GIANNA NANNINI LA ARENELE ROMANE (22.09.2008)

0
62

Cronică de Iulia Radu

Foto: Emilia

Schimb registrul muzical pentru că vreau să vă povestesc ziua mea!  În decurs de câteva ore m-am întâlnit de două ori cu Gianna Nannini. Prima dată, la conferinţa de presă. Bineînţeles, primul contact a fost cel vizual: o femeie de statură mijlocie, roşcată, tunsă scurt, cu un look emo (fără niciun fel de exagerare, avea bretonul în ochi şi la spate părul făcut în aşa fel încât să îi stea drept… în sus). Degajă energie pozitivă, însă. Înainte de a se aşeza pe scaun a salutat presa, a făcut cu mâna şi a zâmbit… cald. N-a primit un răspuns prea călduros, din păcate, prea puţini au aplaudat sau au răspuns salutului mai mult decât prietenesc. A urmat chiar un moment de tăcere jenant, în care nici măcar reprezentata organizatorilor nu a găsit nimic de spus. Conferinţa a durat mai bine de o oră şi am aflat că Gianna se simte în România ca acasă şi asta pentru că nu crede în frontiere. Iubeşte românii şi nu este influenţată de faptele urâte săvârşite de conaţionalii noştri pe pământ italian, s-a simţit bine şi în urmă cu 4 ani şi a revenit cu drag la noi. Nu a fost la concertul lui Leonard Cohen, deşi organizatorii îi anunţaseră prezenţa la eveniment, pentru că s-a simţit obosită, dar îl apreciază enorm pe marele artist Cohen, l-a şi cunoscut personal. Întrebată cu cine şi-ar dori să mai facă un duet, Gianna a răspuns imediat: „cu un cântăreţ de culoare!”. Ne-a povestit şi un lucru… inedit: pentru 2 luni de zile nu are carnet. Motivul? Şi-a pus şoferul să gonească nebuneşte pe şosea şi când au fost opriţi de poliţie, i-a dat ofiţerului carnetul ei. Aşa că, va fi doar pasager pentru o bună bucată de vreme. Am plecat de la această conferinţă întorcând pe toate feţele albumul primit de la organizatori: GIANNABEST. Mă ofticam, ştiam că nu am cum să ascult nimic de pe el înainte de a merge la concert. Desigur, ca tot omul ştiam şi eu câteva piese… dar… aş fi vrut să ştiu mai multe. Oricum… simţeam că îngraş porcul în ajun… Un lucru era cert, văzând-o pe Gianna, am devenit curioasă, şi faptul că nu ştiam la ce să mă aştept, îmi accentua starea.
Timpul a trecut repede şi în jurul orei 19.00 eram la Arenele Romane. Intrarea fusese anunţată la ora 18.30 şi la conferinţa de presă am fost bătuţi la cap să fim punctuali. Dar, mai bine că n-am fost pentru că oricum au deschis porţile mai târziu deoarece încă se făceau repetiţii pe scenă. Organizatorii au spus că artista a venit cu echipa ei, că sunt meticuloşi, vor să iasă totul bine, aşa că trebuie să mai aşteptăm. Am profitat de timp şi am aflat că se mai găseau bilete de 80 de lei. Se strânseseră la intrare deja mulţi oameni care deveniseră nerăbdători. În sfârşit, în jurul orei 19.30 ni s-a permis accesul. Până când a început concertul am stat de vorbă cu câţiva spectatori. Am remarcat faptul că erau foarte mulţi tineri, am văzut destul de puţini trecuţi de 40 sau de 50 de ani.
Ioana (29 de ani, Bucureşti) mi-a spus că a auzit de Gianna Nannini de la Laura Stoica. „Ţin minte că ea o menţiona mereu printre preferinţele ei muzicale, şi cum mie îmi plăcea Laura am fost curioasă şi am căutat piese cu Gianna. Mi-a plăcut mult ce am ascultat şi în scurt timp am făcut rost de toate piesele ei. Cred că va fi o seară pe cinste!”
Mădălin (31 de ani, Bucureşti) este rocker pur sânge şi este de părere că unui iubitor de rock nu trebuie să-i lipsească din albumele de acasă Gianna.
Filip (27 de ani, Bucureşti) recunoaşte că nu ştie prea multe despre artistă, a mers pe mâna prietenilor de data aceasta, „sunt foarte curios cum va fi”.
Georgiana (23 de ani, Bucureşti) a descoperit-o pe Gianna Nannini în urmă cu doi ani. „Am ascultat acasă la o prietenă piesa Scandalo şi de atunci am rămas îndrăgostită de muzica ei. Îmi place şi pentru mesajul pe care-l transmite. E minunată şi abia aştept să înceapă”!
La 20.30 (cu o jumătate de oră mai târziu decât ceea ce scria pe bilet) şi-au făcut apariţia pe scenă instrumentiştii. Primele acorduri ale piesei Mosca Ciega au electrizat publicul, iar pe mine m-au captivat prin forţă, dinamism şi optimismul pe care-l degajau. A urmat piesa Revolution – tot în forţă, apoi a cântat alături de public Profumo. După un început heavy (de altfel la conferinţa de presă ne-a avertizat că îi place acest gen şi că va începe tare), Gianna a pus mâna pe chitara acustică, şi alături de ceilalţi 3 chitarişti, ne-a încântat cu Sei Nell’ Anima. Recunosc că pentru mine erau aproape toate prime audiţii, dar vă spun cu mâna pe inimă că mi-au plăcut la nebunie Io, Latin Lover – pe un ritm îndrăcit se derulau imagini pe pânza din spatele scenei, cu mesaje gen: Giannaback, Giannarock, Giannabest, Giannasoul, Giannablack, Giannadark. La finalul piesei publicul o aplauda şi îi scanda numele. A impresionat-o, în acel moment ni s-a adresat pentru prima oară (până atunci doar ne zâmbise cald): Nu ştiu unde sunt, dar cu siguranţă mă aflu în România!
A urmat apoi un moment de o încărcătură emoţională teribilă. Acompaniată doar de pian şi de vioară, şi bineînţeles secondată de public, Gianna a cântat Ragazzo Dell’ Europa. Solo-urile de vioară au fost îndelung aplaudate de spectatori, reacţii spontane ale unui public activ. Dar… destul cu dulcegăriile, muzicienii s-au întors la heavy prin piesa America. Energica solistă şi-a reluat alergarea de-a lungul şi de-a latul scenei şi a încheiat piesa răsucind stativul microfonului peste cap!
Am rămas în acelaşi registru prin piesa Scandalo, care mie mi-a plăcut la nebunie. La finalul melodiei, Gianna a dispărut de pe scenă lăsându-şi colegii să continue „scandalul”. Când a revenit avea altă ţinută: un top şi o vestă de piele pe deasupra. A prezentat trupa care reuneşte oameni din Italia, Germania, SUA.
Concertul a continuat cu I Maschi. Pentru ca mai apoi, publicul să explodeze la auzul acordurilor din Meravigliosa Creatura. Aceasta a fost şi ultima piesă, muzicienii luându-şi rămas bun de la noi. N-au scăpat însă aşa de uşor. Li s-a cerut bis. Şi mie mi s-a părut că a durat o veşnicie până au revenit pe scenă, aveam impresia că nu se va mai întâmpla… Dar, s-au întors şi am mai beneficiat de o porţie de rock… soft, de data aceasta (dacă îmi este permisă formularea). Acompaniată de pian şi de cei doi chitarişti care aveau în dotare chitările acustice, Gianna a cântat Notti Senza Cuore. Senzaţional!
Foto: Emilia

Piesa Bello E Impossibile a adus delirul în public. Absolut toţi cântau cât îi ţineau plămânii! La finalul piesei Gianna s-a repezit la baterist, la dat la o parte şi a început un solo… superb! Ritmul antrenant nu te lasă să stai nemişcat, pur şi simplu trebuia să sari, încărcătura era atât de mare, încât scena nu se putea sfârşi decât în felul în care s-a încheiat: Gianna a dărâmat bateria. Doar aşa s-a putut opri şi a părăsit scena alături de colegi. Pentru mine a fost o noutate. Nu mai văzusem până acum un concert la care să se dărâme instrumentele intenţionat, sau să se dea cu chitara de podea (n-a fost cazul chitariştilor acum, bineînţeles!).
După o asemenea demonstraţie de forţă, publicul a rechemat-o pe scenă. Din nou aşteptarea mi s-a părut prea mare! Dar, a revenit! Emoţionată, zâmbind duios, şăgalnic, mulţumind, declarând că ne iubeşte, că îi pare bine că îşi încheie turneul într-un mod atât de plăcut. Sunteţi un popor frumos!, a spus vădit emoţionată. Şi a cânat Un Estate Italiano, spre bucuria noastră!!! Concertul s-a încheiat la ora 22.15 cu piesa Aria.
Pe scena, Gianna Nannini a cântat alaturi de Hans Maahn, Stephan Ebn, Thomas Lang, Giacomo Castellano, Davide Ferrario, Davide Tagliapietra, şi de violonistul de origine română Bazil Stănescu.
Toată lumea a plecat mulţumită de acolo. Cei care nu ştiau prea multe despre Gianna Nannini spunea că nu se aşteptau să le placă atât de mult. Ceilalţi erau încântaţi că au avut şansa să asiste la un astfel de concert. M-am încărcat de energie pentru o lună, spunea un băiat cuiva la telefon. Şi eu la fel. Ba, chiar aş spune că pentru două luni! Bravo Gianna! Ai fost superbă!
În încheiere, vă dau şi întregul playlist:
Mosca Cieca
Revolution
Suicido D’amore
Profumo
Amandoti
Sei Nell’Anima
Io
Fotoromanza
Latin Lover
Ragazzo Dell’Europa
Radio Baccano
America
Scandalo
I Maschi
Meravigliosa Creatura
BIS 1:
Oh Marinaio
Notti Senza Cuore
Sorridi
Bello e Impossibile
BIS 2:
Un’ Estate Italiana
Aria

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here