Ștefan Mardale: Mocirlă cu FM

2
158

Cu nămol, cu nămol m-am dat pe corpul aproape gol mai bine de o săptămână la Lacu Sărat în debutul lunii septembrie. În ultimii doi, trei ani fusese foarte bine pentru mine, niciun radio nu mai bâzâia în instalaţia de amplificare de pe plajă. Anul ăsta virusat şi-a făcut şi aici de cap, a adus un radio cu nume de continent. Nu îl mai auzisem în zona asta „Cea mai bună muzică de ieri până azi” e sloganul său.

       De pe vremea când șantieream nu mai ascultasem postul respectiv. Atunci el și R.R. Actualități erau calea de mijloc pe care o negociam cu colegii de șantier care în marea majoritate voiau radio de bumți-bumți-plici. „Continent” FM era decent prin 2008. Acum cel mai mult mi-au plăcut piesele recente românești, ele fiind singurele producţii autohtone pe care le-am auzit. Mai exact, m+am amuzat pe moment, umorul involuntar al textelor, ATÂT. După moment ţi se făcea rău. Mai aveau ceva cu hitul verii unde ți se propuneau două exemple. Propunerile mi-au adus aminte de turul doi al alegerilor prezidențiale din 2000. Nu vreau să murdăresc amintind numele celor doi bumțidanți pe care ar fi trebuit să-i votăm

         Am mai remarcat tabloidizarea vocilor digeilor, incredibil de asemănătoare ca timbru dar şi ca mesaj. Mirosea a ceva cunoscut. Gândul m-a dus la conformismul media al IEpocii de Aur. Ca şi atunci când ni se spunea la fiecare pas că trăim minunat, aici, pe fondul unui pozitivism ce mirosea mai rău decât nămolul sulfurat al lacului, ni se repeta la fiecare ceas că suntem cel mai ascultat post din zona urbană şi ascultăm cea mai bună muzică de ieri până azi.
Mi-am mai amintit de răspunsul unei prezentatoare africane la întrebarea ce fel de muzică se difuzează în Congo. Ea trăia de mulţi ani în România era invitată la Muzici cu Personalitate, o emisiune a lui Lucian Moga. Cam ca la noi, a fost răspunsul.

         Poate par eu conservator, dar la Şcoala de Rock am elevi tineri care cred ca şi mine că cea mai bună muzică s-a compus alaltăieri. Aproape toți acești elevi nu ascultă radio.
         Mulțumesc „IEuropa” FM, tu și prea mulți alţii ca tine, lent ne duceţi pe un alt continent!

2 COMENTARII

  1. Nu ştiu dacă sînt prietenii şefilor sau ai realizatorilor, dar ne omoară cu toţi mediocrii cărora dacă le-ai luat calculatorul, i-ai terminat. Oricum, merită ascultaţi doar Petreanu si Ştriblea, după ce termină ei e zero!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here