Matinalul DigiFM pune cruce umorului

0
280

Articol de Iulia Radu
În fiecare zi la Matinalul DigiFM, Beatrice, Bogdan și Cătălin bat câte un cui în coșciugul Umorului românesc. Cu o voce semi-adormită, fata citește, fără prea mare tragere de inimă, cele mai insipide, mai proaste, mai anoste glume pe care le-am auzit în viața mea, în timp ce Bogdan Miu şi Cătălin Striblea râd de mama focului doar-doar vor convinge pe cineva că-i amuzant. Fiecare vorbă scoasă pe gură de Beatrice golește de conținut ideea de umor. Punctul culminant a fost atins, însă, pe 19 septembrie când în studio s-a aflat trupa Vama. Tudor Chirilă a venit alături de colegii lui pentru a promova albumul „Better” și concertul din 12 octombrie. Toate bune și frumoase, numai că gazdele aveau alte planuri. Beatrice a ținut să fie „amuzantă” și în ziua respectivă, sub atenta și încurajanta hăhăială a lui Bogdan și Cătălin. Zis și făcut. Fătuca a citit de pe o fițuică glume de baltă pe seama lui Tudor Chirilă, precum:

„Ai câştigat de atât de multe ori «Vocea României» încât Marius Moga a cedat nervos şi s-a mutat la «Vocea României Junior», măcar acum e printre ai lui“, „Eşti un actor atât de bun încât rolul de artist de succes îţi iese foarte bine“, „Eşti atât de frumos încât perna ta îţi cântă: «Nu te vreau azi, nu te vreau azi»“, „Au trecut ani şi viaţa te-a schimbat, au trecut ani şi la «Vocea» eşti jurat, pe Brenciu l-ai zburat, de trei ori trofeul l-ai câştigat, dar freza ta e tot de… cenzurat“, „Ce-i spune lumea lui Tudor când se întâlneşte cu el la mare? Să ştii că nici Vama nu mai e ce a fost“, „De câţi Tudor Chirilă ai nevoie să schimbi un bec? De unul singur, Tudor Chirilă ţine becul, iar restul lumii se învârte în jurul lui“, „Ştiţi care este cel mai bun album cu Tudor Chirilă? E albumul ăla cu poze în care apare şi Andreea Raicu“.

Acum… și Sfinxul să fi fost în studio și tot ar fi ajuns la capătul răbdării. Reacția lui Tudor Chirilă a fost una firească, chiar mai decentă decât ar fi meritat gazdele. Le-a spus de câteva ori că glumele sunt de „căcat”. Cum nu există cu adevărat o breaslă a jurnaliștilor, iar respectul față de această meserie este egal cu zero, ne-am pricopsit cu „oameni de radio și de televiziune” care își fac un titlu de glorie din faptul că își pun invitații în situații jenante. Desigur, dacă breasla artiștilor ar fi fost unită, aș fi văzut sute de mesaje pe Facebook care ar fi condamnat atitudinea „jurnaliștilor” și s-ar fi solidarizat cu Tudor. Dar n-a fost să fie nici de data aceasta. Aș putea spune că atâta vreme cât artiștii validează prin lipsa de atitudine și prin prezența lor în studio astfel de emisiuni făcute pe genunchi, își merită soarta. Ceea ce am văzut/auzit la DigiFM este un soi de „bullying” în prime-time. Mesajul e cât se poate de clar: „e ok să-l umilești pe cel de lângă tine, e ok să faci glume proaste pe seama invitatului/prietenului/colegului”. Iar dacă „victima” ripostează, atunci e clar că individul n-are umor, e un om trist care nu știe să aprecieze umorul de bună calitate.
M-a dezmăgit reacția jurnaliștilor. Cei de la Adevărul, de exemplu, au spus că „Tudor Chirilă a avut o ieșire nervoasă”. Pentru ei, cuvântul „căcat” e trivial (asta ar putea fi o glumă mai bună decât toate cele spuse de insipida Beatrice). N-au comentat în niciun fel atitudinea de doi lei a gazdelor emisiunii, de unde deduc că lor li s-a părut ok. Trist!
În calitate de ascultător de radio, m-am simțit insultată de atitudinea gazdelor. Cei trei au demonstrat că nu dau doi bani pe ASCULTĂTORI, tot ce-și doresc este să râdă la propriile glume și să aibă impresia că au făcut o emisiune. Cel mai mult m-a deranjat remarca spusă cu o urmă de reproș în glas: „Tudor, am vorbit 5 minute despre album și despre concert”. Vă dați seama?! Au vorbit o veșnicie despre un album nou și un concert care urmează să aibă loc. Se plictisiseră îngrozitor oamenii! Păi, cât poate să vorbească cineva despre un album?! Voiau să se amuze! Ce contează că ascultătorii n-au aflat mai nimic despre CD și despre concert?! Acesta este respectul pe care-l au ei față de ascultători, de invitați și față de profesia de jurnalist.
Aveți înregistrarea mai jos. Puteți comenta dacă doriți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here