CRONICĂ „Stage Dogs“, în regia lui Florin Piersic Jr., comedia conştientizării. Cât teatru, atât sacrificiu nevăzut

0
248

Marcel Iures si Florin Piersic JrCronică de Dana Mischie publicată în Adevărul
După o piesă de David Mamet, ”Stage Dogs” este un spectacol în care actorii îşi joacă propria condiţie, şi în care, într-o atmosferă specifică filmelor noir din anii ’40, cu improvizaţii de jazz între scene, este prezentată tensiunea dintre două generaţii de actori în culisele unui teatru.
”Stage Dogs” al lui Florin Piersic Jr. arată felul în care se leagănă balanţa de putere dintre doi actori din generaţii diferite: unul mai în vârstă, reprezentant al actorului infatuat, care se crede de neînlocuit, jucat de Marcel Iureş, respectiv cel mai tânăr, pe alocuri nesigur, dar care ajunge, în cele din urmă, să se răscoale, sau să şi-o ia în cap, în funcţie de unghiul din care priveşti: fie din cel al învăţăcelului, care îşi depăşeşte maestrul, fie din cel al personajului lui Iureş, unghi din care răscoala apare ca o lipsă crasă de respect.
(…)
Umorul este simplu, dar de efect, expresiile actorilor potenţându-l. Sunt aduse în discuţie detalii clişeice ale vieţii de actor: criticii, văzuţi ca actori rataţi, sau colegii-actori lipsiţi de talent şi care fac necesară o prestaţie mai bună, pentru a compensa. Decorul minimalist conturează în tuşe groase arta celor doi actori, luminile care apar în întunericul dens impregnând pe retină anumite gesturi, ori anumite expresii.
(…)
Spectacolul regizat de Florin Piersic Jr. are şi marele merit de a-l imersa pe spectator în backstage-ul vieţii de actor, în care conceptul de faimă păleşte, iar cel al singurătăţii, al muncii şi al amărăciunii într-o oarecare măsură, ies în relief. Pe această linie, una dintre cele mai puternice replici rămâne cea rostită de personajul lui Iureş care cunoaşte foarte bine aceste sentimente: „Fă-i să râdă, fă-i să plângă! Fă-i să uite!” Cu această replică pe fundal, îţi dai seama cât de  privilegiată e poziţia de spectator, cu atât mai mult cu cât doi actori precum Marcel Iureş şi Florin Piersic Jr. se ocupă de partea revelaţiei. Astfel, ”Stage Dogs” e spectacolul despre sacrificul de a juca, dar şi de a trăi în general, spectacolul care, printre râsetele provocate de schimbul de ironii dintre un veteran al teatrului şi mai tânărul său ucenic, te face să conştietizezi: cât teatru, atât sacrificiu nevăzut de spectator.
Puteți citi cronica în întregime aici:
http://adevarul.ro/cultura/teatru/cronicA-stage-dogs-regia-florin-piersic-jr-comedia-constientizarii-teatru-atat-sacrificiu-nevazut-1_5aa79f0adf52022f758131b6/index.html

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here