Eurovision 2017: Habemus reprezentanți

0
19

Ilinca si Alex Florea Eurovision 2017 aArticol de Iulia Radu
Încep prin a-i felicita și a le ura succes câștigătorilor selecției naționale Eurovision 2017: compozitorul Mihai Alexandru, textiera Alexandra Nicolae și interpreții Ilinca Băcilă și Alex Florea. Ei ne vor reprezenta la Kiev cu piesa „Yodel It”, în a doua semifinală (11 mai) și, sperăm, și în finala de pe 13 mai.
Unul dintre sponsorii selecției naționale, compania Fares, le-a oferit câștigătorilor un premiu de 5.000 de euro, bani care vor fi investiți în show-ul pe care-l vom vedea la Kiev. Un gest frumos, care trebuie încurajat pe viitor. Dacă ar exista mai multe companii care să dorească să sprijine cultura, ne-ar fi mult mai bine tuturor. Totuși, există și o parte confuză (fără o latură „întunecată” nu se face nimic în TVR): după ce Iuliana Tudor a anunțat aseară premiul oferit de Fares, nu a mai spus nimeni (nici ea, nici altcineva, nici azi-noapte, nici măcar a doua zi, pe Facebook) care este bugetul TVR alocat pentru această deplasare. Ar fi trist ca artiștii să fie obligați să se încadreze în banii primiți cadou. Corect, transparent, normal ar fi să știm cum a gândit TVR-ul strategia de promovare a reprezentanților noștri în Europa: câte apariții TV, concerte, interviuri în Europa au în vedere, dacă vor exista sau nu materiale promoționale (CD-uri, stick-uri, tricouri, stegulețe, eșarfe, broșuri sau ce se mai „poartă” acolo)… Desigur, nu mă aștept să aflu vreun răspuns.
Ce am aflat după show-ul „Eurovision: Finaliștii”?
*Ce nu te omoară, te face mai puternic. Timp de 3 săptămâni, duminică seară, TVR-ul a testat limitele proprilor telespectatori oferindu-le show-uri care mai de care mai plictisitoare, fără sare și piper, fără viziune, fără strălucire. Le-am trecut cu bine! Acum măcar știu cât rezist cu nervii întinși la maximum!
*Televiziunea Publică și-a propus să crească interesul românilor pentru Eurovision. Și a reușit! A fidelizat un om. Cel care, în seara Finalei, a câștigat o mașină  oferită de un alt sponsor, Cotnari. În rest, nu s-a „strofocat” prea mult. N-am văzut emisiuni despre Eurovision. puteau face rubrici în diverse emisiuni, puteau invita jurnaliști și artiști pentru a vorbi despre acest concurs european – nu neapărat despre selecția națională. Puteau face o mulțime de lucuri pentru a-i atrage pe oameni și a le stârni interesul pentru Eurovision. În schimb, ei s-au gândit că dacă oferă o mașină unui telespectator, au rezolvat „problema”. Până la urmă, ce atâta vorbărie despre Eurovision?!
*Au fost în total 31.694 voturi. În momentul în care Iuliana Tudor a anunțat că va fi tras la sorți câștigătorul mașinii, a rugat pe cineva să spună un număr „de la 1 la 6.000”. De ce 6.000?! Să înțelegem că atâția au votat și restul au fost voturi puse „din burtă”?! De ce să rogi pe cineva să spună un număr, nu mai există sisteme transparente de tragere la sorți?! Nu se putea face acest moment ca la carte?!
*După ce au cântat cei 10 finaliști, nu s-a dat „START VOT” imediat. A urmat publicitate, au mai pierdut vremea prin camera verde și abia la ora 22.10 a început votarea. Telespectatorii au avut o oră la dispoziție pentru a-și susține favoriții. Costul unui apel/SMS a fost 0,40 euro și nu puteai vota aceeași piesă de mai multe ori de pe același număr de telefon, ceea ce e corect!
*Am avut un recital al trupei Arrival (tribut ABBA) din Suedia. Ideea de a asculta piese ABBA este binevenită oricând. Totuși, suedezii aceștia nu prea aveau sare și piper. Cu toate acestea, au avut la dispoziție 40 de minute din show – un recital în toată regulă. Înțeleg că pentru TVR a fost simplu așa, dar noi, cei de acasă, ce vină am avut?! Din punctul meu de vedere, ca simplu telespectator, 20 de minute ar fi fost suficiente, iar în restul timpului, producătorul emisiunii ar fi trebuit să-și pună mintea la contribuție și să ofere diversitate și momente antrenante celor de acasă.
*În timpul recitalului Arrival, nu am văzut nici măcar o dată tabelul și clasamentul intermediar. Unde-i transparența mult-trâmbițată?!
*A înțeles cineva care a fost rostul mini-interviurilor din camera verde în timpul concursului?! N-au avut timp atâtea săptămâni să-i prezinte pe concurenți?! Sunt absolut sigură că puteam să trăiesc și fără să știu de ce are Ilinca Băcilă zgârieturi pe picioare!
*Momentul anunțării câștigătorului a fost de-a dreptul penibil. Au fost chemați pe scenă primii 3 clasați, în ordine aleatorie. Iuliana Tudor a anunțat locul 3 (trupa Instinct), fără să spună și numărul de voturi primite. De altfel, clasamentul final a fost afișat cu mult după ce a fost anunțat câștigătorul selecției naționale. Am văzut la Festivalul Sanremo, de exemplu, că sunt chemați pe scenă primii 3 clasați, dar show-ul este gândit în așa fel încât punctele sunt anunțate atunci, nu după 20 de minute! Cât de departe să fii de ideea de show TV, de ideea de moment de suspans, ca să faci ceea ce a făcut TVR-ul aseară?!
*A existat un fel de „Doppo festival”, organizat în șoaptă, neanunțat în show-ul TV propriu-zis. Stați liniștiți, n-ați pierdut nimic. Nu a pus nimeni întrebări care să deranjeze gazdele (deși erau acolo și câțiva jurnaliști). Deci, n-am aflat nimic despre modul de votare, organizare, promovarea în străinătate, etc.
*NO COMMENT:

Audiența posturilor TV de duminică, 5 martie, pe intervalul iUmor (20.30 – 23.00), la nivel NAȚIONAL:

NATIONAL Nr persoane Rtg% Shr%
1 Kanal D 1.461.000 8.1 16.5
2 Antena 1 1.332.000 7.4 15
3 Pro TV 1.302.000 7.3 14.7
4 Prima TV 510.000 2.8 5.8
5 Romania TV 498.000 2.8 5.6

sursa: paginademedia.ro

Cam pe ce loc s-o fi clasat TVR? 
 
Câteva cuvinte despre Ilinca Băcilă și Alex Florea:
*Ilinca provine dintr-o familie de muzicieni şi studiază muzica de la 7 ani. A participat la festivaluri prin ţară şi treptat au apărut şi rezultatele. La 14 ani a concurat la X Factor, ca membră a unei trupe de patru fete, ajungând până în galele live. La 16 ani, a participat la Vocea României, unde a ajuns până în semifinale în echipa Loredanei. Apoi a participat alături de antrenoarea ei în turneul naţional şi a colaborat cu mai multe instituţii de cultură din ţară: Filarmonica Iaşi, Opera Română Cluj, Teatrul Dramatic Braşov. De asemenea, a câștigat și Trofeul „Mamaia Copiilor” în 2013.
*Alex Florea a început să cânte de la vârsta de 16 ani. Mihai Trăistariu l-a îndreptat atunci către o şcoală de muzică şi apoi către festivaluri. În prezent, Alex este masterand al Facultăţii de Arte, Secţia Teatru a Universităţii Ovidius Constanţa (a studiat cu Dumitru Lupu). A încercat cu fratele său la X Factor în 2014, dar au fost rivali, iar în 2015 a cunoscut succesul şi la Vocea României.
Mai jos găsiți și comentariile scrise în timp real pe pagina de Facebook a lui Andrei Partoș (peste 300 de comentarii):

 
https://www.youtube.com/watch?v=gU8GxDbhZ9U

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here