ABBA GENERATION LA SALA PALATULUI (3.10.2010)

0
66

abba generation sala palatului (600 x 398)N-am apucat să scriu până acum şi îmi pare rău. În general, nu-mi place ideea de tribute-band. Dar un tribute-band ABBA este o excepţie. Îmi plac piesele suedezilor, le ascult cu plăcere oricând, în orice interpretare. În plus, nu văzusem nici filmul Mamma mia, aşa că am profitat de ocazie şi am petrecut o seară de duminică extraordinară. Mă încânta ideea de a vedea un film la… Sala Palatului. Mi-a plăcut mult, Meryl Streep a făcut un rol extraordinar, am auzit şi câteva piese din repertoriul ABBA pe care nu le ştiam, şi m-am amuzat teribil la unele faze.
Când a început concertul propriu-zis, am coborât în primele rânduri. Am vrut să fac şi câteva fotografii mai bune. Concertul a fost extrem de plăcut, eu m-am bucurat în mod deosebit că au cântat şi piesa Does Your Mother Know? Pentru că este preferata mea.
Aveam nevoie de o reîntâlnire cu muzica ABBA şi mă bucur că s-a întâmplat. În ziua următoare (luni, 4 octombrie), Dana Cristescu m-a ajutat să stau de vorbă cu britanicii de la ABBA Generation. Am fixat interviul pentru ora 11.00 la Hotelul Howard Johnson. Am ajuns un pic mai devreme, aşa că i-am aşteptat în hol pe artişti. Aveam emoţii, citeam întrebările şi parcă nici nu mai ştiam limba engleză… Primul care a coborât a fost “Benny”. Am făcut cunoştiinţă rapid. S-a simţit foarte bine duminică seară, “publicul a fost fantastic”, lucru subliniat mai târziu şi de ceilalţi colegi ai lui. Între timp au venit şi ceilalţi. Interviul a fost unul neconvenţional, e prima dată când aveam în faţă atâţia interlocutori dornici să spună ceva. Dialogul a fost “viu”, s-a râs mult, s-au contrazis, s-au completat. Vă redau mai jos discuţia care a avut loc în holul hotelului.
Benny: “Mie mi-a plăcut întotdeauna muzica de la cea clasică la pop, rock şi disco. Când eram mai mic şi ascultam trupa ABBA, mi-am dat seama că aici găsesc toate genurile care îmi plac. De exemplu Lay All Your Love On Me este exemplul perfect de piesă care are puţin pop, puţin disco, puţin rock. Şi atunci mi-am dat seama că acesta este genul de trupă care îmi place. Eu provim dintr-o familie de muzicieni. Tatăl meu făcea parte dintr-o orchestră şi cânta la fierăstrău muzical – este un instrument ciudat, nu scoate prea multe sunete şi este folosit mai mult în filmele horror. Aveam în casă tot felul de instrumente: pian, vioară, etc, aşa că eu cântam la toate”.
Bjorn: “Pentru mine tatăl meu a fost un exemplu. Deşi el nu cânta prea bine. Îl întrebam ce cântă şi nici el nu ştia, de aceea m-am decis să învăţ eu ca lumea să cânt”.
Frida: “Mie îmi place să cânt în general. Cântam în corul bisericii când eram mică, apoi am descoperit trupa ABBA şi m-am îndrăgostit pur şi simplu de muzica lor”.
De unde a pornit ideea unui tribute-band?
Benny: “Eu am cântat în tot felul de trupe, cântam coveruri multe. Managerul nostru m-a abordat într-o zi, vroia să facă un show ABBA. El i-a găsit pe ceilalţi colegi, ne-am simţit bine împreună pe scenă şi am rămas aşa de atunci”
Care este cel mai dificil lucru în a recrea un show ABBA?
Aici au răspuns toţi într-un glas: „Precizia, să nu înşelăm aşteptările publicului”.
Benny: “Vrem să redăm piesele exact aşa cum trebuie. Este foarte greu să reproduci piesele exact aşa cum se aud ele pe disc, ne-ar trebui cel puţin 4 braţe. Dacă asculţi piesa originală Gimme, Gimme, Gimme, intro-ul de acolo are 15 layere diferite, sunt acolo o grămadă de instrumente diferite: chitară, sintetizator, bas, etc. Aşa că pentru a reproduce asta live cu doar 7 oameni pe scenă, este incredibil de dificil. Dar noi ne străduim. Din fericire ne ajută mult tehnica astăzi”.
Dar le place ceea ce fac, se simt bine pe scenă, aşa că nici nu poate fi vorba de momente de frustrare. 
Benny: “Nu facem doar asta. Eu, de exemplu, scriu muzică de film, pentru televiziune. Îmi place ceea ce fac cu ABBA Generation, mă simt foarte bine pe scenă alături de colegii mei”.
Frida: “Fiecare show este diferit. Publicul este altul mereu. Nu avem cum să ne plictisim sau să ne simţim frustraţi”.
Agnetha: “Când ai în faţa ta atâţia oameni fericiţi, asta îţi dă putere să mergi mai departe, să dai tot ce e mai bun din tine pe scenă. Publicul ne dă forţă şi încredere în noi”.
Bjorn: “Parcă debutăm de fiecare dată când urcăm pe scenă. Aşa ne simţim. Dacă oamenilor le place ceea ce văd pe scenă, atunci pentru noi este tot ceea ce contează. Noi nu ne săturăm de aprecierea publicului”.
Benny: “Mai ales când eşti un rock god aşa cum suntem noi” (râde)
Bjorn: “Sau disco god” (râde)
Despre public au doar lucruri frumoase de spus.
Benny: “Publicul din Europa de Est este mai călduros, cunoaşte mai bine repertoriul ABBA. În America, deşi nu ştiu toate piesele – doar pe cele mai cunoscute – oamenii apreciază totuşi concertele noastre. Descoperă acolo repertoriul ABBA”.
Care este cea mai cerută piesă la concertele lor?
Fetele au răspuns imediat: “Dancing Queen!!”
Bjorn: “De aceea o cântăm ultima, ca să nu plece oamenii”. (râde)
Cele mai bune 3 albume ABBA în opinia lor?
Benny: Arrival, ABBA Gold, Super Trouper. Părere împărtăşită de toţi ceilalţi. “Dar cred că dacă ar fi să aleg doar unul, acela este Arrival – erau în cea mai bună perioadă a lor atunci”.
S-au întâlnit cu membri originali ABBA?
Agnetha: “Benny a venit la unul dintre concertele noastre. A fost absolut fantastic!”
Ce muzică ascultă în timpul liber?
Frida: “Îmi place foarte mult trupa The Carpenters. Îmi place mai mult muzica veche, dar şi cea nouă. Ascult şi jazz, îmi place mult Ella Fitzgerald”.
Agnetha: “Şi mie îmi place jazzul şi îmi place şi muzica pop: Kathy Perry, Lady Gaga, Black Eyed Peas”.
Benny: “Judecând după modul în care mă îmbrac, (n.r. – purta un tricou de rocker) nu prea reiese că mi-ar plăcea ABBA sau Lady Gaga, dar îmi plac! De asemenea, ascult şi mult rock din Scandinavia, în special trupele norbvegiene de rock – sunt foarte bune. Îmi plac multe genuri de muzică, dar în special rockul”.
Ce părere au de muzica pop actuală?
Benny: “Cred că sunt foarte multe trupe bune, care cântă foarte bine live. Şi acesta este un lucru foarte important, având în vedere că discurile nu se mai vând la fel de bine din cauza descărcărilor ilegale de pe net. Aşa că artiştilor nu le-a rămas decât să se întoarcă spre cântarile live, să aibă cât mai multe concerte”.
Când vine vorba de MTV… părerile sunt împărţite şi discuţia se încinge.
Benny: “Mie nu mi-a plăcut niciodată MTV-ul. Întotdeauna a fost centrat pe un anume segment de muzică… Şi de aceea multe trupe nu au ajuns să fie difuzate la MTV. Aşa că au fost obligată să susţină mai multe showuri live ca să poată ajunge la public. Din nefericire, acest post TV nu a acoperit niciodată toate genurile de muzică”.
Bjorn: “El spune toate astea pentru că MTV-ul nu difuzează muzica pe care o îndrăgeşte el”.
Frida & Agnetha: “Ba nu. MTV-ul are de toate. Are şi muzică din anii ’80 şi de acum…. Este absolut fantastic”.
Benny: “A redus muzica la imagine. Este o industrie care practic lasă pe dinafară exact elementul central: MUZICA. Vor să vândă un produs şi dacă tu nu te încadrezi în şablonul lor, atunci eşti sărit din schemă. De aceea nu poate să-mi placă MTV-ul. Trebuie să fii mult prea comercial ca să ajungi acolo. Dar să ştii că nici ei nu reuşesc să vândă mai multe discuri decât trupele care nu sunt difuzate de ei. Internetul începe să bată MTV-ul”.
În final au transmis şi un mesaj fanilor din România:
“Mulţumim că aţi venit la concert! Sper să ne revedem curând! Până atunci ascultaţi în continuare muzica ABBA”.
Aşa vom face! Iar pe ei îi aşteptăm cu drag din nou în România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here