Jaf cu banii publici în perioada stării de urgenţă: cât a cheltuit statul cu carantina şi unde s-au făcut plăţi ilegale

Articol preluat din Adevărul

0
60
FOTO Shutterstock

Statul a cheltuit 5 miliarde de lei doar în perioada stării de urgenţă, în aceşti bani intrând şi sumele destinate carantinei instituţionalizate, respectiv câte 300 de lei/zi pentru fiecare persoană aflată în carantină conform HG 201/18 martie, modificată şi completată prin HG 269/ 2 aprilie.

Din cei 300 de lei/zi, 230 erau destinaţi cazării, inclusiv curăţenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, aşternuturi, prosoape, protecţia bagajelor persoanelor carantinate;  70 de lei pentru cheltuieli: cu hrana (trei mese pe zi), cu apa (între doi şi patru litri pe zi) şi paharele de unică folosinţă, cu pijamalele şi papucii de unică folosinţă.

„În situaţia în care cazarea este asigurată în centre de carantină puse la dispoziţie gratuit de alte instituţii publice/autorităţi, cheltuielile pentru curăţenie, spălătorie, produse de igienă personală, aşternuturi, prosoape, protecţia bagajelor se vor ridica la maximum 50 de lei pe zi per om carantinat. Cheltuielile cu translatorul şi cu tratamentele necesare oamenilor carantinaţi se vor deconta punctual, doar în caz de necesitate, pe baza de documente justificativ”, se preciza în cele două acte normative.

În perioada stării de urgenţă, la nivelul unităţilor administrative-teritoriale au fost încheiate de către entităţile publice locale angajamente legale pentru decontarea cheltuielilor cu carantina, în valoare totală de 188,94 milioane de lei, aferente unui număr total de 62.406 persoane care au intrat pe teritoriul României din zonele afectate de COVID19, media cheltuielilor angajate cu carantina/persoană fiind de 3.028 lei.

Puteți citi articolul în întregime aici: https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/jaf-banii-publici-perioada-starii-urgenta-cheltuit-statul-carantina-s-au-facut-plati-ilegale-1_5f33748c5163ec4271e43146/index.html

 

Cum ne-au ţepuit sud-coreenii, elveţienii şi sârbii care ar fi trebuit să ne livreze combinezoane şi ventilatoare

O serie de nereguli în contractele gestionate în perioada stării de urgenţă au fost constatate de Curtea de Conturi, inclusiv nerecuperarea de către stat a unor sume de ordinul milioanelor de euro de la firme din Elveţia şi Coreea care trebuiau să ne livreze combinezoane şi ventilatoare.

Raportul special al Curţii de Conturi arată că, în perioada stării de urgenţă, România a cheltuit 1,05 miliarde de euro (5,05 miliarde de lei), bani publici de la bugetul de stat, bugetele locale şi bugetul asigurărilor de şomaj pentru cheltuieli destinate combaterii COVID-19. Banii s-au dus pe indemnizaţii, stocuri de urgenţă medicale, stimulente de risc şi transferuri.

Puteți citi articolul în întregime aici: https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/cum-ne-au-tepuit-sud-coreenii-elvetienii-sarbii-trebuit-livreze-combinezoane-ventilatoare-1_5f338d4c5163ec4271e4f173/index.html

 

Achiziţii de pandemie: măşti cu preţ de 60 de ori mai mare între două contracte

Spitalele din România au făcut achiziţii proaste de materiale sanitare în starea de urgenţă, preţurile crescând şi de 60 de ori între două contracte, arată un raport realizat de Curtea de Conturi.

Instituţia a verificat achiziţiile efectuate de unităţile sanitare în condiţiile speciale impuse de starea de urgenţă şi a descoperit numeroase deficienţe sistemice şi dificultăţi.

Potrivit raportului, la unele unităţi sanitare, preţurile de achiziţie a materialelor sanitare în perioada stării de urgenţă s-au menţinut, deoarece furnizorii cu care spitalul avea acorduri – cadru în derulare au încheiat contractele subsecvente şi au livrat produsele la preţurile din acordurile cadru.

În schimb, unele unităţi sanitare au fost refuzate de către operatorii economici cu care aveau acorduri – cadru în derulare să încheie contracte subsecvente la preţurile adjudecate într-o procedură de atribuire competitivă, respectiv licitaţie deschisă. Prin urmare, achiziţia acestor produse s-a realizat prin achiziţie directă sau prin procedura de negociere fără publicare prealabilă a unui anunţ de participare, fie de la aceeaşi furnizori, fie de la alţi furnizori, cu precizarea că, în toate cazurile, preţul acestora a crescut semnificativ.

Puteți citi articolul în întregime aici: https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/achizitii-pandemie-masti-pret-60-mai-mare-doua-contracte-1_5f33f15f5163ec4271e7b314/index.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here