul asta), foarte, foarte bine orchestrate.
Si repet, un sunet excelent. Traiesc clipe de vis si de istorie muzicala. Oamenii astia sunt de pe alta lume. Ce n-as da sa aud tot albumul Cantafabule cantat in maniera asta! S-au mai cantat cateva apoi piese din repertoriul de concert Phoenix. Toata lumea care asista, absolut toata lumea e in miscare, sedusa de fantastica performanta a celor de pe scena.
Dupa bis, Te intreb pe tine soare, Baniciu spune ca „sper ca a fost si pentru voi o seara speciala, asa cum a fost pentru noi!”. Cu siguranta a fost. Si am simtit ca a fost si pentru ei. A fost o explozie de entuziasm si pasiune, in cantarea unui reporteriu minutios pregatit si repetat, cu siguranta. Nu a fost ceva de bifat, o cantare de rand, de concert gratuit. Pentru mine a fost, asa cum am spus-o din capul locului, cea mai buna performanta artistica la care am asistat vreodata. Si nu ma refer doar la muzica!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here