Corina Chiriac, în concert pe peronul 14 al Gării de Nord (29.06.2013)

Articol de Iulia Radu

0
229
Corina Chiriac
Corina Chiriac la Gara de Nord

De regulă, totul pleacă de la un telefon din partea Emiliei: „Nu vrei să mergi la…?”. Recunosc, sâmbăta nu prea vreau să merg nicăieri. Oboseală, lene, mai nou căldură sufocantă… Dar de data asta n-am putut să rezist! Trebuie să recunoaşteţi: nu ai mereu ocazia să vezi un concert susţinut de Corina Chiriac pe peronul Gării de Nord. Aşa că mi-am luat aparatul foto şi am pornit la drum în pas alert. Am îndesat în rucsac şi o agendă, nu de alta dar mă gândeam că poate dă inspiraţia peste mine şi notez câte ceva.
În nici 45 de minute eram la Gara de Nord. Nu mi-era foarte clar unde va avea loc concertul, dar m-am luat după muzică şi după puhoiul de oameni care erau atraşi ca un magnet de luminile discotecii şi ritmurile antrenante care străbăteau Gara. M-am luminat la faţă când i-am zărit la pupitru pe Vlad Stoica şi Paul Breazu (oameni pe care i-am întâlnit pe 2 februarie în clubul Modern unde a susţinut un recital Marina Florea). Acum ştiam că aş fi regretat dacă stăteam acasă. „Acţiunea” s-a petrecut pe peronul 14. Agitaţie de nedescris. Unii stăteau la cozi la diferite standuri, alţii dimpotrivă vizitau o garnitură de tren unde, în unele vagoane, erau expuse fotografii, în altele admirai pur şi simplu zeci de graffitiuri extrem de interesante. E drept că mirosul sufocant, rugina, praful şi îmbulzeala te dădeau jos din tren mai repede decât ţi-ai fi dorit.
Între timp, din boxe răsuna vocea Laurei Stoica. Piesa „Un actor grăbit” era fredonată de toată lumea: de la micuţi de 5-6 ani până la bunici trecuţi de 70. Este o atmosferă specială la Discotecă. Ai mereu impresia că îi cunoşti pe toţi şi că poţi cânta chiar şi piesele pe care nu le ştii. Primele acorduri ale melodiei „Hai vino iar în gara noastră mică” mi-au adus zâmbetul pe buze. Numai în gară nu o mai ascultasem până acum! Spectatorii se balansează de pe un picior pe altul şi cântă cu Dorobanţu fiecare vers. „Capătă alte înţelesuri piesa asta când o asculţi pe peronul gării”, spune un băiat, cu aer meditativ, care-şi sorbea liniştit berea la doză.
Auziţi? AUZIŢI??? Vă iubim!
Apariţia pe peron a Corinei Chiriac a produs vâlvă. Oamenii şi-au scos imediat telefoanele mobile şi au încercuit-o pe solistă. Abia o mai zăreai printre atâtea Iphone, Ipad, Blackberry, Samsung și alte ”semne de sărăcie” ale românilor.  Cei mai norocoşi au apucat să facă fotografii alături de Corina, au obţinut autografe sau o simplă strângere de mână. În doar câteva secunde s-a umplut până la refuz spaţiul din faţa scenei.
Corina salută pe toată lumea, zâmbeşte, lasă CD-ul la pupitru, spune cu ce piesă începe, apoi se răzgândește, schimbă prima piesă şi apoi, timp de o oră ne răscoleşte amintirile cu melodiile sale. În faţa scenei vreo 10 copilaşi strigă cât îi ţin plămânii: „Ce mică-i vacanţa mare”, iar o doamnă pe la vreo 50 de ani, îi spune soțului: ”trebuie să cânte și Opriți timpul”. Așadar, fiecare cu ce-l doare.  După prima piesă, un domn profită de un moment de respiro, se apropie de scenă şi strigă: „Auziţi? AUZIŢI???”. „Da…”, răspunde Corina. „Vă iubim!”, spune el emoţionat. ”Și eu vă iubesc”, zice Corina duios. Omul nu se aştepta ca artista să îi și răspundă. Dar acum, dacă tot a prins curaj, s-a dus din nou lângă scenă: „AUZIŢI???” „Da…”. „Şi ei vă iubesc!”, a mărturisit el arătând spre cei mici. „Şi eu îi iubesc pe ei”, a declarat Corina cu zâmbetul pe buze.
După astfel de mărturisiri, legătura dintre artistă şi public a fost parcă mai strânsă. Am cântat, am dansat, ne-am amintit refrenele fredonate în copilărie, le-am învăţat rapid pe cele noi şi n-am lăsat-o nicio clipă să cânte singură. N-ai cum să nu o iubeşti pe Corina Chiriac. Extrem de naturală, energică, pusă pe şotii, mereu cu zâmbetul pe buze, ea te cucereşte din primele momente.

Corina Chiriac
Corina şi Vlad

Ne-am amuzat cu toții atunci când solista l-a luat de la pupitru pe Vlad și l-a pus să joace rolul ”vinovatului” în timp ce ea a interpretat piesa ”Aseară unde ai fost”. L-a urecheat, l-a gâtuit, l-a dansat spre amuzamentul tuturor.

La polul opus, unul dintre momentele emoţionanate s-a produs la piesa „Mama, doar mama”, când, văzând o bătrânică în dreapta scenei, Corina s-a dus la ea, a luat-o de mână şi i-a cântat un refren. Gestul a impresionat-o până la lacrimi pe bunicuţa din public.

Corina ChiriacNe-am bucurat de piese precum „Raţa”, „Păi de ce”, „Opriţi timpul”, „Bunicul”, „Ce mică-i vacanţa mare”, „Valurile Dunării”, „Strada speranţei”, „La vârsta mea”, „Aseară unde ai fost”, „Mama doar mama”, ”Ne certăm și ne împăcăm”, ”Harem”, ”Inima ta”, ”Uită nostalgia”, ”Toarnă Marine”, ”Îți mulțumesc”.
A încheiat recitalul cu ”Strada speranței”, reorchestrată, pe care a cântat-o alături de spectatori. Nu a fost lăsată să plece așa ușor. Publicul i-a scandat numele obligând-o practic să rămână pe scenă pentru bis. A reluat piesa ”Mama, doar mama” spre bucuria tuturor. Apoi a mulțumit publicului pentru prezență și organizatorilor pentru invitație și ne-a lăsat să ascultăm înregistrarea piesei ”Gara de Nord”, pe care nu a mai cântat-o de mult timp. ”Înregistrarea este veche, dar promit să o refac și să o înregistrez pe un viitor album”.
Mă bucur că am avut ocazia să o văd pe Corina Chiriac și îi felicit pe organizatori! A fost o seară cu totul și cu totul specială! Nu ratați următorul eveniment marca Discotecă.

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here