David Bisbal la Sala Palatului (22.04.2012)

0
34

David Bisbal la Sala Palatului
David Bisbal la Sala Palatului

Articol de Iulia Radu
A trecut cam mult timp de la acest concert, iar eu nu am scris nimic… Recunosc, am petrecut mult timp în faţa acestui document word de un alb impecabil. Scriam o propoziţie, o ştergeam, închideam şi reveneam a doua zi. Pur şi simplu nu „simt” muzica spaniolă, ni se pliază sub nicio formă pe structura mea sufletească. Şi nu aş vrea să se vadă acest lucru în pseudo-cronica mea, asta pentru că a fost un concert bun iar David Bisbal merită doar cuvinte de laudă.
Mi-am dorit să fac un interviu cu David, aşa că am luat legătura cu organizatorii cu aproape o lună înainte de concert. Nu am avut nicio promisiune fermă, „să vedem”, „cel mai probabil va da interviuri”, „cred că da, dar vorbim atunci” asta până când am ajuns, în ziua concertului, la un „nu ştiu, mai vedem după”… În mod evident, interviul nu a mai avut loc până la urmă.
Am ajuns la Sala Palatului devreme, am intrat în sală cu primii spectatori. Sincer, nu credeam că va fi sala plină. Dar m-am înşelat! La ora 20.00 sala gemea de spectatori. Publicul era majoritar feminin iar media de vârstă era de 35 de ani. David are un fan club puternic, numeros şi extrem de zgomotos. Pe lângă fanii din România (care au venit din toată ţara: Târgu Mureş, Suceava, Constanţa, Cluj, Timişoara, Craiova, Oradea), am văzut în sală admiratoare venite din Serbia, Rusia, Bulgaria, Spania, Franţa, Belgia, Ungaria, Portugalia, Italia.
Foarte multe doamne/domnişoare aveau trandafiri (roşii, albi, roz, galbeni) pe care i-au oferit artistului în timpul concertului, tricouri pe care era imprimată fotografia lui David, de asemenea fanii au afişat bannere cu mesaje de bun (re)venit, de dragoste.
Cu puţin timp înainte de a se stinge luminile în sală, plutea o energie pozitivă, un entuziasm imposibil de ignorat printre spectatori. Se aplauda, se ţipa de fericire, de nerăbdare…
Evenimentul a fost prezentat de Mihai Morar, iar în deschidere a cântat Dragoş Chircu. Sincer, nu am înţeles care a fost rolul lui Mihai Morar atâta vreme cât după mini-recitalui Dragoş Chircu a lăsat un gol de aproximativ 15 minute până când a venit pe scenă David Bisbal. Mihai a făcut câteva glume nesărate, cu trimiteri la nunta lui Pepe (?!?), a încercat un dialog cu câţiva fani veniţi din Spania dar nu i-a ieşit pentru că nu ştie spaniola, a rugat spectatorii din primele rânduri să cânte o piesă din repertoriul lui Bisbal „oricare în afară de Buleria”. Au ales să cânte refrenul de la „Ave Maria”. Apoi s-a retras lăsându-ne în aşteptare minute bune.
 
Dragoş Chircu a cântat 5 piese. A avut emoţii mari şi probabil de aceea a şi falsat în voioşie. Sala, nerăbdătoare să-l vadă mai repede pe Bisbal, l-a aplaudat, l-a încurajat dar, în acelaşi timp, i-a şi „tocat” „chiflele”, unii cu replici maliţioase, alţii cu zâmbetul pe buze: „Vocea României nu e în… voce”, comenta un spectator. „Cam jenant îngeraşul Loredanei, dar măcar să termine mai repede pentru că vreau să-l văd pe David”, zicea o domnişoară din primul rând. „A fost ok Dragoş, dacă nu încerca să fie amuzant atunci când a vorbit între piese era şi mai bine, problama lui e că nu are pic de lipici”, a tras concluzia o altă spectatoare după ce Chircu şi-a încheiat scurtul recital.
David Bisbal a urcat pe scenă la ora 21.00. Sala parcă a luat foc încă de la primele acorduri! David zâmbeşte mult, salută publicul, dansează, când e în stânga scenei, când e în dreapta, când e în spate, lângă baterist. E greu să-l prinzi într-o fotografie nemişcat. Spectatorii cântă şi dansează cot la cot cu el. Nimeni nu stă jos. Ba mai mult decât atât, pe culoarele dintre rânduri, câteva perechi (care purtau cu mândrie tricourile cu poza idolului lor) dansau cu mult entuziasm. E drept că ei ştiau şi paşii!
Mi-a rămas întipărit în minte zâmbetul cald afişat în permanenţă de David, seninătatea din priviri, energia debordantă pe care o are. La început i-a întrebat pe spectatori în ce limbă să vorbească: engleză sau spaniolă? Publicul a ales spaniola, spre bucuria artistului.
La bis, chiar înainte să cânte piesa Mi Princesa lângă scenă şi-a făcut apariţia o mireasă. Impresionat, David a ajutat-o să urce pe scenă, i-a oferit un scaun şi i-a dedicat piesa amintită. Imediat după piesa Esclavo de sus besos s-au aprins luminile în sală, iar publicul s-a grăbit spre ieşire.
„Doamne, nu-mi revin. A fost cel mai bun concert pe care l-am văzut”, spunea Oana, 20 de ani, Suceava.
„Un public fantastic şi un show pe măsură. Eu îl văd pe David pentru a 12 oară. E senzaţional”, mărturiseşte Jose Andre din Spania.
„Nu am cuvinte. Îl văd a doua oară. Acum a fost un concert mult mai bun decât primul pe care l-a avut în România. Sper să revină cât mai repede. Este un artist desăvârşit”, mi-a spus Ancuţa, 24 de ani, Bucureşti.
„Sper că au învăţat şi artiştii noştri ceva de la el. Este un entertainer desăvârşit: cântă bine în condiţiile în care dansează şi comunică excelent cu publicul. Dragoş Chircu mai are mult de învăţat. Nu înţeleg de ce l-au pus în deschidere, i-au făcut un rău lui Dragoş ounându-l într-o situaţie nasoală”, este de părere Alina Cozma, Craiova.
Setlistul concertului:
Intro
Sin mirar atras
Esclavo de sus besos
Al Andalus
Esta Aucencia
24 horas
Oye el bum
Ave Maria
El ruido
Sombra y luz
Besos de tu boca
Aqui y ahora
Sufriras
Silencio
Buleria
Bis:
Mi princesa
Digale
Waving flag
Esclavo de sus besos

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here