D contra D: Acoustic Duel la Unteatru (8.10.2017)

0
143

dan byron doru trascau aArticol de Mary Alexe
Se dau următoarele „părți beligerante”:
Dan Byron, zis și Daniel Radu, a studiat – și predat cândva – vioara, apoi flaut, a făcut un pic de Conservator, a locuit o perioadă la Cluj, iar prima trupă cu care a cântat se numea Gaze Roze. Au urmat Byron (versiunea 1998), Ra, Agathodaimon,Blueservice, Kumm, Urma, byron. E pasionat de fotografie și cultivă hamei. La absolut fiecare concert în care cântă, de când îl știu, mă trezesc spunând „pfai, ce voce are omu’ ăsta!” (am și martori). Și-a lansat de curând și un album solo („privește cerul…”).
Doru Trăscău, zis și Doru Trăscău, a urcat pentru prima dată pe scenă la… festivalul Om Bun; prima trupă cu care a cântat se numea Melcii Sprinteni, mai târziu R.A.M.A. (Regia Autonomă de Muzică Alternativă), mai târziu AB4. A locuit o perioadă în Italia și e pasionat de motocicletă. Mi-a atras atenția din prima clipă în care i-am auzit vocea. În prezent, trupa lui se numește The Mono Jacks, cu care va scoate un album nou pe 3 noiembrie („Ușor distorsionat”).
Ambii sunt niște oameni cu foarte mult bun simț (lucru pe care îl apreciez din ce în cel mai mult, nu numai sau mai ales în muzică), foarte talentați și pasionați de ceea ce fac. Și de o eleganță naturală nu prea des întâlnită.
Se pun față în față pe o scenă la un teatru, adică la Unteatru, la ceas de seară să se „dueleze” în cântece, voce și chitară și iese formulă de concert pe care eu nu știu să mai fi prezentat-o cineva în România. O minunăție! Dan a precizat că nu au discutat înainte despre ceea ce vor cânta, așa că, cel mai probabil, s-au surprins și reciproc, nu doar pe noi. Fiecare a cântat și a povestit rând pe rând despre 13 piese, care au curs frumos și firesc, una după alta și ne-au dezvăluit lucruri pe care poate le știam mai puțin despre cei doi, altele pe care le-am citit printre rânduri în toți anii ăștia (ți se face pielea de găină când realizezi că le-ai intuit corect) și altele pe care poate nici nu le bănuiam. Au fost povești despre familie, prieteni, dragoste, pierderi, frământări, obsesii, vise recurente, droguri, creație, bucurii, tristeți, adică despre viață. Și despre moarte. S-au descoperit experiențe similare, s-au spus lucruri foarte personale și s-au simțit fiori pe șira spinării, iar asta a fost, cel puțin pentru mine, cea mai frumoasă poveste a serii.
Setlist (B = Byron, T = Trăscău)
B Grace (Jeff Buckley)
T Despre o tipă (AB4)
B Geniu pustiu (RA)
T În hol (AB4)
B Cu capul în nori(byron)
T DifferentHorizons (AB4)
B Butterflies (Kumm)
T Come AB4
B This Time (Urma)
T Preferences (AB4)
B It Ain’tGonnaHappenToday (byron)
T NeverBeen a Liar (AB4)
B Marea (byron)
T When I WasGone (The Mono Jacks)
B LittlebyLittle (byron)
T Maria(The Mono Jacks)
B Toast Proposal (byron)
T Come Back Girl (The Mono Jacks)
B GirlFromtheNorth Country(Bod Dylan)
T We’reAllGettingOlder (The Mono Jacks)
B Hoinar (Dan Byron)
T Gândurile (The Mono Jacks)
B Walking on Air (King Crimson)
T Woman
B 1000 dechipuri (Kumm)
T Un sfert de secundă (The Mono Jacks)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here