Eurovisi-OFF

0
32

eurovisionArticol de Iulia Radu
Cuvântul „prost” stă îmbufnat pe marginea dicționarului, cu fața în pumni și mă roagă de o jumătate de oră să nu-l mai asociez cu TVR-ul pentru că i-am stricat deja imaginea. Pur și simplu refuză să mai intre în aceeași propoziție cu Televiziunea Română, de teamă că lingviștii vor adăuga o nouă dimensiune înțelesului său din dicționar. Alături de el, cuvintele „fad”, „plictisitor”, „anost”, „searbăd”, „monoton”, „penibil” ridică neputincioase din umeri. Sunt depășite de situație. Adevărul este că de mult nu m-am mai plictisit în asemenea hal urmărind un show TV de muzică. Aseară mi-a plăcut mult de Iuliana Tudor, m-am bucurat că a fost aleasă să prezinte acest „show”. A adus puțină „lumină”, a dat ritm și o altă față evenimentului, și credeți-mă asta este mare lucru. M-am bucurat, de asemenea, să văd că de data aceasta organizatorii (Televiziunea Română și Primăria București (?!?) – așa au anunțat prezentatorii!!!) au scris pe ecran „playback” la începutul emisiunii, când toți cei 15 concurenți și-au făcut apariția pe scenă mimând hiturile Eurovision (pe care le mai mimaseră cu trăire și în urmă cu o săptămână pe scena din Berăria H). E drept că n-am înțeles care a fost scopul acelui colaj playback de la început. Unii au avut un refren mai lung, alții au beneficiat de mai puțin timp. Având în vedere că existau prezentatori, chiar nu înțeleg de ce au ales să înceapă cu o joacă de-a mima… O altă bilă albă pentru TVR: de data aceasta au afișat pe ecran numele interpretului, titlul piesei, compozitorii și textierii. La fel de adevărat este faptul că informațiile dispăreau mult prea repede de pe ecran, de parcă TVR-ul le furase de undeva și se temea că vor afla proprietarii. Ioana Voicu s-a aflat în „camera verde” unde a putut adresa în voie toate întrebările penibile care îi treceau prin minte. Dacă Dan Helciug încerca să stea de vorbă cu un concurent, ea trecea rapid la altul, de parcă erau într-o competiție „bolnavă”.
A urmat apoi o combinație nefericită între Vocea României, X-Factor și Eurovision… Jurații au comentat fiecare piesă în parte, iar lait-motivul serii a fost: „Să mai vedem un concurent!”, un alter ego a celebrei „altă întrebare”. Pe cine (mai) ajuta? Măcar dacă ar fi avut umor! E corect ca oamenii care au ales cele 15 piese să le aleagă și pe cele 10 care merg în finală?! Încă nu am văzut notele acordate de juriu în prima fază a preselecției, iar acum aceeași oameni jurizează încă o dată piesele. Nu am văzut nicăieri jurați care să comenteze piesele pe care le notează. În niciun concurs serios nu se întâmplă asta.
În mijlocul jurizării și audiției pieselor, Luminița Anghel a privit țintă în camera de luat vederi și a încercat să-i pună la punct pe cei care comentau pe Facebook. Nici nu știu ce a fost mai șocant: faptul că un membru al juriului s-a „răfuit” pe postul public cu cei care comentau pe Facebook, deși telespectatorii postului, care nu „pierdeau” vremea pe rețelele de socializare, habar n-aveau despre ce vorbește; sau descoperirea că în loc să fie atenți la piese și să dea note, membrii juriului o „ard” pe Facebook și citesc comentariile în timp real?!
La jurizare, „bridge”-ul le-a dat dureri de cap și concurenților și juraților. Ba că e, ba că nu e, ba că ar trebui să fie altfel… Fiind atât de des amintit în comentariile juraților, am dedus că aceasta este cea mai importantă parte a unei piese, dar pentru că n-are un PR bun, nu e la fel de cunoscut ca refrenul. „Bridge”-ul a fost făcut și desfăcut în termeni care mai de care mai pompoși, un adevărat chin pentru telespectatorul simplu, mai degrabă dornic să vadă muzică și spectacol decât un curs de la Conservator. După ce au fost prezentate și „tocate” de juriu cele 15 piese din concurs, a urmat un mini-recital susținut de Ovidiu Anton (doar vocea a fost live, că deh, doar eram la Eurovision). Trebuie să recunosc că nu mă așteptam să-l văd asociindu-și din nou numele cu acest concurs, având în vedere că anul trecut, după ce a câștigat preselecția națională, a fost umilit de TVR. Am scris și atunci, am scris și acum, după ce Televiziunea a anunțat că a plătit o parte din datorie și poate reveni în concurs. L-am susținut pe Ovidiu și am condamnat modul în care a fost tratat anul trecut. Dar dacă el este mulțumit că a apărut într-un show TV care NU a prins nici măcar locul 5 în topul audiențelor, atunci își merită soarta. Orice alt comentariu pe această temă este de prisos. Audiențele de duminică le găsiți aici: http://www.paginademedia.ro/2017/02/audiente-vocea-romaniei-junior-debut
eurovision note juriu aMomentul anunțării celor 10 finaliști a fost în aceeași notă penibilă cu care ne-au obișnuit organizatorii. Fiecare jurat a citit punctele acordate, iar pe ecran era afișat tabelul cu notele primite de concurenți. N-am înțeles comentariul făcut de Adrian Romescu (atunci când a anunțat că îi dă 1 punct lui Tudor Turcu): „Regret că n-ai avut atitudinea lui Ovidiu Anton”. Păi, de ce nu l-ați trimis pe el? De ce ar fi trebuit să vină altcineva cu aceeași atitudine?! Aveți alăturat un print screen cu notele date de juriu.
Deși prezentatorii au anunțat inițial că Elize & No Stress s-a calificat în finală (au și afișat pe ecran cele 10 piese), au revenit asupra clasamentului și după ce au mai socotit o dată, am aflat că de fapt, în finală merge Ana Maria Mirică. O gafă care nu mai miră pe nimeni. Revoltător a fost și faptul că nu au mai afișat tabelul corect cu cei 10 finaliști până la finalul show-ului.
 
În finală s-au calificat:

  1. Yodel It– Ilinca ft Alex Florea 60 puncte
  2.  Walk on by – Xandra
  3.  I won’t surrender – Mihai Traistariu
  4. Set the skies on fire – Cristina Vasiu
  5. Petale – Instinct
  6.  Save me – Ramona Nerra
  7.  Spune-mi tu – Ana Maria Mirica
  8.  We own the night – Tavi Colen si Ema
  9.   Adu-ți aminte – Maxim
  10.  Wild Child – Eduard Santha

 

Articole pe aceeași temă:

TVR-ul a scos „viziunea” din Eurovision (articol de Iulia Radu): http://andreipartos.ro/tvr-ul-a-scos-viziunea-din-eurovision/
OPINII DUPĂ O SĂPTĂMÂNĂ PLINĂ (articol de Andrei Partoș): http://andreipartos.ro/opinii-dupa-o-saptamana-plina-1/

Eurovision 2017. Semifinala 1. Partea intai (articol de Florentin Milcof): https://milcof.blogspot.ro/2017/02/eurovision-2017-semifinala-1-partea.html

Interpreti OK! Creatori YOK! – Eurovision Romania 2017 (articol de Florentin Milcof): https://milcof.blogspot.ro/2017/02/interpreti-ok-creatori-yok-eurovision.html

 
Dacă vă întrebați ce comentarii au avut jurații? Iată mai jos câteva exemple, notate în timp real.
Cristina Vasiu – Set The Skies On Fire
Andrei Tudor: Cred că tu trebuie să fii în finală.
Luminița Anghel: Nu pot să zic decât Doamne ajută să fii în finală
 
Tudor Turcu – Limitless
Ovi – Personal simt piesa puțin monotonă. Nu-ți pui vocea acolo unde ar trebui.
Paula Seling – Refrenul e mai bun decât strofa, nu m-ai convins cu bridge-ul.
A Romcescu – Eu te-aș fi vrut așa cum ești tu, mai cu atitudine. Ai fost cam cuminte.
A. Tudor: Momentul bridge-ului a fost puțin forțat.
 
Ramona Nerra – Save Me
Ovi: îmi place piesa, e cool făcută chiar dacă aduce cu anii 90.
A Romcescu: e o piesă bună de dans, nu una de spectacol.
Paula Seling: piesa e bine construită. I-a dat și un sfat prietenesc.
A Tudor a crezut că e piesa Limitless. El crede că sunt șanse să treacă în finală.
 
Ilinca feat Alex Florea – Yodel it!
Andrei Tudor: Mesaj pentru Mihai Alexandru (n.r. – compozitorul piesei): s-ar putea să-l ajungi pe Cristi Faur și să pleci la Eurovision de două ori.
Și Paula Seling are probleme cu bridge-ul.
În schimb, Ovi are o problemă cu pronunția în engleză a lui Alex…
 
Alexandra Crăescu – Hope
Ovi: Își dorește să lucreze la o piesă cu ea.
Paula: Nu e fana piesei, dar îi place vocea Alexandrei .
Andrei Tudor: Haideți să vedem următorul concurent.
 
Maxim feat Voiculeț – Aduți aminte
Ovi: îmi place piesa.
A Tudor: E o piesă medie. Nu știu ce să spun despre piesa voastră.
Paula Seling: Nu e cea mai mare capodoperă din acest concurs. Să mai vedem un concurent.
Sunt dezamăgită. N-au spus nimic despre bridge.
 
Mihai Trăistariu – I Won’t Surrender
Paula: Ai cântat extraordinar, ai cântat perfect.
Romcescu: Toți știm ce voce deosebită ai. Și cântecul te servește. Ești unul dintre favoriții acestei ediții.
Ovi: Ai sunat mai masculin. Alt concurent.
 
Ana Maria Mirică – Spune-mi tu
Romcescu: Ana Maria e o prezență energizantă. Îmi amintește de Dida Drăgan din tinerețe.
Andrei Tudor: Ah, ai schimbat versurile în engleză, da, pentru mine e foarte important (n.r. – asta după ce îi amintise Paula și faptul că a ținut cont de sfaturile lor dar și ce a schimbat concret). Alt concurent.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here