Untold- Ziua 1 – cronică de spectator

0
54

untold_2018Articol de Daniela Horeanga

Organizat in Parcul Central al Clujului pentru a 4-a ediție , între 2 si 5 August 2018, Untold promite o experiența de neuitat tuturor iubitorilor de muzica de toate vârstele si doritorilor de ieșire din cotidian . 

Untold te surprinde chiar de la intrare cu organizarea impecabila , deși petrecăreții sunt așteptați in număr mare -peste 300.000 in cursul celor 4 zile de festival.

Dorința de a capta interesul unui spectru larg al audienței si participanților a condus echipa organizatorilor la un brainstorming de zile mari, rezultat in atenția extraordinara la detalii si planificarea la fel de extraordinara . 

Un rol foarte important in realizarea unui festival cu acest nivel de calitate îl are studiul comportamentului consumatorilor si cu siguranța la Untold acest fapt se observa din plin. Concentrat pe valorile individuale si mai puțin pe tendințele consumatorului , este satisfacator sa observam spectrul larg de populatie pentru care acest festival este destinat : pahare de hârtie pentru a mulțumi toți participanții eco, si o mulțime de tomberoane pentru gunoi, noi si curate , care parca ne imbie sa aruncam resturile sandwich-ului sau cutia goală de bere, rampe pentru persoanele cu dizabilități , un culoar de acces pentru minori, care sunt însoțiți de unul dintre părinți, puncte de informații peste tot, indicatoare pentru a ușura accesul pe oricare dintre cele 9 scene. 

Când vine vorba de petreceri si un așa consum de energie, nelipsita este si mâncarea; zeci de puncte de vânzare- de la produse tradiționale pana la produse destinate celor care au anumite cerințe / intoleranțe alimentare – vegetarian, fără gluten, etc

Diversitatea băuturilor se numără si ea printre aspectele demne de precizat , deși cu preponderența predomina băuturile livrate de sponsori, orice altceva se găsește de asemenea la multitudinea barurilor amplasate de o parte si de alta a aleei principale a Parcului Central si la fiecare dintre cele 9 scene. 

Poliția utilitara , si fortele de ordine, cam 1,500 dintre ei, deloc copleșitori si cât se poate de eficienti , sunt prezenți egal, pe toată suprafața si in ciuda uniformelor impunătoare, zâmbesc si mai mișcă un picior sau o mâna pe ritmurile lui Pagal pe scena Ursus . 

La fel de eficienti sunt si voluntarii, cel puțin bilingvi- testat si verificat, care par sa se simtă la fel de bine ca si restul petrecăreților . 

Câinii de paza, sau specializați in detectarea narcoticelor sunt si ei prezenți si lipsa lor de alerta conferă siguranța . Puncte de prim ajutor, stații de încărcare pentru telefoanele mobile, internet wi-fi gratis, zone de liniște si chiar si un centru pentru donatorii de sânge . 

De notat este si aplicația Untold , care face accesul si familiarizarea cu împrejurimile, precum si accesul la programa , harta sau ultimele știri despre Untold, extrem de ușor de accesat.

Este, intr-un cuvânt , greu sa ne concentram numai pe aspectul de entertainment si muzica atunci cand multitudinea detaliilor atât de bine luate in considerare o fac si pe biata mama, 61 de ani, fara a fi in forma sa participe la un festival standard, sa își dorească sa meargă. 

Untold este o experiența , un mic orășel magic unde toate simțurile ne sunt îmbiate, întâi subtil , apoi evident.

In sfârșit, ajungând la partea de Entertainment/ Muzică , primul lucru care te „izbeste” cand te apropii este echipa de productie, sunet si lumini, care te face sa nu sesizezi din prima cine e pe scena si ce muzica pun, apoi degajarea artiștilor de pe scena. Destinată pentru toate gusturile , muzica de pe cele 9 scene prezintă o varietate imensa de oameni . Nina Kravitz la Galaxy stage, a atras o mulțime nepretențioasa, matura si dedicată. Iubitorii de non-mainstream techno care au pe lista de dorințe locuri ca Printworks in Londra sau Berghain in Berlin, city-breakers in stare sa se urce in avion, sa zboare 4 ore doar sa isi vada artistul preferat si sa mai bifeze încă o țara de pe lista lor cu festivaluri „tari”.

Scena Daydreaming are un vibe similar, deși afro – house-ul lui Black Coffee sau Culoe De Song e mai melodios si mai armonic decât techno-ul plin de energie al Ninei. Daca ar exista o scena pentru neinițiați sau first-timers, trebuie sa fie Daydreaming.

La Ursus – Stefan Binyak , Pagal si Nușa au câștigat la capitolul popularitate. Aici am găsit petrecăreții răbdători, cei care nu s-au grăbit sa o vadă pe Nina la Galaxy Stage si care cred in puterea ro-minimalului pus de Pagal si călătoria muzicală rezultata din setul sau de 2 ore. Nusha își poarta si ea cu mândrie blazonul de femeie in industria muzicii electronice necomerciale, putine la număr dar cu o pasiune si ardoare de nedescris, lucru reflectat si pe ringul ei de dans.

La Trance Stage, melancolicii si admiratorii evenimentelor mari si copleșitoare, dansau cu fervoare pe Simon Patterson si se întrebau curioși care ore va mixa Armin Van Buuren de data asta. Multă bere la trance si multă vodca la Nina, si cu siguranța multitudinea de toalete de lângă scena de Trance au fost plasate acolo strategic. 

Pe arena, la Main Stage, multă lume, vorbăreață si tânăra, cu o ambianța similară cu un meci de fotbal al FC Cluj pt titlul de Liga îl ascultau cu fervoare pe Diplo, un entertainer de excepție, stârnind nu numai un val de mâini dansând in aer, cât si patriotismul romanilor, si nu numai. Diplo a câștigat la capitolul cele mai multe steaguri fluturate in ritm de dans.

Mult sclipici, moda nebuna si tineri care cântau odată cu Diplo, si o atmosfera incendiara. Cei care nu sunt adepți ai muzicii EDM, surprinși de flamboaianța cu care se desfășura performanța, au făcut o poza doua, stupefiati de spectacolul impecabil de umbre, ritmuri si lumini.

Am plecat cu un zâmbet, si cu promisiunea ca astăzi voi sta mai mult, sperând ca minunăția de la Orășelul Untold ma va lasa sa ascult întreg setul lui Solomun si sa ma las hipnotizată si intr-un alt fel.

Daca in București sau Malaezia unde locuiesc oamenii se uita in jos, la telefonul lor fără viața, aici in Cluj, oamenii țin capul sus, sus de tot! 

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here