De ce oamenii deștepți râd la glumele proaste?

0
73

Cronică TV de Simona Catrina (articol publicat în Adevărul, 11 august 2014)

CIUDĂȚENIE Poate nu știați, dar cei care scriu scenariile emisiunilor umoristice sunt plătiți enervant de bine. Cu toate acestea, micul ecran e tăbăcit de scenete penibile, pline de poante defecte. 

 
Într-o dimineață în care am căzut din pat mai devreme decât de obicei, eram cam chioară de somn, așa că am apăsat din greșeală pe butonul care m-a dus pe Național TV. Era o reluare, normal, o emisiune de umor, chipurile – ”Pitici de vară”. Am avut două uimiri majore. Prima a fost că Național TV încă emite, într-o vreme în care și unele televiziuni musculoase se zbat între viață și faliment. A doua a fost că, deși sceneta era stropită abundent cu râsete din off, plesnea de tentative ratate de umor. Scenariul, asemeni multor altora de prin mai toate televiziunile, era scris în bătaie de joc. Ceea ce mă îngrijorează nu e emisiunea în sine, ci faptul că am întâlnit oameni cu pretenții care susțin că e ceva amuzant, că le place această circotecă jenantă. Fapt care m-a trântit pe gânduri. Poate trebuie să mă duc la un psiholog, mi s-o fi obturat glanda râsului, sufăr de vreo acreală cronică. Și ca să nu credeți că bat câmpii până-i omor, vin cu niște mostre de glume de la susamintita emisiune: ”Vino, mamă, să mă vezi, cât mai am chiloții verzi!” (Ha, ha, ha! – bubuiră hlizelile publicului). ”Ce-a făcut? I-a frecat ridichea?” (Hu, hu, hu!). ”Mă jumulirăți ca pe picioarele de porc!” (Ho, ho, ho!”). ”Du-te, bă, dreacu’!” (Hă, hă, hă!). Protagoniștii acestui tezaur umoristic sunt omniprezenții Țociu și Palade. Iar audiența, raportată la potența curentă a postului, e îngrijorător de bună.
 

Dar deschideți poarta, gradele mă dor

Inutil să vă spun, toate emisiunile – cele care au scăpat de urgia vacanțelor – și-au mutat boccelele la mare. Iar ideea realizatorilor TV despre concedii se reduce înduioșător la costume de baie cu slip tanga și sutiene care astupă orice, mai puțin ceea ce-ar trebui să astupe. O să râdeți (sau o să plângeți) în hohote, dar Antena Stars are o emisiune care deschide ochii odată cu găinile, Antena Matinal. Evident, e o demonstrație prostească de funduri și sâni, playback-uri și dialoguri de-un prost gust desăvârșit între moderatori. Toate materialele prezentate se ocupă de pipițe cu mintea odihnită. Abordată pe plajă, megastarleta Simona Trașcă (încă mai aștept la redacție scrisori în care poate-mi explică vreun stimat cititor cine e duduia asta și de ce trebuie s-o suportăm) ne-a spus, cu botul umflat de nesomn și de colagen: ”Am avut arsuri de nu știu ce grad”. După cum arăți, cred că ai avut arsuri de șapte grade pe Richter. Asta dacă te-ai ars pe burtă. Dacă te-a ars soarele pe spate, avem de-a face cu grade Mercalli.
Chiar și în emisiunile de știri care se pretind serioase – la toate posturile -, dacă există un reportaj de la mare, atunci el va fi ilustrat cu prim-planuri de fese lucioase, obligatoriu ale unor fete cu tanga. Un fund cât un ecran încearcă să ne convingă că e minunat la malul mării. Zilele trecute, pe la România TV, un nene turist intervievat de reporteriță a spus, cu gura plină, că el a venit la plajă doar ca să se uite după femei sexy. Și asta ar fi cum ar fi, că am văzut destui libidinoși la viața mea, dar domnișoara reporter a dorit să știe ce părere are nevasta domnului despre interesanta lui preocupare estivală. La care el a răspuns, râzând ca prostul: ”Mă mai atenționează din când în când, dar asta e!”. Nu e vina lui (altfel, un om care, dacă-și ținea gura închisă, părea destul de onorabil și spilcuit), ci a nevestei, fiindcă rabdă un asemenea mitocan la ușa și lângă șezlongul ei. Iar asemenea intervievați fac prozeliți, vor prinde și alții curaj și mâine-poimâine veți auzi vreun vajnic tată de familie care susține, la ore de maximă audiență, că a venit la mare cu familia, dar a venit și amanta lui, stă la hotelul vecin.
 

Căldură mare, monșer!

O strălucitoare ploaie de perle s-a abătut asupra posturilor TV, ca întotdeauna. O reportereasă ne spune că un bărbat s-a înecat într-un râu și reconstituie verbal scena: ”Fiul victimei s-a întors pe mal și a constatat lipsa dispariției tatălui”. Alți reporteri se străduiesc, parcă, să ajungă pe primul loc în topul aiuriților. ”Proprietatea statului va trece în posesia Antenelor… proprietatea… ăăă… pro… Antenele vor ceda proprietățile statului”. Bine că a încercat să se corecteze – nu că ar fi reușit… Altfel, ne-am fi numit în curând Republica Antenistică Română. ”O ș-o dea în judecoată și pe șoția lui”, s-a bâlbâit un crainic de la România TV. Am crezut că s-a defectat sonorul televizorului. ”Silviu Prigoană va fi ajutat de Protecția Copilului”. A, deci nu e limită de vârstă? Vreau și eu, în acest caz. ”Apele mării au mai făcut o victimă. Un tânăr a fost înghițit de apele Dunării sub privirile prietenilor săi”. Așadar, indiferent ce-ar face Dunărea, tot biata mare e vinovată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here