Ziua Internațională a Leilor (10.08)

0
231

Ziua Internațională a Leilor (10.08)Pe data de 10 august sărbătorim în fiecare an Ziua Mondială a Leului. Ziua Leului are ca scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la maiestuosul vânător, felina supremă, cunoscut ca regele junglei.

Istoria Zilei Mondiale a Leului:

Această sărbătoare a celei mai frumoase și mai temute creaturi din regnul animal a fost înființată de Big Cat Rescue, cel mai mare sanctuar acreditat din lume dedicat felinelor mari. Ziua de 10 august este o zi în care oamenii din întreaga lume se reunesc pentru a aduce un omagiu puternicului leu în cât mai multe moduri posibile. Deși este o ocazie distractivă și emoționantă pentru toți, fundamentele sale se bazează pe o chestiune foarte serioasă: numărul leilor a scăzut dramatic până la punctul în care specia trebuie să fie pusă pe lista speciilor pe cale de dispariție, ca și vărul său mai mare, tigrul.

Ziua Mondială a Leului este ideea co-fondatorilor Dereck și Beverly Joubert, soț și soție, pasionați de felinele mari. Aceștia au început inițiativa în 2013, reunind atât National Geographic, cât și Big Cat Initiative sub un singur steag pentru a proteja felinele mari care mai trăiesc în sălbăticie. Leii – cu denumirea științifică Panthera leo – sunt a doua cea mai mare felină din lume, imediat după tigrul asiatic. Aceste creaturi imense, care cântăresc între 300 și 550 de kilograme, au stârnit imaginația populară timp de secole, inspirând admirație prin viteza și puterea lor musculară.

În urmă cu trei milioane de ani, leii cutreierau toată Africa și super continentul Eurasiatic. Dar astăzi, din cauza diferitelor ere glaciare și a schimbărilor din mediul natural, aria lor de răspândire s-a redus în principal la Africa și la anumite părți ale Asiei. Potrivit Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii, leii sunt o specie vulnerabilă, ceea ce înseamnă că numărul lor ar putea și ar trebui să fie mai mare. În prezent, cercetătorii estimează că mai există între 30.000 și 100.000 de lei pe planeta Pământ.

În lipsa unei intervenții semnificative, există șansa ca aceștia să se regăsească pe lista speciilor pe cale de dispariție, alături de alte specii aflate în cel mai mare risc de dispariție. Prin urmare, Ziua Mondială a Leului este o oportunitate pentru iubitorii de lei de pe întreaga planetă de a se opune declinului în ceea ce privește aria de răspândire și habitatul regelui fiarelor. Aceste animale uriașe se numără printre cele mai mari specii terestre din lume și sunt un prădător de vârf cu o reputație fără egal. Ar fi o pierdere tragică atât pentru natură, cât și pentru omenire dacă specia ar dispărea complet din mediul natural. Cu toate acestea, amenințările la adresa leilor sunt reale. Ei se confruntă cu spectrul dublu al vânătorii de trofee din ce în ce mai populare și al incursiunii umane în zonele lor sălbatice tradiționale. O reducere a hranei, combinată cu turismul de vânătoare, îi face pe lei mai vulnerabili cu fiecare an care trece.

În ultimele patru decenii, populația de lei a scăzut cu 50 %. Ziua Mondială a Leului are, prin urmare, trei obiective.

Puteți citi articolul în întregime aici: https://www.twinkl.ae/event/ziua-mondiala-a-leului-2021

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here