Festivalul Mamaia 60, o șușă… cu pretenții internaționale de la anu’

3
27305

Festivalul Mamaia 60, o șușă... cu pretenții internaționale de la anu'O să încep cu finalul pentru că m-a marcat profund. Momentul a avut loc chiar înainte de recitalul trupei Voltaj. Am să încerc să redau dramatismul și emoția scenei, ca să vă distrați și voi puțin.

Extaziată, Liana Stanciu vine pe scenă și anunță că are să ne dea o veste, dar nu e ea în măsură să o facă, așa că îl invită pe scenă pe dl Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța. Gâtuită de emoție, Liana îl roagă să dea dumnealui vestea cea mare, care o să ne dea pe toți pe spate, așa cum i se întâmplase, în mod evident, și ei.

Aproape că mă emoționasem și eu… de la Buna Vestire n-am mai avut parte de astfel de emoții și fluturi în stomac. Încerc să mă liniștesc și să casc ochii și urechile la domnul Lupu, care glăsuiește suav: „Dragii mei constănțeni, dragi musafiri, aș vrea să îi aplaudăm pe acești minunați prezentatori!”

Liana Stanciu: „Vă mulțumim din suflet! Vă mulțumesc în numele meu din tot sufletul!” (?!?!)

Mihai Lupu: „Vă mulțumim din tot sufletul pentru că ați reușit să dați viață unui festival în care nimeni nu mai credea…”

Liana Stanciu: „Vai de mine….”

(N.R. – urmăresc dialogul și nu-mi vine să cred câtă ipocrizie există în oameni… Așadar și prin urmare, prezentatorii sunt sufletul acestui festival. Ei decid dacă e bine să se reia, să continue… wow!!)

Mihai Lupu: „…că va mai continua. Și pentru că dvs ați spus că trebuie să aibă un viitor, cu certitudine va avea un viitor pentru că așa cum spunea Aurelian, la anul cu certitudine ne vom întoarce în casa noastră, Teatrul de Vară va intra în reabilitare. De asemenea, am dori să ducem mai departe acest proiect și le spuneam și colegilor mei că am dori să fie un festival internațional… De fapt, acum 60 de ani s-a gândit ca acest festival să fie ca festivalul de la Sanremo. A fost o copie și cred că uneori a fost o copie reușită, dar rolul nostru…”

(n.r. – să mă scuzați pentru modul în care am transcris discursul, dar domnul în cauză, n-avea subiect, predicat, virgule și puncte… le-a lăsat acasă și eu nu am știut exact pe unde aș putea să le așez… m-am străduit cât am putut).

Liana Sanciu (în extaz): „Stați puțin, jurnalistul din mine pune întrebări. Vreți să spuneți că e posibil ca la anul să fie concurenți din toată Europa la Creație, la Interpretare, așa pe secțiuni cum știm noi???

Mihai Lupu: „Ne-am dori acest lucru!”

Liana Stanciu: „Foarte tare! Ăsta e breaking news! Extraordinar!”

Mihai Lupu: „Ne-am dori să înceapă din luna octombrie și ne gândim la acest lucru, împreună cu colegii mei din CJ, cărora le mulțumim că au fost zi și noapte aici. Dar fără dvs oamenii de presă, specialiști, artiștii minunați și acest public minunat care a înțeles și a fost de o extraordinară generozitate, nu vom reuși să facem acest lucru. Numai împreună vom reuși să facem acest lucruri.”

Liana Stanciu: „Deci în mintea CJ este ca în octombrie să înceapă preselecția… Așa eu mai spun o dată pentru că mi se pare incredibil și știți cum e… dacă spui de mai multe ori, poate le ținem minte corect. Deci în octombrie ar putea începe preselecția și undeva în vară, în august, am putea avea festivalul… Doamnelor și domnilor, ne vedem la anul, eu nu știu dacă voi fi pe scenă, dar în public garantez că voi fi”.

 

Mie, acest „breaking news”, mi-a dat cu eroare. Așadar, Festivalul Național de Muzică Ușoară de la Mamaia, care a pornit la drum în 1963 doar cu secțiunea de CREAȚIE și având ca scop promovarea și stimularea creației autohtone, se transformă în festival internațional?! N-am înțeles încântarea, bucuria, extazul Lianei Stanciu la așa o veste. La fel cum n-am înțeles tăcerea lui Temișan. La fel cum n-am înțeles tăcerea breslei… Mă așteptam ca Uniunea Compozitorilor să aibă o reacție la așa o veste. În prezent, nu există niciun eveniment care să promoveze creația autohtonă. Festivalul de la Mamaia era șansa CREATORILOR să își prezinte creațiile marelui public. Și uite că vine un politician și anunță că deschide porțile creatorilor internaționali, sub pretextul că susține cultura. Și noi ce facem?! Dăm din coadă, îi spunem „mulțumesc” și îi pupăm mâinile! Dar de ce nu face Consiliul Județean un alt festival internațional de creație și interpretare și lăsați Mamaia pentru a susține creația autohtonă. Dacă tot sunteți interesați de cultură, faceți lucrurile în stil mare!

Dar cine-s eu să mă revolt?! Doar un biet iubitor de muzică bună care nu contează în ecuația celor mari… Până la urmă, acest festival a fost omorât și îngropat de multă vreme. Faptul că acum Consiliul Județean și-a amintit unde l-a îngropat și încearcă să-i recompună scheletul, e doar o fațadă, un alt mod de a cheltui bani publici. În niciun caz nu e făcut pentru a sluji MUZICA.

Dar să revin la șușa numită pompos „Mamaia 60”. Am urmărit înregistrarea celor trei seri pe Youtube unde a fost transmis live evenimentul de două canale de Youtube: Kiss FM România și Magic FM România. Vă dați seama, două firme serioase. Am râs o săptămână întreagă când am aflat cine transmite ediția aniversară a festivalului Mamaia. Două posturi de radio care nu dau nici din greșeală cântecele lansate la Mamaia. Două posturi de radio care contribuie masiv la îndobitocirea publicului printr-un heavy rotation agresiv și un playlist limitat la câteva cântece din repertoriul câtorva artiști. Niciodată cei care au scris istoria acestui festival. Am scris mult pe tema asta, așa că vă recomand cu căldură următoarele articole: Mai țineți minte vremea când DJ-ii de radio erau liberi și radiourile aveau identitate?!, DJ-ul de radio, un asistent de playlist?, Moartea pasiunii la radio: muzica în heavy-rotation, Radiourile au agresat publicul cu aceiaşi muzicieni și în 2020. Tot Carla’s Dreams, tot Smiley, tot Delia, tot Inna…, Ce au difuzat radiourile în 2018: Carla’s Dreams, David Guetta, The Motans, J Balvin, Inna, Smiley, Jason Derulo de mii și mii de ori, Suntem „îndopați” cu Smiley, Delia, Carla’s Dreams, Andra, Ed Sheeran, Sia. Ne-a ajuns sau mai putem?.

Așadar, „Mamaia” a ajuns la mâna celor care au contribuit la îndepărtarea publicului de MUZICA de calitate. Ce poate fi mai minunat?! Așa începem să înțelegem de ce au lipsit atât de multe nume care au contat în istoria festivalului, care trăiesc și ar fi putut să vină fie să cânte, fie să spună câteva cuvinte. Dar ce motivație ar fi avut Angela Similea, Mirabela Dauer, Margareta Pâslaru, Aura Urziceanu, Elena Cârstea, Gabriel Dorobanțu și mulți-mulți alții să accepte invitația și să-și asocieze numele cu două posturi de radio care i-au ignorat dintotdeauna?! Eu le înțeleg absența, nici eu nu aș fi acceptat.

Și uite așa, ne-am ales cu iluștri necunoscuți care au interpretat piese premiate la Mamaia. Nu mă înțelegeți greșit, chiar dacă Jazzy Jo o fi cântat corect piesa „Spune-mi” a lui Cornel Fugaru, era treaba organizatorului să o convingă pe Monica Anghel să urce pe scena acestei ediții aniversare. Dar unde credibilitate nu e… nimic nu e! Nu? O ador pe Anca Țurcașiu, a cântat extraordinar piesa „Un albastru infinit”. Dar chiar n-ați fost în stare să o convingeți pe Angela Similea să vă dea un mesaj fie el și scris, dacă nu dorea video?!… Sigur, Anca Țurcașiu a avut un discurs foarte frumos și a fost mult mai concisă și mai coerentă decât cei doi prezentatori. Chiar a dat informații despre Marcel Dragomir (compozitorul cântecului) și despre Angela Similea.

Jos pălăria pentru discursul decent al lui Ionel Tudor. Mi-a lăsat un gust amar faptul că cei doi prezentatori n-au fost în stare să-l invite pe scenă pe Adrian Romcescu după ce Ionel Tudor le-a spus că este în culise și că în acest an împlinește 50 de ani de carieră.

S-au gândit să facă un moment in memoriam în care am văzut secvențe de câteva secunde cu următorii: George Grigoriu, Gică Petrescu, Anda Călugăreanu, Dorin Anastasiu, Luigi Ionescu, Aurelian Andreescu, Dan Spătaru, Constantin Drăghici, Temistocle Popa, Laurențiu Profeta, Alexandru Imre, Florin Bogardo, Sile Dinicu, Edmond Deda, Ioana Radu, Mihaela Runceanu, Mădălina Manole, Gigi Marga, Lucky Marinescu, Laura Stoica, Nicolae Nițescu, Cornel Fugaru, Mălina Olinescu, Alexandru Jula, Aurel Manolache. Niște imagini alb-negru înșirate pe ecran… Nici măcar nu au pus lângă nume data nașterii și a decesului.

Și dacă tot aniversam festivalul „Mamaia”, nu ar fi fost mai potrivit să aleagă secvențe cu soliștii când se aflau pe scena festivalului? N-ar fi fost decent să spună cei doi prezentatori câteva cuvinte despre indivizii care apăreau pe ecran?! Ce premii au luat (măcar să amintească câteva). Sunt absolut convinsă că publicul Magic FM și Kiss FM era foarte bine pregătit și știa tot repertoriul celor înșirați mai sus, că doar îi ascultă zilnic de 10 ori cel puțin în playlisturile celor două radiouri! Dar eu, nefiind nici ascultătoare Kiss FM, nici Magic FM, nu știu cine a fost Alexandru Imre. Îmi cer scuze, dar asta e. Nu știu. Mi-ar fi plăcut să aflu! Mie mi s-a părut revoltător modul în care au ales să expedieze acest moment important pentru istoria festivalului. În toate serile de festival.

Și o întrebare pentru organizatori: cu Alexandru Mandy, cu Vasile Veselovschi, cu Vasile V Vasilache, cu Ion Cristinoiu, cu Marcel Dragomir, cu Mircea Drăgan, cu Mihai Constantinescu, cu Doina Badea, cu Aurel Giroveanu, cu Dumitru Lupu, cu Marina Scupra și mulți alții, nu mai există imagini în TVR? Sau au existat niște criterii riguroase în baza cărora ați făcut selecția celor de care ne aminteam?!

Și încă o întrebare: ce căuta Jolt Kerestely în colajul cu cei dispăruți?! Aveți foto alăturat.

Momentul dedicat Mihaelei Runceanu a fost o rușine. Ok, te-a bătut inteligența artificială, dar pe cea naturală o ai? Chiar nu puteați găsi o secvență din festivalul Mamaia cu Mihaela Runceanu, astfel încât să o revedem și să îi reauzim vocea?! Să fie pregătită o filmare în caz că ceva nu merge (așa cum s-a și întâmplat). A fost penibil! Andreea și Xenti au fost la înălțime, ba chiar am aflat lucruri interesante (festivalul Mihaela Runceanu există în continuare, există o piesă de teatru dedicată Mihaelei, la Buzău există o expoziție, va apărea o carte), dar organizatorii au dat-o în bară! Trist!

N-am cum să nu spun și despre o dezamăgire personală. Când am auzit că există posibilitatea să fie organizată această ediție aniversară, m-am bucurat mult. Mai ales că se vorbea și despre prezența pe scenă a unei orchestre. Este un sentiment aparte când vezi și asculți soliști acompaniați de o orchestră. Am sperat atunci (habar n-aveam cine urma să urce pe scenă) că voi avea șansa să o văd și pe Marina Florea. Am văzut-o o singură dată cântând cu orchestră, la Sala Palatului, la Gala Electrecord. Fiind solista mea preferată, încă din copilărie, am sperat să am șansa să o văd live pe scena festivalului Mamaia, indiferent cu ce orchestră. Am fost dezamăgită de faptul că nu a fost invitată și nici măcar amintită. Mai ales că se împlineau 40 de ani de la debutul ei pe scena festivalului… Dar dacă nu a mers cu Adrian Romcescu pentru cei 50 de ani de carieră, de ce să o aniverseze pe Marina Florea?!

La fel de dezamăgită am fost și de faptul că nu le-am auzit menționate nici pe Dida Drăgan, nici pe Mihaela Mihai. M-am bucurat să o văd pe Marina Voica (86 de ani), o prezență proaspătă, tonică. Avea tot dreptul să menționeze faptul că nu fusese trecută pe afiș, chiar dacă le-au cam picat fețele celor doi prezentatori. Adevărul nu e întotdeauna confortabil…

Apropo, public aici un link util (mai ales pentru organizatori). Ioana Matfeev și Mircea Nicolau au făcut muncă de cercetare și au publicat palmaresul festivalului. Poate ajunge link-ul și la organizatori, să vadă ce au ratat: https://topromanesc.ro/scurt-istoric-al-festivalului-national-de-muzica-usoara-de-la-mamaia/

Vă las mai jos câteva comentarii de pe Facebook, precum și ediția de duminică a Focului de P.A.E., în care am vorbit despre festival. Vă pot spune că vom mai dezbate subiectul pentru că între timp, au mai apărut comentarii.

 

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here