HOLBĂRI CANICULARE: puțin despre sport, justiție, sărbători naționale (6.07)

0
84

DE ZIUA AMERICII LA TVR 4.07.

Au fost reportaje interesante și alerte de la Cluj, Iași, Craiova, București (Dorin Chioțea vorbește mai mult decât invitatul și asta nu face bine) despre American Corner (cărți, muzică, informații), despre colaborări culturale și umane. Chioțea (într-n parc din București, cred că era Icoanei) a vrut să afle cum ar descrie americanul invitat România ca pe o femeie. Chioțea n-a reușit să traducă ”She gets more beautiful the older she gets” deși întrebarea a adresat-o el. A ieșit un ghiveci fără sens.

La DigiSport s-a vorbit (3.07) despre cei 25 de ani de la meciul România-Argentina 3-2. Au fost relatări interesante și binevenite. Radu Paraschivescu are memorie foarte bună, Ilie Dumitrescu a fost acolo pe teren (a înscris un gol de senzație), au intervenit telefonic și alți martori ca Gică Mihali sau Prunea. Imagini și relatări plăcute. Vali Moraru și producătorul emisiunii au avut inspirație. Moraru nu stătea bine cu documentarea, dar a avut bune intenții.

F.R.F. vrea fete și femei în fotbal. Sunt aducătoare de voturi. Burleanu a anunțat că va fi obligatoriu ca echipele din prima ligă să genereze echipe de fete. Este aberant. Singurul care s-a declarat împotrivă este Becali. De data asta, are dreptate. De ce să fie obligat un privat să păstorească (nu e vorba numai de Becali) echipe de fete, junioare și apoi senioare? Un abuz de putere susținut pseudo-democratic prin votul Adunării Generale. * Da se joacă fotbal feminin în Europa în SUA sau Australia. La noi e la început, dar nu poți impune o astfel de regulă. *Liga Profesionistă condusă de Gino Iorgulescu nu are păreri. * Am înțeles din cele auzite pe la televiziuni că FCSB n-a ajuns la niciun trabsfer până azi. Magnatul s-a secat. Au plecat Teixeira, Morais, Stoica, Rusescu ș.a. Nu vine nimeni? Vorba lui: ”Și care-i problema?”.

Marcel Pușcaș (la ProX )a semnalat anomalia de la Craiova, unde o echipă a intrat direct în Liga a doua. Nu e cea legală, iar acum ea se numește Universitatea Craiova. E o echipă născută recent. Mititelu i-a avut angajați pe toți greii de la U. Craiova, cea mare. Cea reală. Pușcaș spune că instanțele trebuie să decidă.

Același Marcel Pușcaș a ajuns și la DigiSport1 pe 5.07., adică a doua zi. Cu aceleași cuvinte și teme, el fiind președinte la FC Universitatea Craiova(patronat de Mititelu). Echipa lui nu poate juca în Craiova deocamdată. N-are stadion. *”Dinamo a speriat pe toată lumea în amicale”, scria pe burieră. O glumiță subțire a celor de la DigiSport. Despre exprimările neinspirate ale lui V. Grigoroiu nu mai vorbesc pentru că e supărăcios.*

MONICA NICULESCU, GREU DE URMĂRIT

Avea 5-3 cu Mertens. Scurte prea înalte, ridică mingea de parcă dorea s-o provoace pe adversară, mingi în fileu, serve moi și a ajuns la 5-7. O labilitate greu de suportat. Are momente sclipitoare și apoi de indolență supremă. Face break, îl pierde imediat, dă mingea exclusiv acolo unde e Mertens, conduce cu 40-0, pierde punctul. Mingile ei liftate, tăiate le enervează pe adversare, dar uneori ajung s-o facă pe ea să piardă partide. În setul doi la 3-0 pentru Mertens am abandonat. Monica a chemat medicul, așa că partida nu mai prezenta interes. A fost 6-0! Păcat!

Simona Halep a executat-o pe Azarenka în stil de mare campioană. Va juca cu o fetiță de 15 ani, foarte talentată.

*Matinalul de la TVR1 crește. Este și emisiunea ”Ca-n viață” care are conținut util.Are și horoscop. * Și cel de la Digi24 are o viață nouă cu tineri tonici. E un semn bun pentru noi.

Sorin Cârțu a spus-o clar și fără confuzii (4.07.) Obligarea echipelor românești să bage doi jucători de sub 21 de ani e o aberație. Adversarii din Europa nu fac așa ceva.Nicăieri nu există o astfel de practică. În fond, dacă un jucător e bun la 16 sau 20 de ani, nu-l bagă un antrenor?  Era mai bun un campionat de tineret care a existat. Întrebările tendențioase, stupide chiar, ale lui Radu Naum nu l-au încurcat cu nimic. Ce zici de cutare, ce a zis cutare…De porc!

A bârfit-o pe Ana Maria Prodan ( pe bază de Stanciu, care a revenit în Cehia dar la altă echipă), iar când aceasta a intrat în direct, a schimbat placa. Nu Stanciu e vinovat de cele ce i se întâmplă, ci chiar doamna impresar.

Excelentă rubrica WATTS’ de la Eurosport.

PARADOX FĂRĂ SFÂRȘIT

Se vorbește mereu despre Justiție, că deciziile trebuie respectate, dar tot zilnic auzim de abuzuri ale judecătorilor, auzim despre anularea unor hotărâri definitive. De ce vor cei din presa sportivă să acrediteze ideea că singurul domeniu unde Justiția e curată e cel sportiv? Cazul FCSB vs CSA Steaua dovedește că logica, bunul simț, adevărul au fost spulberate de antipatia acumulată de Becali. Faptul că el e un mârlan, că n-a știut să se poarte cu marile nume ale Stelei, n-ar trebui să influențeze niciun magistrat. Parcă au antrenat la el Pițurcă, Lăcătuș, Hagi, Stoichiță, Gâlcă și alții. Au lucrat acolo și Bumbescu, Iovan… Cam toți steliști care-l contestă acum. Adică la bănuți era bun, dar le legalitate se varsă cănuța? Unul ca Talpan, care-și înjură public superiorii din Armată, care se laudă la televizor cu realizările lui, a reușit să câștige nu știu câte procese, semn că Becali nu e capabil să-și ia avocați buni. El e prieten cu Divinitatea, care, iată, nu-l ajută.

Totuși, un brand puternic al sportului nostru e spulberat și unii se bucură. Coeficientul echipelor noastre scade și unii rânjesc. Accesul în competiții europene e tot mai greu, iar marea echipă de amatori de la CSA Steaua nu e capabilă nici să intre în Liga a III-a. Nu vrea nimeni să facă ordine, curat în această speță? Numai umori, ură, răzbunări, polițe plătite, dar nu și logică, bun simț ? Vă dați seama cum era dacă GB îi avea alături pe toți cei din 1986? Îl are doar pe Duckadam. Helmuth i-a explicat lui Naum că nu crede în această Justiție. În zadar. Dacă  GB era inteligent nu avea griji cu palmares, nume, identitate, siglă. Și avea parte tot de bani, bani, bani…

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here