High-heels blues – Ana Popovic la Teatrul Naţional (23.05.2016)

0
82
High-heels blues - Ana Popovic la Teatrul Naţional (23.05.2016)
Galerie foto de Brândușa Maria Balan / motionARThoughts (click aici!!)

Articol de Iulia Radu
Blues-ul elegant sau eleganţa blues-ului, pe scurt Ana Popovic. Artista, originară din Serbia, a susţinut luni seară (23 mai) un concert la Teatrul Naţional din Bucureşti. Între noi fie vorba, mereu am asociat blues-ul, rock-ul cu ţinutele din piele, cu jeans, cu bocanci şi diverse accesorii de inspiraţie gothică. Cumva nu mi se părea plauzibil să cânţi la blues sau rock în ţinută sexy de seară. Aveam impresia că mesajul, starea se „diluează” cumva. Asta până când am văzut-o pe Ana Popovic.

Îmbrăcată cochet, într-o rochie scurtă, neagră, cu umărul drept dezgolit, „cocoţată” pe nişte tocuri cui de 12 cm, Ana Popovic ne-a oferit o lecţie de blues şi de virtuozitate într-o manieră chic. Fără să fie ajutată de efecte de scenă (nu au existat jocuri de lumini impresionante, nici ecrane pe care să poată fi proiectate diverse imagini, nu a avut niciun element de decor pe scenă), Ana a „strălucit” şi ne-a oferit blues-ul în stare brută. Am avut parte de solo-uri lungi, impresionante, aplaudate cu entuziasm de cei din sală, de solo-uri de bas, clape şi baterie, la fel de bine primite de public.

Concertul a început la ora 20.15, iar artista a fost introdusă în scenă de către colegii din trupă care i-au asigurat un fond sonor energic şi au prezantat-o în stil american îndemnându-ne să o primim cu aplauze. A trecut cu umor peste două probleme de sunet (un cablu de chitară şi un monitor buclucaş), ba chiar a vrut să ştie ce şi-ar dori publicul să asculte: „Eu am mai cântat în Sighişoara şi îmi amintesc că acolo publicul a fost excepţional. Sunt pentru prima dată în Bucureşti şi aş vrea să ştiu ce v-aţi dori să ascultaţi: piese mai spre rock sau mai spre blues?”.

Răspunsul a venit rapid din sală: „Blues!„. Spre finalul serii ne-a mărturisit că se simte, la Bucureşti „ca acasă”, apoi ne-a anunţat că după concert va fi în holul Teatrului Naţional pentru a semna autografe şi va sta de vorbă cu fanii. „Abia aştept să aflu părerea voastră despre noul meu album şi despre muzica mea”. Oamenii nu s-au lăsat rugaţi de două ori, aşa că la final (era deja ora 22.00), coada la autografe şi fotografii era impresionantă.

Ana Popovic ne-a oferit piese de pe cel mai recent album, Trilogy, aşa că ne-am bucurat şi de rock şi de blues şi de jazz, precum şi coveruri după Jimi Hendrix şi un tribut fabulos adus lui Stevie Ray Vaughan, unul dintre artiştii care a însemnat foarte mult în devenirea ei ca artist. De altfel, a profitat de ocazie pentru a ne spune că are deja pe piaţă 10 albume (8 de studio şi 2 live). În 1998, a părăsit Serbia, alături de familia sa, şi s-a mutat în Olanda unde a studiat jazz-ul la Amsterdam Music School.

Din 2012, s-a stabilit în Memphis (SUA), locul de naştere al soul-ului american, care a avut o mare influenţă asupra carierei sale. Faptul că locuieşte acum în Memphis îi permite Anei Popovic să susţină 130 de concerte pe an. „Mi-am dorit să locuiesc în Memphis pentru că am vrut să aduc în muzica blues ceva din spiritul lui Albert Collins şi al lui Albert King„, a declarat Ana într-un interviu recent.

Poate că Ana nu este cel mai „cald” sau cel mai charismatic artist de blues pe care l-am văzut live. Dar cu siguranţă impresionează prin tehnica desăvârşită de a cânta la chitară! A venit de câteva ori până în „buza” scenei pentru a-i putea privi în ochi pe spectatorii din primele rânduri. Mi-a plăcut să îi urmăresc degetele pe corzile chitarei şi modul în care i se întipăreau acordurile pe chip. Muzica şi solo-urile nu au fost depăşite nici măcar o clipă de ţinuta sexy afişată. Ceea ce a fost o performanţă extraordinară având în vedere că numărul bărbaţilor din sală îl depăşea pe cel al doamnelor. Da, Ana arată bine, dar cântă cu mult mai bine!

A fost seara perfectă de luni pentru că ne-a asigurat doza necesară de energie până la finalul săptămânii. Felicitări VreauBilet.ro pentru încă un concert reuşit!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here