România nu poate amplasa eoliene în Marea Neagră pentru că nu se știe care instituție concesionează suprafețele

Articol preluat de pe site-ul Digi24

0
46

România nu poate amplasa eoliene în Marea Neagră pentru că nu se știe care instituție concesionează suprafețeleInvestitorii nu pot instala turbine eoliene offshore în România, întrucât încă nu se cunoaşte cu exactitate care este instituţia care ar trebui să concesioneze companiilor suprafeţe sau terenuri din Marea Neagră pentru acest tip de activitate, a declarat, luni, Niculae Havrileţ, director şi expert în Ministerul Energiei, în cadrul unei conferinţe de specialitate.

„România are un potenţial foarte mare de instalaţii eoliene offshore, vorbim de mii de MW. Banca Mondială ne oferă sprijinul de a plăti o consultanţă externă pentru a avea o lege specială, aşa cum există în alte ţări, precum Marea Britanie, Danemarca, Polonia”, a spus oficialul ministerial.

Potrivit acestuia, Secretariatul General al Guvernului analizează în prezent care este instituţia care se va ocupa de concesionarea suprafeţelor maritime pentru acest tip de activitate.

„Considerăm că trebuie să ştim exact cine şi cum concesionează terenurile sau suprafaţa marină. În România nu avem o instituţie care să gestioneze activitatea de concesionare a fundului mării pentru aceste activităţi. Nu ştim, pentru că, la rândul său, Secretariatul General al Guvernului a încheiat un contract de consultanţă pentru a stabili modalitatea de gestionare a acestui teritoriu de sub suprafaţa marină. Când SGG va finaliza această acţiune, probabil vom vedea, va fi definită instituţia care să gestioneze zona respectivă”, a explicat Havrileţ.

Puteți citi articolul în întregime aici: https://www.digi24.ro/stiri/economie/turbinele-eoliene-nu-pot-fi-amplasate-in-marea-neagra-pentru-ca-nu-se-stie-care-este-institutia-care-concesioneaza-suprafetele-1578165

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here