ZIUA ZIDULUI-28 AUGUST 2013

0
41

Cronică de Andrei Partoş
 

Roger Waters
Roger Waters în Piaţa Constituţiei

Mi-am dorit mult să văd live acest show! Nu e chiar cronică de concert. Sunt opinii sentimentale şi de observator atent. Faptul că la intrare a fost coadă pe la 19,40 nu m-a mirat. Aşa ne trebuie, dacă nu mergem din timp. Dar n-a fost imbulzeală, n-au fost vociferări, îmbrânceli. La casele cu jetoane nu era coadă, la bere, apă, îngheţată nu era coadă… Eu asta am văzut pe unde am umblat venind dinspre str. 13 Septembrie, unde se putea ajunge lejer cu taxiul.* Lume de toate vârstele şi ţinutele, dar parcă totuşi domina categoria 30-50 de ani. Erau mulţi şi din generaţia mea, dar erau şi oameni foarte tineri. Amplasarea scenei, a difuzoarelor, a Zidului-Ecran era perfectă. N-aveai cum să nu vezi, auzi… Puteam intra în Golden, dar am stat cu familia în Gazon A şi a fost cât se poate de plăcut. Am conversat cu Alina Manole şi Tudor Bâlcu, am mai salutat lume cunoscută. N-a început chiar la ora anunţată, dar nici un avea cum pentru că la 20,00 era încă lumină, iar efectele au nevoie de înturneric. Muzica de aşteptare a fost inteligent aleasă, piese vechi soul, blues, liniştit, volum elegant… Puţin după 20.30 a demarat totul. Lucrarea o ştiam, am ascultat-o chiar în anul apariţiei, în 1979, de atunci am difuzat piese din ea de sute de ori şi mă bucur că oamenii de la Costineşti au avut parte în anii 80 de Pink Floyd în cantităţi considerabile. „Another Brick in The Wall” a fost şi a rămas o piesă de protest, iar la Vox Maris se cânta din toţi rărunchii refrenul… Da, la discotecă! Cei care au fost pot confirma! Văzusem şi varianta din 1990 pe DVD am prins şi Pink Floyd fără Roger Waters în 1994, aşa că pentru mine era o ocazie imensă de a compara, asocia, filtra afectiv totul. Regretatul Liviu Tudan, în 1971 visa la Sinestezie. Cam aşa ceva era în capul lui… imagini cu sens, versuri profunde, efecte, simboluri, atitudine… Tema alienării (individuale şi colective), pe care a sesizat-o şi Tudor Chirilă pe blogul său, era esenţa lucrării lui Liviu în 1971! Mă gândeam la aşa-zisul protest al micuţului What s Up şi îmi dădeam seama cât de mărunţi sunt unii, cât de jos se mişcă talentul lor! În fond protestul lui Waters şi colegii săi din 1979, adică Pink Floyd, e valabil şi azi, dar nu conţine nimic vulgar, nimic jignitor, chiar dacă pe zid scria şi „Fuck You” ca pe orice zid din lume… Era şi traducerea în stil Irina Margareta Nistor (Du-te dracu’!).
Dealtfel pe Zid au apărut mai multe texte în limba română, traduceri ale celor în engleză. Faptul că şi Waters a avut un text consistent în limba română (nu-l reiau pentru că apare cu siguranţă în toată presa) arată respectul imens al unui artist pentru publicul din orice ţară. I-a felicitat pe micuţii din corul de copii, care erau de-ai noştri. Ei nu vor uita cu siguranţă aceste clipe. Să cânţi pentru 50.000 de oameni e UNIC! Şi cred că PUBLICUL i-a răspuns pe măsură. N-am întâlnit un public atât de atent, de concentrat, de surprins, de încântat de ceea ce i se oferă. Şi nu era vorba de un playlist de şlăgărele, deşi multe componente ale lucrării au devenit hituri comerciale prin valoarea lor indiscutabilă. Publicul a fost elegant şi cuminte şi în minutele de pauză, dar şi la plecare. Sigur că am fi vrut să existe încă vreo 10 căi de ieşire din Piaţa Constituţiei, dar nu-s. Mesajele scrise pe Zid au fost actualizate, aduse în prezent, listele celor căzuţi în diferite războaie sau victime ale terorismului, erau şi din 2010… Simbolurile au fost şi ele aduse mai aproape de ziua de azi…
 
Roger Waters The WallAflu că unii din presă s-au referit la folosirea simbolurilor naziste de către Waters. Trebuie să-şi schimbe oamenii dioptriile! Erau două ciocane, care sugerau însemnele hitleriste, tocmai pentru că mesajul antirăzboinic era clar şi ferm. Şi ţinuta lui Waters era una de tip ofiţer SS, dar NU avea însemnele, spre deosebire de un primar surexcitat care a făcut parada modei cu ţinută explicită şi n-a păţit nimic. Ar fi culmea, ca pentru o lucrare din 1979 să ne trezim azi cu observaţii de tip cenzură! Poate-l dă cineva în judecată! Ziarişti inculţi avem destui. Unul scria aşa: „The Wall”-cel mai tare show visual ever! A fost si Roger Waters pe acolo, s-a aplaudat singur si a acompaniat niste super instrumentisti. Nu rămâi mut la o astfel de formulare? Adică autorul, creatorul întregului concept, era pe acolo… se plimba pe scenă… Da, instrumentişti, vocalişti impecabili, sunet fără cusur… Waters e liantul! Fără el „THE WALL” nu există! Mi-a plăcut enorm tot ce s-a proiectat pe imensele ecrane-zid, totul avea semnificaţie, totul se lega de vorbe, de idei, le sublinia… Rockul progresiv trebuie ascultat, înţeles, povestit nu are farmec. O vor face cu siguranţă cei care se pricep la aşa ceva. Eu ştiu că am avut lacrimi în ochi, pentru că s-a mai împlinit un ALT vis de-al meu, de a vedea ZIDUL la Bucureşti, de a asculta „Mother”(a anunţat că-şi va dubla vocea din 1980, au fost şi imagini cu el de atunci, motiv, pentru unii să afirme că a fost un spectacol play-back!), „Comforbaly Numb” sau „Hey You” în versiunea Waters (le auzisem cu David Gilmour, a cărui voce îmi place mai mult, dar asta e altă poveste) şi fireşte „Another Brick In The Wall„. Am tot văzut spectacolul de la Berlin (1990) şi am spus mereu că aşa ceva nu voi vedea live. Eram chiar resemnat. În fond am aşteptat 34 de ani!!! Mulţumesc şi de aici Laura Coroianu şi Emagic pentru curajul de a investi într-un proiect atât de scump dar şi atât de important pentru istoria pop-rock a omenirii!
P.S.1 Filmul „The Wall” din 1982 a fost regizat de Alan Parker, secevenţele animate sunt semnate de Gerard Scarfe (au fost multe elemente din film şi aseară) iar scenariul era semnat de Roger Waters. Rolul lui Pink, în film, este jucat de Bob Geldof. Şi tot pentru cei care abia acum află una-alta, Roger Waters e basist (nu băsist!) şi a fost mereu autorul textelor grupului Pink Floyd.
P.S.2 Ştie cineva cât costă locurile de la balcoanele blocurilor alăturate? Dar cele de la balcoanele, ferestrele Palatului Constituţiei? A plătit cineva taxe? Ilicit la Palat?
PS.3. Mai sus aveţi şi imaginea celebrului porc cu toate simbolurile pe el, care a plutit deasupra noastră în partea a doua, spre final.
PS4. N-am găsit foto cu avionul ridicat pe o macara imensă şi care a intrat în zid la începutul show-ului după ce a zburat peste capetele noastre. Sunetul era aproape de surround, aşa că nu puţini au fost cei care s-au mai speriat când auzeau explozii, elicoptere, avioane, venind din dreapta, din spate, de peste tot…
PS 5. Componenţa de turneu, pe care nu am verificat-o încă. E posibil să fie mici modificări ,dar prezenţa super-chitaristului Snowy White e sigură. Cum primesc numele exacte, le anunţ!

1 COMENTARIU

  1. […] http://andreipartos.ro/ziua-zidului-28-august-2013/ var addedComment = function(response) { //console.log('fbComments: Caught added comment'); //console.log('fbComments: Making AJAX call to update Facebook comment count'); $.post('http://andreipartos.ro/wp-content/plugins/facebook-comments-for-wordpress/facebook-comments-ajax.php', { fn: 'addComment', xid: 'hgPHoozzGWOYnrL_post15110' }, function(resp) { if (resp === 'true') { //console.log('fbComments: Updated and cached Facebook comment count for post with xid=hgPHoozzGWOYnrL_post15110'); } else { //console.log('fbComments: FAILED to update Facebook comment count for post with xid=hgPHoozzGWOYnrL_post15110'); } }); //console.log('fbComments: Making AJAX call to send email notification'); $.post('http://andreipartos.ro/wp-content/plugins/facebook-comments-for-wordpress/facebook-comments-ajax.php', { fn: 'sendNotification', xid: 'hgPHoozzGWOYnrL_post15110', postTitle: '28 AUGUST – NĂSCUŢI PENTRU MUZICĂ', postUrl: 'http://andreipartos.ro/28-august-nascuti-pentru-muzica/' }, function(resp) { if (resp === 'true') { //console.log('fbComments: Sent email notification'); } else { //console.log('fbComments: FAILED to send email notification'); } }); }; FB.Event.subscribe('comments.add', addedComment); […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here