CU MÂINILE CURAT-MURDARE

0
235

catuse mita bani
Articol de Dara Codescu
Traiesc in tara unde timpul pare sa stea pe loc. Ca in urma cu mii de ani, viata oamenilor este la cheremul demonilor naturii. Daca vara e seceta, nu se face recolta. Crapa obrazul pamantului, iar taranul priveste neputincios. In vara asta, l-am auzit pe unul spunand: „N-avem ce face, nu ploua. S-a ales prafu’ de tot. Io zic sa chemam un preot, sa faca o sfestanie, sa facem ceva, poate se-ndura Dumnezeu de noi…”. In 26 de ani, niciun guvern nu s-a preocupat de sistemul de irigatii. Poate ploua!
Daca ploua prea mult, in tara mea sunt inundatii. Mereu, in aceleasi locuri. In 26 de ani, niciun guvern nu a rezolvat serios nevoia ridicarii digurilor. Sau a canalizarii oraselor. Poate nu ploua!
Traiesc in tara in care padurile s-au defrisat nemilos. O consecinta este surparea terenurilor. O alta este exodul animalelor salbatice catre zonele locuite, in cautare de hrana. Astazi, un pui de urs a fost haituit prin Sibiu si impuscat. Filmul vanarii lui m-a cutremurat. Intr-un vacarm de nedescris, cete de barbati voinici racneau isteric, gesticuland disperati, in timp ce urmareau bietul pui care alerga speriat pe acoperisurile cladirilor. Ai fi zis ca vreun OZN pogorase peste oras un monstru, prevestitor al sfarsitului lumii. Nu a putut fi tinta unui tranchilizant. Doar al glontului… Puiul, secerat de moarte, intr-o clipa, asistat de gloata mânata de cruzime! Daca nu putem face nimic pentru protectia animalelor, cel mai simplu e sa le ucidem.
Traiesc in tara unde mii de oameni stau in ploaie si frig, sa pupe moastele. Toti declara ca se roaga pentru sanatate. Dupa trei zile si trei nopti de stat in frig, cati se vor intoarce sanatosi acasa? In tara mea, Dumnezeu nu inseamna evolutie spirituala. Batrani, bolnavi si saraci, oamenii fac din Dumnezeu medic, administrator, agricultor, constructor, adica cate ceva din tot ce au ei nevoie. Lasa ca niciunul nu recunoaste ca se roaga si pentru bani, dar, anul asta, fețele bisericesti le-au interzis sa mai mature cu portofelele peste racla! Pentru ca, in tara mea, de 26 de ani, niciun guvern nu a facut mare lucru pentru soarta celor multi. Au ajuns sa ceara asociatiilor de locatari sa amane incalzirea caloriferelor, sa mai castige o luna cu o intretinere suportabila. Altfel, costul ei este cat pensia. Ce daca e frig! Sanatate ne da Dumnezeu, dar bani? Bani de unde sa luam?
Traiesc in tara unde analfabetii se inmultesc, de la an la an. Pentru ca parintii nu au bani pentru haine, rechizite, transport. Curand, numarul analfabetilor va fi egal cu cel al doctoratelor! Vedeti ce paradox? Din ce avem mai multi specialisti faimosi, din aia nu merge nimic in tara asta! Plagiate sau nu (mai precis, dovedite sau nu), tezele raman valabile. Ca si libertatea infractorilor! Au furat milioane de euro, fac figuratie cateva luni pe la inchisoare, apoi sunt eliberati. Chipurile, arest la domiciliu! Sau eliberst conditionat. Si cu milioanele in conturi. Ati vazut vreun hoț saracit, dupa ce a fost judecat? Poti sa ai catuse la maini! Daca intre cele doua bratari ale penitentei exista sumele necesare eliberarii, timpul trece, viata merge…

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here