Hristos s-a înălțat! Tradiții și obiceiuri de Înălțare și pomenirea eroilor

Articol preluat de pe site-ul Gândul

0
43

Hristos s-a înălțat! Tradiții și obiceiuri de Înălțare și pomenirea eroilorPomenirea eroilor români la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920și consfinţită ulterior prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 şi 2001,când această zi a fost proclamată Sărbătoare NaționalăBisericească.

Prin legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Mântuitorului Iisus Hristos, a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român.

(…)

Înălţarea Mântuitorului s-a petrecut la 40 de zile după Învierea Sa din morţi. După ce Iisus Hristos a înviat şi s-a arătat ucenicilor Săi, încredinţându-i de realitatea actului învierii Sale, s-a ridicat la Cer de pe muntele Eleonului din Betania.

Relatările creștinilor arată că Mântuitorul Iisus Hristos S-a înălţat la Cer cu acelaşi trup cu care S-a născut, a trăit, a fost răstignit, îngropat şi, apoi, a înviat.

Actul Înălţării s-a petrecut în văzul oamenilor. Mântuitorul a ieşit pe străzile Ierusalimului pe care le-a străbătut împreună cu Sfinţii Săi Apostoli şi cu celelalte persoane adunate, conducându-i în Betania, la casa lui Lazăr, a Martei şi a Mariei, acolo unde Fecioara Maria, Maica Sa, împreună cu multe persoane credincioase aşteptau venirea Lui.

Tradiții și obiceiuri la români

În această zi creştinii își urează „Hristos s-a înălţat!” şi „Adevărat s-a înălţat!”.

În popor, sărbătoarea Înălţării Domnului se mai numeşte si Ispas, după numele martorului ascuns, nevăzut al Înălţării. Tradiţia spune că Ispas, un cioban, ascuns pe după pietre, a urmărit evenimentul, tăcut şi uimit, şi mai apoi a povestit alor săi cele întâmplate.

De Ispas, oamenii îşi pun la brâu frunze de nuc pentru că se crede că şi Iisus ar fi avut când s-a înălţat la ceruri şi se bat cu leuştean ca să fie feriţi de rele şi de boli.

La fel şi vitele sunt bătute cu leuştean, ca să se îngraşe, să fie sănătoase şi ferite de vrăjitorii. De asemenea, la Înălţare, se taie păr din vârful cozilor de la vite şi se îngroapă într-un furnicar, cu urarea: „Să dea Dumnezeu să fie atâţia miei şi viţei câte furnici sunt în acest furnicar!”.

Tot în 10 iunie se sfinţesc plantele de leac – leuşteanul, paltinul, alunul.

De asemenea, se crede, în credința popular, că cine moare de Ispas va ajunge cu siguranță în Rai.

Puteți citi articolul în întregime aici: https://www.gandul.ro/actualitate/inaltarea-domnului-10-iunie-2021-traditii-si-obiceiuri-de-inaltare-si-pomenirea-eroilor-19643256

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here