Albano la Sala Palatului (7.05.2014)

0
183
GALERIE FOTO aici

Articol de Iulia Radu

Pe 7 mai, l-am revăzut cu mare bucurie pe Albano! Am intrat în atmosfera de concert încă de pe drum. Da, nu râdeți! În Piața Revoluției, la trecerea de pietoni, am nimerit într-un grup de pensionari, care mergeau cu pași sprinteni spre sală. Îmbrăcate la patru ace, cu buchete de flori în mâini, la brațul soților, doamnele vorbeau cu entuziasm despre artistul italian. „Prea multe bucurii nu mai avem, dar muzica lui ne-a însoțit mereu”, spunea una dintre ele. Mergeam în spatele lor și nu am putut să nu-mi amintesc de concertul din 2011 susținut de Albano la Sala Palatului. A făcut de toate atunci: a cântat impecabil, i-a ținut în mână pe cei aproximativ 4.000 de spectatori care ba erau deranjați de sunetul prea tare, ba de macaraua TVR-ului… Artistul a făcut față cu brio tuturor provocărilor și a trecut toate „probele” prin care i-a fost testată răbdarea. Ba mai mult decât atât, s-a oferit să le rezolve oamenilor și problemele cu colesterolul, spre amuzamentul tuturor.

Ei bine, de data aceasta lucrurile au stat cu totul și cu totul diferit. Cei cu urechile sensibile au rămas acasă, iar TVR-ul a făcut un „pustiu de bine” și ne-a permis să ne bucurăm de un show de nota 10, fără macarale și fără cameramani care aleargă prin fața artiștilor. Ah, și să nu uit un alt aspect extrem de important: nu am avut nici translator! Și, Doamne, ce bine a fost!
 

Credit foto: Clara Padurean

Este primul concert pe care Albano îl susține la București cu orchestră simfonică. Alexander Symphony Orchestra a fost la înălțime! O orchestră formată doar din oameni tineri (vârsta maximă a muzicienilor este de 35 de ani) care a cucerit și publicul, dar și pe Maestrul Alterisio Paoletti, care a declarat, la final (informaţia o avem de la prietenul nostru Florin Apostol), că „aceasta este singura orchestră formată din tineri cu care a cântat atât de bine și de profesionist”. Remarcabile au fost şi cele trei doamne din backing vocals, care au susţinut şi momente solistice impresionante, precum şi membri trupei lui Albano! Dacă sunetul din sală era la nivelul prestaţiei artiştilor de pe scenă, atunci am fios putut vorbi despre o seară perfectă.
 
 
 
Yari

Concertul a avut mai multe momente inedite. Unul dintre acestea a fost apariția pe scenă a lui Yari (fiul lui Albano și al Rominei), care a fost convins de tatăl lui să debuteze pe scena de la București. Chiar dacă nu a moștenit nici vocea și nici charisma lui Albano, Yari a fost primit cu entuziasm de public. „Ce mândru trebuie să fie Albano”, „Ce păcat că s-au despărțit părinții lui”, „E un tânăr la locul lui”, șușoteau oamenii din primele rânduri.
 
 
 
 
 
L-am revăzut pe scenă pe Alex Pârvu (îl știți de la „Next Star”; el a mai avut o apariție și alături de Toto Cutugno, atunci a cântat la pian). De data aceasta a cântat în duet cu Albano piesa „Ci sara”. Duetul i-a fost propus lui propus lui Albano de către Florin. Cred că Alex era extrem de emoționat și mă gândesc că un translator ar fi fost util în acel moment.
 
 
Spre finalul concertului Albano a coborât printre spectatori cântând alături de ei „Sharazan”. Între timp, pe scenă se așezau mesele, se aducea vinul… Tot Florin Apostol a fost cu ideea scenografiei ad-hoc de bistro italian pe scena Sălii Palatului. De altfel, a şi fost printre „aducătorii” de scaune şi mese necesare momentului.
Albano a invitat câțiva spectatori pe scenă, i-a poftit la masă și a ciocnit alături de ei un pahar de vin. Spectatorii au rămas la mese până la finalul concertului cântând (fiecare după posibilități!) „Funiculi”, „Volare”, „Felicita”.
 
În cele 2 ore și 30 de minute, Albano a cântat excepțional și a comunicat permanent cu publicul. A spus glume, le-a urat succes reprezentanților noștri la Eurovision (data trecută cântase câteva piese în duet cu Paula Seling), ba chiar a semnat câteva autografe în timpul concertului. A primit atât de multe flori încât a promis că își va deschide o florărie în București. A avut în față un public excelent (aproximativ 3.500 de persoane), receptiv la toate îndemnurile și gesturile artistului. Au cântat alături de el, l-au aplaudat în picioare și abia l-au lăsat să plece de pe scenă. Cele mai „vii” reacții ale spectatorilor au fost la piese precum „Liberta” (în timpul căreia au fost proiectate imagini sugestive pe cele două ecrane), „Sharazan”, „Felicita”, „Nostalgia Canaglia”. La bis, Albano a cântat alături de toată lumea „Deşteaptă-te române”. Apoi a urmat o lungă sesiune de autografe și fotografii cu toți doritorii.
 
Mai jost aveți setlistul concertului:
 

  1. NEL SOLE
  2.   ANGELI
  3.   MATTINO
  4.   13 STORIA D’OGGI
  5.   AMANDA E’ LIBERA 
  6.   CI SARA’    cu Alex Pârvu 
  7.   NOSTALGIA
  8.   TU PER SEMPRE
  9.   E’ LA MIA VITA

10.     SEMPRE SEMPRE
11.     IL MIO CONCERTO
12.     AVE MARIA
13.     VESTI LA GIUBBA
14.     VA PENSIERO
15.     LIBERTA’
16.     WILL’ IT ALL AGAIN
17.     SHARAZAN
18.     TAVOLI
19.     FUNICULI’
20.     VOLARE
21.     FELICITA’
Bis
IMNUL ROMÂNIEI
 
 
P.S. Pe 7 mai, înainte de concert, Albano a primit o Diplomă de Onoare şi o Plachetă din partea Directorului Agenţiei Naţionale Antidrog, domnul Sorin Oprea. Mulţumim Florin Apostol pentru info şi foto!

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here