EXCLUSIV: ENGELBERT HUMPERDINCK „Jimi Hendrix a cântat în deschiderea concertelor mele” (20.05.2012)

0
101

Engelbert Humperdinck la Sala Palatului
Engelbert Humperdinck

Interviu realizat de Andrei Partoș
Prin anii 60-70, nici nu visam că îl voi vedea vreodată în direct. Când au apărut casetele video, în anii 80, m-am consolat cu ideea că e nemaipomenit să-l văd şi să-i văd pe toţi ceilalţi pe casete VHS. După 1990 m-am trezit făcând interviuri nesperate cu vedete mondiale. Din acel moment am ajuns la convingerea că numai cu cine nu vreau nu pot realiza un interviu. Dar nici această teorie nu este valabilă pentru că e foarte greu să treci de bariera ridicată de PR, producători, manager, impresari, whatever. Aşa că, la vedetele standard, cele de peste 60 de ani, sau cum le zicem noi aici pe forum „seniorii”, se poate ajunge mai uşor dacă ai conexiunile potrivite. Joey De Alvare a fost şi rămâne omul potrivit într-o astfel de tentativă, motiv pentru care îi mulţumesc şi îmi exprim speranţa că va mai interveni şi la alţi artişti ai căror agent este. Ştiam că am 15 minute la dispoziţie, ştiam că omul e proaspăt trezit (era 10.00 dimineaţă la Los Angeles) aşa că am renunţat la vreo 10 întrebări pe care le aveam în cap. Oricum Engelbert a fost super-punctual ,a răspuns la telefon exact la ora stabilită, (ştiu asta pentru că am încercat şi cu 5 minute mai devreme şi a intrat robotul) şi a fost extrem de amabil.
Am avut parte, împreună cu Iulia, şi de o mică aventură de studio pentru că altfel nu se poate. După terminarea interviului am aflat că materialul nu poate fi copiat şi nu ştiam nici dacă a fost salvat. Spre norocul nostru a venit Bogdan Dulgheru de la IT şi a rezolvat problema. Deci nu poţi realiza un interviu cu o mare vedetă fără emoţii(de toate felurile)!
Ne vom strădui, împreună cu Iulia, să mai obţinem interviuri cu oameni importanţi din lumea artistică mondială!
Aveţi aici esenţialul din dialogul cu Engelbert Humperdinck!
1. Bună dimineaţa „Mister Music Legend” şi mulţumesc că aţi acceptat să vorbiţi cu noi! 
Bună dimineaţa! De unde sunaţi?
2. Din Bucureşti… unde anul trecut aţi avut un concert extraordinar… Multe doamne au plâns pentru că nu aţi cântat Les Byciclettes de Belsize..
Offf, îmi pare rău… poate data viitoare voi cânta! Bucureştiul pare că iubeşte piesele romantice, iar mie asta îmi place să fac: să cânt piese romantice. Din 1967 interpretez astfel de piese şi am avut succes mare pentru că dragostea pune lumea în mişcare.
3. De aceea vă iubesc doamnele…
Da… e minunat. De fapt, să ştii că şi la Eurovision cânt o melodie romantică, care are nişte versuri extraordinare şi o melodie bună şi sper ca oamenilor să le placă.
3. Ascultătorii noştri ştiu piesa pentru că am difuzat-o la radio şi aveți deja asigurat votul românilor.
Minunat! Minunat!
4. Ați urmărit acest festival?
Da, am urmărit. Din când în când mă mai uitam la piesele care au concurat în acest festival. Pentru mine este o onoare să-mi reprezint ţara, să fiu ales de BBC pentru a participa la acest festival. Sunt încântat şi sper să ofer publicului un show pe cinste. Sper să le placă stilul şi piesa mea.
5. Ați fost surprins când v-au sunat cei de la BBC?
Da, a fost o surpriză mare şi minunată, în acelaşi timp. Mă simt ca la 20 de ani. Ştii, am o carieră lungă, am călătorit prin toată lumea, publicul îmi ştie piesele. Iar din 1967, de când am cântat prima oară Release Me şi am ajuns pe locul 1 în topurile din lumea întreagă, cariera mea a intrat pe un drum ascendent. Astăzi, merg la un festival european care are o audienţă foarte mare… Câte persoane urmăresc acest show? Sunt cumva peste 100 de milioane?… Cred că da.. Iar acesta este un lucru fantastic.
6. Cine a compus piesa pentru Eurovision?
A fost scrisă de Sascha Skarbek, un compozitor cu multe premii la activ, şi Martin Terefe, care este producătorul nr 1 din Marea Britanie.
7. V-a plăcut piesa de la prima ascultare?
Mi-a plăcut de la început pentru că are nişte versuri frumoase şi o melodie bună. În plus, este un vals vienez, este din acelaşi registru cu Les Byciclettes de Belsize, The Last Waltz şi There Goes My Everything… Am avut multe valsuri de succes, aşa că sper că şi acesta va avea priză la public.
8. Am să vă întreb şi câteva lucruri din trecut, dacă sunteți amabil să răspundeți. Vă mai place să cântați în pub-uri şi în cluburi aşa cum făceați în tinereţe cu saxofonul?
Într-adevăr, am cântat în cluburi, când eram adolescent, la saxofon. Mai există şi astăzi clubul unde cântam des. Este un club micuţ frecventat de muncitori. Aşa a început cariera mea şi mă bucur că am ales să cânt în club pentru că aşa am avut şansa să fiu descoperit.
9. Este adevărat că ați renunţat la motocicleta Harley Davidson?
Da, am dat-o în cadrul unei acţiuni caritabile…
10. Aveți alta acum?
Da. De fapt, am chiar 3!
11. Şi vă mai plimbați cu motocicleta?
Mă plimb cu motocicleta în fiecare weekend când sunt acasă.
12.  Trei cuvinte despre prietenul dumneavoastră  Jimi Hendrix.
Managerii lui voiau să-l impună pe piaţa europeană, aşa că au vrut să-l pună în deschiderea unui nume cunoscut în Europa, aşa că Jimi a cântat în deschiderea mea. A fost una dintre cele mai frumoase experienţe ale mele. Un muzician extraordinar, un om deosebit. Şi am să vă spun şi o poveste absolut adevărată. Într-o zi, chitaristul meu nu a mai ajuns la spectacol, iar Jimi s-a oferit să îi ţină locul în seara respectivă. Şi a cântat cu mine tot show-ul! Jimi Hendrix a cântat pentru mine!
13. Este greu pentru un star de talia dvs să fie un familist convins?
Poate fi greu. Dar eu sunt căsătorit de mult timp. La început chiar a fost greu pentru că eu trebuia să plec des de acasă. Eram în turneu şi câte 3 luni. Pe atunci era chiar mai dificil pentru că vorbeam cu cei de acasă doar la telefon, nu este ca astăzi când ai skype sau telefoane performante şi astfel îi poţi vedea pe cei dragi mai uşor. Când eram eu tânăr nu exista aşa ceva.
14. Unde este casa dvs acum?
Am o casă în Anglia şi una în Los Angeles. Am două case şi petrec 3 luni în L.A. ,3 luni în Anglia, iar în restul timpului sunt în turneu, călătoresc prin toată lumea şi îmi cânt cântecele!
15. Care mai este relaţia dvs cu Joel Diamond?
Am făcut împreună câteva albume, este un producător bun. After The Loving, care este una dintre piesele mele importante, este o piesă produsă de el şi care a ajuns pe locul 1.
16. Este adevărat că întotdeauna vă alegeți singur microfonul?
Da, am propriul meu microfon şi îl ţin departe de gură pentru că am o voce puternică.
17. Un ascultător ne-a trimis un mesaj în care spune aşa: Nu m-am mai uitat la Eurovision de prin 1995 pentru că a devenit un „freak show”. Dar iată că după atâţia ani aud în sfârşit ceva interesant despre acest festival: Engelbert va reprezenta Marea Britanie. E minunat! Ştiţi de ce? Pentru că eu cred că singura cale de a salva acest festival este întoarcerea la melodie. Bravo Engelbert! Succes!
Ce frumos a spus! Mulţumesc mult! Bine gândit!
17. Mulţumim pentru amabilitatea de a sta de vorbă cu noi! La mulţi ani pentru 2 mai şi sper să vă văd în primul rând la Eurovision şi apoi din nou în România!
Vă mulţumesc mult pentru cuvintele frumoase! A fost o plăcere să stau de vorbă cu tine!
 
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here