John Petrucci (Dream Theater): „Faptul că nu am fost considerați o trupă cool a fost punctul nostru forte”

0
46

John Petrucci (Dream Theater) a acordat un interviu în exclusivitate pentru Metal Hammer Radio Show. Revista Classic Rock Magazine l-a publicat în urmă cu două zile pe site.
 
Reporter: Scena heavy-metal trece printr-o perioadă extrem de interesantă și asta pentru că tot mai multe trupe tinere declară că la baza muzicii lor stă rock-ul progresiv. Cum privești acest aspect?
John Petrucci: Este un lucru minunat. Noi am abordat acest gen încă de la începutul carierei noastre și am făcut asta datorită artiștilor pe care îi ascultam noi când eram tineri. Deci și noi am ajuns la rock-ul progresiv pentru că am fost influențați de alți artiști mari. Mă bucur foarte mult să văd că tinerii se îndreaptă astăzi spre rock-ul progresiv.
 
Reporter: Voi ați fost făcuți sandwich între trupe de genul Hanoi Rocks și trupele din Seatle, cu un sound heavy, care știau vreo două acorduri la chitară. Nici dacă ați fi vrut nu ați fi putut să evitați să fiți cool în acea perioadă.
John Petrucci: De fapt, noi nu eram cool. Tu te referi la perioada în care noi am lansat albumul Images And Words. Exact atunci cucerea topurile și trupa Nirvana. La vremea respectivă și la radio și la TV era doar grunge. Asta era muzica la modă. Dar, o ciudățenie a sorții a făcut ca în 1992, piesa Pull Me Under a început să fie difuzată și a devenit un hit mare. Nimeni nu înțelegea de ce este difuzată, pur și simplu nu avea nicio logică pentru că nu se încadra în tiparele perioadei. Toată lumea se întreba ce căuta acea piesă în mijlocul revoluției grunge?! Dar faptul că piesa aceasta a „spart” barajul creat de Nirvana și toate celelalte trupe grunge, a fost un lucru interesant care ne-a propulsat în preferințele publicului.
 
Reporter: La vremea respectivă casa de discuri sau managerul vostru a pus presiune pe voi pentru a deveni comerciali?
John Petrucci: De fiecare dată când am semnat cu o casă de discuri, ei știau foarte bine cu cine au de-a face. Știau că nu suntem genul de trupă care să „alunece” spre partea comercială. Sigur că ar fi fost minunat să pătrundem în topuri și au existat unele discuții în acest sens, dar acestea nu au schimbat mare lucru în ceea ce privește muzica noastră. Repet, ei știau exact cu cine au de-a face și știau că nu vom face compromisuri. Am avut succes și fără să ne abatem de la drumul nostru. Până la urmă, faptul că nu am fost considerați niciodată o „trupă cool” a devenit punctul nostru forte, ne-am separat de „turmă” și am câștigat un public fidel.
 
Reporter: Ați susținut câteva concerte specială denumite An Evening With Dream Theater, care este conceptul acestor evenimente?
John Petrucci: După cum îi spune și numele, este vorba despre O seară cu Dream Theater. Suntem doar noi, fără nicio trupă în deschidere. Este un show de trei ore în care ne-am dorit să includem cât mai multe piese. Există și o temă a serii pentru că turneul se numește Along For The Ride, așa că folosim elemente dee pe cele mai recente albume ale noastre și avem și filmulețe proiectate în timpul concertului care îi ajută pe spectatori să participe la această „călătorie”. Mai avem și un element care ține de pre-show, se numește Dreamatarium. Înainte de concert spectatorii sunt ajutați să intre în diferite stări care îi pregătesc pentru show-ul propriu-zis. De asemenea, în cadrul acestui turneu aducem un tribut mai multor albume care sunt pe piață de mult timp. De exemplu, albumul The Awake a fost lansat în urmă cu 20 de ani și vom cânta mai multe piese incluse pe acel material discografic. De asemenea, Scenes From A Memory a fost lansat în urmă cu 15 ani și vom cânta piese incluse și pe acest album. Vor fi seri memorabile pentru fanii noștri.
 
Reporter: Așadar veți susține show-uri de trei ore. Cum vă pregătiți pentru astfel de concerte maraton?
John Petrucci: Într-adevăr, este vorba despre show-uri lungi, în timpul cărora se cântă mult și sunt multe note de atins în cele trei ore, așa că pentru mine înseamnă un efort. Muzica noastră este solicitantă iar eu trebuie să mă asigur că mâinile mele sunt în formă bună în ziua respectivă. Așa că fac unele exerciții pentru mâini, încheieturi, degete. O altă parte importantă a show-ului este producția. Fiind vorba despre concerte cu temă, toate elementele de show, de la imagini la lumini, trebuie să meargă perfect. Așa că este nevoie de multă muncă și din acest punct de vedere.

 
 
Vă reamintim că pe 28 iulie, Dream Theater Along for the Ride Tour 2014, va ajunge la București. Evenimentul are loc la Romexpo, de la ora 20.00.
Biletele costă: 460 lei – categoria VIP, 220 de lei – categoria Golden Circle, 140 de lei categoria Normal Circle.
Detalii despre acces găsiți aici.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here