Eurovision 2016: „Come together (but not you, Romania)”

2
22

get out of debtArticol de Iulia Radu
Cred că se impune un „moment de tăcere”… Astăzi, noi ca țară, am murit de rușine, iar TVR-ul din prea multă prostie. Singurul nevinovat în toată această poveste este Ovidiu Anton, care are tot dreptul să dea în judecată TVR-ul și Statul român și să ceară daune morale… fără număr. De câteva ore bune citesc comentariile și articolele publicate pe diverse site-uri de la noi sau internaționale. Iuliana Marciuc vorbește despre „un impact emoțional deosebit asupra artistului și a întregii echipe din TVR” de parcă ea abia acum afla că instituția la care este angajată are datorii uriașe la EBU. Am rămas interzisă când am auzit-o pe Iuliana Marciuc vorbind despre „datoria Televiziunii publice de a promova valorile naționale, muzica fiind una dintre acestea”… Stau și eu și mă întreb: TVR-ul are datoria de a promova muzica o singură dată pe an, și anume la Eurovision?! Dar ce face TVR în restul anului pentru „cultură”, „valori naționale” și „muzică”? Nimic! Se tot avansează ideea că guvernul Cioloș e vinovat că nu s-a implicat, că n-a plătit datoria, că n-a oferit garanții că această datorie va fi achitată cândva… Părere mea este că singura vină a guvernului este că nu a răspuns niciunui mesaj trimis de EBU. Asta nu se face! În rest, de ce ar trebui să plătim tot noi, 16 milioane de franci elvețieni?! Doar pentru că s-a dovedit faptul că toți cei care au condus această instituție din 2007 până în prezent, sunt niște incompetenți?! De ce ar trebui guvernul să garanteze că datoria va fi achitată?! TVR-ul garantează cumva că își face datoria față de telespectatori? Ne garantează cumva programe bune? Nu! TVR-ul vrea să îi fie șterse datoriile către Statul român, s-ar bucura dacă Guvernul ar plăti datoria către EBU, pe scurt, TVR a ajuns o gaură neagră care înghite bani cu nemiluita. Pe mine m-ar bucura să văd că toți cei care au adus această instituție în pragul falimentului, vor  fi trași la răspundere. Horia Moculescu spunea la Antena 3 că după excluderea României de la Eurovision, vom afla adevărul despre situația din TVR. Eu zic că este prea optimist. De fapt, nu vom afla nimic. Cel mai probabil nimeni nu va fi de vină.

În sfârșit suntem în centru atenției

Este un caz fără precedent în istoria Eurovisionului. România este prima țară exclusă din concurs din cauza unei datorii uriașe. De ce am ajuns aici? Din încăpățânarea TVR-ului! Se tot vorbește despre „profesioniștii” din Televiziunea publică. Halal! Profesioniștii nu ar fi ajuns niciodată într-o astfel de situație jenantă! Un profesionist adevărat nu ar fi riscat să „șifoneze” imaginea unei țări! Este o mare artă să știi când să te retragi. E clar că nimeni din TVR nu stăpânește această artă. Iuliana Marciuc se mândrea astăzi (la Telejurnalul TVR) cu organizarea preselecției: „echipa a dovedit că poate organiza un show de nivel european”, spunea ea. Dar nici în al 12-lea ceas cei din TVR  nu au înțeles că nu este vorba despre ei, nici despre show-ul și primarul din Baia Mare! Este vorba despre imaginea unei țări. Pentru asta CINE plătește? Sau ar trebui să ne bucurăm că, în sfârșit, se scrie și despre reprezentantul României la Eurovision?! Până la urmă, și publicitatea negativă, tot publicitate este, nu?
Nu pot totuși să nu remarc faptul că decizia EBU de a exclude România din concurs, vine cu doar 18 zile înainte de prima semifinală Eurovision. Din acest punct de vedere, decizia mi se pare nedreaptă. Așa cum TVR știa de această datorie, la fel de bine știa și EBU. De ce au permis înscrierea în concurs a Televiziunii Române? Era mult mai corect să nu accepte înscrierea țării noastre până când datoria nu era achitată. Măcar știam un lucru și nu ne mai băteam capul cu organizarea selecției naționale. Dar să excluzi o țară când pregătirile au intrat în linie dreaptă… Cum rămâne cu „solidaritatea” europeană? Să înțeleg că după această decizie vor schimba sloganul în „Come together (but not you, Romania)”? Am ajuns de la „Building Bridges” de anul trecut la „Burning Bridges” în acest an… În mod normal, ar trebui ca organizatorii să îi permită lui Ovidiu Anton să urce pe scenă în calitate de invitat. Până la urmă, el nu are nicio vină.
Până una alta, TVR-ul nu va avea dreptul să transmită Eurovisionul, dar este bine de reținut faptul că vom putea urmări show-ul online. Măcar atât!
P.S.1 Mi-am amintit acum de Regulamentul preselecției naționale Eurovision… TVR-ul pretindea daune de 100.000 de euro în cazul în care câștigătorul nu va fi prezent când se anunță rezultatul sau dacă nu va putea reprezenta țara (click aici pentru a citi!). Vreau să știu cât plătește TVR-ul acum când din vina lui nu vom putea urca pe scena Eurovisionului? Și aș mai vrea să știu dacă artiștii vor mai semna de acum înainte regulamente, contracte atât de stupide, mai ales cu TVR…
P.S.2 Și ce drăguț ar fi, pentru devărații ascultători de muzică pop, susținătorii acestui concurs, dacă Radio România Actualități (membră E.B.U. fără datorii) ar prelua Finala de la Stockholm din 14 mai!  Nu-i așa că ar fi un gest  memorabil?

 

2 COMENTARII

  1. Cred ca de data asta se rupe pisica-n doua la TVR!… Nu are cum sa treaca neobservat si fara urmari un asemenea scandal! Sincer, poate ca este mai bine asa, aceasta decizie venind la tzanc pentru a da cartile pe fata in institutia publica numita TVR. Pacat de concurentul nostru, dar, una peste alta, e mai bine asa!

  2. Nu este in totalitate vina TVR-ului. Sa tinem cont ca TVR-ul ete televiziune finantata in proportie de 50%, daca nu chiar mai mult, de catre guvernul Romaniei. Daca guvernul nu da bani…no pay/no play!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here