Vocea României Junior: Sfârșitul copilăriei și criza creației românești

4
97

Karina Andrei si Maia sursă foto: ProTV
Karina, Andrei si Maia
sursă foto: ProTV

Articol de Iulia Radu

Motto:

Diavole, sau zburătoare! dar proroc, pe cīt se pare,
Iadul te-a trimis, ori vīntul, pe-acest ţărm īngrozitor,
Īn chilia mea pustie, unde Groaza-i pururi vie,
Deşi-o rabd cu semeţie,- spune-mi, dară, te implor,
Oare-n Galaad se află vreun balsam vindecător?”
                                         Corbul spuse: NEVERMORE!

                  (Edgar Allan Poe – „Corbul”)

2 aprilie. Duminică seară. Deschid televizorul și văd pe Pro TV o fetiță drăguță, expresivă, cu o voce puternică, un bulgăraș de talent, care transmite multă emoție. Este îmbrăcată într-o rochiță neagră care contrastează cu fețișoara ei luminoasă. Devin atentă la versurile rostite cu patimă de cea mică și mă ia cu friguri. Iubire neîmplinită, suferință, depresie, deznădejde, moarte. Ascultând-o, mi-a venit în minte poemul scris de Edgar Allan Poe, „Corbul”, iar cuvântul „Nevermore” mă obsedează de atunci. Doar Dumnezeu știe ce a fost în mintea lui Marius Moga când a ales pentru Maia (o copilă de 9 ani) piesa „Stone Cold” din repertoriul lui Demi Lovato. Apoi, pentru Teodor (11 ani), Moga a ales „Dream On” (Aerosmith), iar pentru Jennifer (14 ani) piesa „Hero” (Mariah Carey). De ce un compozitor și un producător cu pretenții pune un copil de 9 ani să cânte despre singurătate, un sentiment atât de „negru”, de intens care provoacă stări periculoase, precum depresia? Și o face tocmai acum când Europa se confruntă cu problema extrem de serioasă a unui joc online care exploatează fix astfel de emoții negative.
La rândul ei, Inna a ales pentru Voicu (12 ani) piesa „Wrinting’s On The Wall” (Sam Smith); pentru Alexia (10 ani) piesa „Wrecking Ball” (Miley Cyrus) și pentru Andrei (12 ani) a ales „What Do You Want From Me” (Adam Lambert).
Nici Andra nu s-a descurcat mai bine în alegeri: „Thinking out Loud” (Ed Sheeran) pentru Teodor (13 ani); „Roar” (Katty Perry) pentru Karina (11 ani) și „Adagio” (Lara Fabian) pentru Jessica (12 ani).
De ce să pui niște copilași să cânte despre sentimente pe care nu le înțeleg și nu le-au trăit încă?! De ce să-i îmbraci în negru?! De ce să-i îmbătrânești înainte de vreme?! Doar pentru că producătorului îi este lene să caute piese și ținute potrivite vârstei lor?! Doar pentru că antrenorul nu poate ieși din „pătrățica” lui? Slavă Domnului, există o grămadă de coloane sonore din filmele de animație. Ba mai mult decât atât, există albume lansate de autori români (chiar anul trecut) cu melodii și texte compuse/scrise special pentru cei mici. Există compozitori și textieri în România care scriu special pentru copii. Sunt absolut convinsă că dacă cineva ar căuta, ar găsi piesele potrivite.
A fost o adevărată tristețe să o văd pe Karina (11 ani) așezată pe un tron, îmbrăcată ca o prințesă, cu o coroană pe cap, cu dansatori în jur, străduindu-se din răsputeri să joace cât mai bine rolul omului matur. Poate fi ceva mai odios decât „măcelărirea” inocenței unui copil?
Voicu (12 ani) este un puști extrem de sensibil și talentat. El a mărturisit, printre lacrimi, că are mari emoții când vede camera de filmat și se blochează. „Dar n-ai de ce! Tu asta vrei să faci! Ăsta e testul suprem!” îi spune antrenoarea Inna pe un ton ferm, punând și mai multă presiune pe el. Așa se încurajează un copil?
A fost șocant să-l aud pe Andrei (12 ani) spunând că „Vocea României Junior m-a maturizat”. Acesta să fie, oare, scopul concursului?!
Îți trebuie nervi de oțel să-i urmărești pe antrenori. Replicile lor sunt lipsite de umor, vocabularul este restrâns – își caută mult cuvintele și până la urmă le găsesc pe aceleași, de parcă a stabilit producătorul un set de 200 de cuvinte (cu tot cu interjecții și conjuncții) și le taie din salariu dacă folosesc altele. De altfel, emisiunea este de fapt, despre antrenori. Altfel nu-mi explic rolul filmulețelor în care cei mici transmit un mesaj de preamărire propriului antrenor. „Știm că oricare ar fi alegerea ta, va fi una corectă. Să nu fii tristă pentru că ne vom întâlni în viitor”, a fost mesajul video pentru Inna de la proprii „elevi”. De altfel, fiecare antrenor a primit câte o mică „odă”, de parcă sentimentele lor erau în joc, nu cele ale copiilor. Nimic nu mi se pare mai nociv decât să mimăm spiritul de echipă. Iar ProTV-ul exact asta face. Adevărul este că viața înseamnă competiție, în orice domeniu vei ajunge să lucrezi. Adevărul este că „echipa” este acea unitate ai cărei membri lucrează împreună pentru un scop comun. Dar când este vorba despre niște copilași care și-au pus toate speranțele într-un show TV și care trebuie să concureze atât cu ceilalți membri din propria „echipă” cât și cu cei din celelalte echipe, este aproape imposibil să-i faci să înțeleagă „spiritul de echipă”. E greu pentru un om matur să ignore frustrarea, deznădejdea, dezamăgirea când este eliminat dintr-un astfel de concurs. Să nu ne amăgim, nu e un concurs pe echipe, e cât se poate de individual. Să nu confundăm „spiritul de echipă” cu „cei 7 ani de acasă” care te determină să strângi mâna celorlați după ce ai fost eliminat.
Urmărind această ediție a emisiunii „Vocea României Junior”, nu am putut să nu observ criza profundă prin care trece muzica românească. Situație pe care industria muzicală o ignoră complet. Nu știu cum am ajuns în acest punct, dar se simte lipsa emisiunilor pentru copii la TV. Exista într-o vreme „Club Anda”, „Abracadabra”, „Ba Da Ba Nu”, „Tip Top Minitop”, „Feriți-vă de Măgăruș”, etc. Faptul că generația actuală de princhindei a fost lăsată pradă unor canale precum Disney Channel, Cartoon Network etc, se vede acum în concursuri precum „Vocea României Junior”. Există Festivalul „Mamaia Copiilor”, unde se cântă piese compuse special pentru copilași. Există în țară festivaluri pentru copii. Avem și astăzi compozitori și textieri care scriu special pentru cei mici. După cum spuneam, există albume lansate recent cu piese pentru copii. De ce mult-lăudata industrie muzicală nu este capabilă să-i producă și să-i promoveze pe creatorii care pot face ceva pentru cei mici?! Este o întrebare la care mi-aș dori să aflu un răspuns.
Rămân cu un gust amar după ce am văzut, în prime-time, pe ProTV, cum este sacrificată copilăria pe altarul audienței…
În final, vă las câteva versuri ale pieselor cântate de cei mici duminică seară. Ca să vă faceți o idee completă.
 
Stone cold, stone cold
You see me standing, but I’m dying on the floor
Stone cold, stone cold
Maybe if I don’t cry, I won’t feel anymore
(Stone Cold – Demi Lovato)
 
How do I live? How do I breathe?
When you’re not here I’m suffocating
I wanna feel love, run through my blood
Tell me is this where I give it all up?
How do I live? How do I breathe?
When you’re not here I’m suffocating
I wanna feel love, run through my blood
Tell me is this where I give it all up?
For you I have to risk it all
Cause the writing’s on the wall
(Writing’s On The Wall – Sam Smith)
 
I came in like a wrecking ball
Yeah, I just closed my eyes and swung
Left me crouching in a blaze and fall
All you ever did was break me
Yeah, you wreck me
I never meant to start a war
I just wanted you to let me in
And instead of using force
I guess I should’ve let you in
I never meant to start a war
I just wanted you to let me in
I guess I should’ve let you in
(Wrecking Ball – Miley Cyrus)
 
Yeah, it’s plain to see
that baby you’re beautiful
And there’s nothing wrong with you
It’s me ‘ I’m a freak
but thanks for lovin’ me
‘Cause you’re doing it perfectly
(What Do You Want From Me – Adam Lambert)
 
Every time when I look in the mirror
All these lines on my face getting clearer
The past is gone
It went by, like dusk to dawn
Isn’t that the way
Everybody’s got the dues in life to pay
(Dream On – Aerosmith)
 
All of these nights without you
All of my dreams surround you
I see and I touch your face
I fall into your embrace
When the time is right I know
You’ll be in my arms
Adagio
(Adagio – Lara Fabian)
 
I used to bite my tongue and hold my breath
Scared to rock the boat and make a mess
So I sat quietly, agreed politely
I guess that I forgot I had a choice
I let you push me past the breaking point
I stood for nothing, so I fell for everything
(Roar – Katty Perry)
 

I’m thinking ‘bout how people fall in love in mysterious ways
Maybe it’s all part of a plan
I’ll just keep on making the same mistakes
Hoping that you’ll understand
But baby now
Take me into your loving arms
Kiss me under the light of a thousand stars
Place your head on my beating heart
I’m thinking out loud
That maybe we found love right where we are, oh
(Thinking Out Loud – Ed Sheeran)
Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

4 COMENTARII

  1. Un articol care pune punctul pe i. Ce cauta copiii sa cante piese ale caror muzica si mesaje sunt controversate chiar si de adulti ?! De ce sa fortezi maturizarea unui copil :(?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here