Yann Tiersen la Sala Palatului (4.11.2009)

0
28

Yann Tiersen aCronică de Ştefana
Vorbesc cu prietena cu care mergeam (ea indrageste muzica Tiersen) in timpul zilei. Ne-ntrebam una pe alta. mai mergem? Eu n-as prea mai avea chef, ea e panicata cu gripa porcina si nu-i arde sa iasa din casa…
Decidem, totusi, sa mergem. Ei ii place, ar regreta sa-l piarda…La ora19 plec de la job, convinsa ca ajung in max 25 minute. Wrong! Fac 50… si asta doar pt ca fac tot felul de fente prin trafic.
Sala Palatului, 19.45. Ploua, dar oamenii stateau afara. Destui, dar nu gramezi. Media de varsta..mica..spre f mica. Liceu-facultate. Putini in zona 30-40 ani. Si mai putin peste 40. Destule grupuri din alte tari. La intrare coada. Intram. Pe la ora 19.55 se anunta sa ne ocupam locurile in sala. Zis si facut. Sala goluta, ba chiar –in zonele din fata- jenant de goala. Incet-incet mai apar oameni si cred ca ajunge la un 60-70 % din capacitate.(dar nu bag mana-n foc ca am apreciat bine…) E clar, oamenii care-au venit stiu la ce-au venit, imi spun. Urmeaza sa-mi dau seama ca ma insel putin…
La 20. 30 incepe.
Ce va pot spune…am rezistat eroic tot concertul.  Nu ascultasem prea mult inainte: pe Tiersen il stiam ca fiind cel care-a realizat coloana sonora la ceva filme si de la a mea prietena care-mi daduse un album s-ascult. Nu era rau, nu neaparat stiulul meu de muizca, dar placut. Inainte de concert cautasem si aflasem mai multe despre ce canta de pe youtube. Ei, bine, ce ascultasem nu prea semana cu ceea ce a fost. Si nu ma refer la diferentele inerente dintre concert si inregistrari, ci efectiv la stil.
Dealtfel la iesire chiar am intrebat pe cei din jur, la tigara: v-a placut? Si am primit de la majoritatea raspunsuri gen: „este cu totul altceva decat ce stiam”, „n-a cantat cum stiam noi ca e muzica lui”, „nu ma asteptam la asta”.
Dar va pot spune ca sunetul a fost in regula, baiatul chiar are tehnica si stie ce face, a trecut cu usurinta de la chitara la viaora la sintetizator, jocul de lumini-proiectiile au fost speciale si, pt ca eu una eram hotarata sa nu ies cu nervii varza de-acolo…m-am imaginat intr-un film cu extraterestrii si cu farfurii zburatoare… Din spatele nostru auzeam „asta-i muizca de lobotomie”, „mama, iar baga fierastraul ala care taie oase”, „wow, suntem intr-un film de groaza”…
A avut tente rock, dar mult mai mult a inclinat balanta catre muzica electronica..
Il asteptam cu piesele la acordeon, la pian: nu le-a interpretat. In schimb am auzit piese ca Sur le Fil, Dark Stuff, La Perceuse, Le Train.
Si totusi: este primul concert din viata mea la care vad atatia oameni iesind din sala, in timp ce artistul evolueaza. Prea multi.
Ca sa va faceti o idee despre ce vorbesc:
 
Yann Tiersen @ Bucharest, 4 nov 2009
http://www.youtube.com/watch?v=EWcdx-_ICBE
 
Si va anunt ca e una dintre cele mai usor de suportat bucati din concert.
Regret ca nu e chiar o cronica…dar, jur, mai mult de-atat nu pot!!
Insa stiu ca nu mai merg de-acum decat la ceea ce stiu sigur ca-mi place!

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here