Inconștiența din mass-media

0
21

tv aArticol de Iulia Radu
După ce la Știrile Pro TV au fost difuzate în direct imagini cu o tânără care se droga pe plaja din Mamaia, nu-mi dau pace câteva întrebări/gânduri/dileme:
1. Pe lângă bla-bla-ul despre modul în care condamnă Pro TV-ul ferm astfel de practici, nu meritam și noi, telespectatorii, niște scuze amărâte pentru că am fost puși în fața faptului împlinit?
2. Cât de inconștient poate fi cameramanul care chiar face zoom pe acel grup de fete, fix la momentul potrivit? Nu era, oare, mai normal să schimbe cadrul și să sune la poliție?
3. Citesc cu uimire puzderia de articole publicate în presa online. Pagina de Media aproape că îl glorifică pe cameramanul cu pricina: „Cameramanul potrivit la locul potrivit (…) În timpul unei transmisiuni live de pe plaja din Mamaia, cameramanul Pro TV a mutat camera dinspre reporter, pe plajă, iar în cadru s-a nimerit și un grup de fete”. În alte articole se vorbește despre „un moment de geniu” pe care l-a avut cameramanul. Dar niciun jurnalist nu critică faptul că au fost difuzate astfel de imagini la o oră când se puteau afla în fața televizoarelor minori/adolescenți/tineri. Asta înseamnă jurnalismul modern?! Să filmezi pe cineva care trage pe nas, e culmea succesului pentru jurnalistul din 2018?!
4. De când au devenit jurnaliștii polițiști și judecători? Chiar nu mai vrea nimeni să fie pur și simplu jurnalist?
5. CNA-ul s-a întors din vacanță? N-are nimic de spus? Sau o face după 6 luni?
6. Mai există presă de opinie în țara asta?
7. Mai există vreo asociație a jurnaliștilor care să condamne derapajele din breaslă?
8. Mai vorbește cineva despre deontologie, măcar la facultatea de jurnalism sau în șoaptă?
9. Pentru că pe 3 mai sărbătorim Ziua Mondială a Libertății Presei, mă întreb: oare libertatea nu presupune și responsabilitate?
Desigur, sunt întrebări retorice. Singurul lucru cert este gustul amar pe care ți-l lasă un astfel de caz…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here