ARTIȘTII PROPUN (ep. 44): Adrian Ordean vă recomandă muzică, film și carte

0
49

Adrian Ordean aÎn această săptămână, Adrian Ordean (chitarist, compozitor, textier, producător) ne recomandă muzică, film și carte. Despre activitatea artistică a lui Adrian Ordean, puteți afla mai multe de pe pagina oficială de Facebook: https://www.facebook.com/adrian.ordean
Aveți mai jos propunerile lui Adrian Ordean:

Smoke on the Water – Deep Purple și Negru Vodă – Phoenix

Sunt piesele pe care le îndrăgesc din mai multe motive. Smoke on the Water are unul dintre cele mai celebre riff-uri de chitară scrise vreodată, nexistând nici un chitarist pe mapamond care să nu-l fi încercat măcar așa în joacă. Solo-urile sunt celebre și ele… eu învățând să cânt la chitară după „Machine Head”, albumul Deep Purple din 1972, care conține și Smoke on the Water.

 
 
Negru Vodă a venit ca o bulă de aer în lipsa muzicii bune și mulțimea rafturilor goale ale magazinelor din România acelor vremuri. A fost un adevărat material de studiu, mai ales că în dorința de a învăța chitara cât mai repede, absorbeam cu o viteză năprasnică tot ce apărea pe piață.

 
 

I Want To Know What Love Is – Foreigner

Cu un refren înălțător și impresionant, cu un sunet impecabil si cu vocea plina de originalitate a lui Lou Gramm, a trecut și trece cu usurință peste timp, rămânând mereu proaspătă pentru urechile celor care o ascultă iar și iar, așa ca mine, sau pentru cei care o ascultă prima oară.

 
 

I Don’t Want to Miss a Thing – Aerosmith

Prin anii ’70 eram înnebunit după Aerosmith și Ted Nugent. În anii ’80 am mai schimbat lista de preferințe, după ce Aerosmith au dispărut de pe piață datorită dependenței de droguri. Dar prin ’98 apare I Don’t Want to Miss a Thing care mă readuce cu „picioarele pe pământ” și mă face să mai adaug la lista mea de cântece încă o piesă fantastică, o piesă care va rămâne în inima mea „forever”.

 
 

Shoot To Thrill – AC/DC

De un dinamism ieșit din comun, o energie de neoprit, un uragan de intensitate maximă… Sunt atâtea posibile piese de menționat că… mai bine mă opresc aici.

 

Carte

Paradoxal, nu am prea citit nimic în ultimii ani dar am scris totuși o carte în timpul ăsta: „După ani și ani – Povestiri din spatele scenei”. Bine, nu am mai citit romane, nuvele, poezie, etc…dar am citit în schimb nenumărate pagini de specialitate despre mixaje, mastering, plug-in-uri, amplificatoare, chitare și câte și mai câte… Între timp îmi vine tot mai greu să scriu cu creionul sau pixul, mizând totul pe tastatură și mouse.
 

Film

Am văzut un film care mi-a plăcut foarte mult… „The Words”. Este o poveste extraordinară, care se desfășoară după anii 2.000, despre un scriitor tânăr, nu foarte inspirat. După mulți ani, timp în care editurile îi refuză scrierile, cumpără dintr-un anticariat o servietă veche, din al doilea război mondial. Ajuns acasă, descoperă că servieta conține un manuscris tot din acea perioadă, un roman care îl tulbură și îl pune pe gânduri. Se substituie ca autor și scoate cartea pe piață. Romanul se bucură de un succes enorm, propulsând-ul imediat ca autor în topul celor mai buni. Dar el știe că a mințit cititorul, că nu sunt ale lui cuvintele, că nu el e autorul cu adevărat, știe că a mințit. M-am gândit că poți face orice cu cuvintele… poți spune adevăruri, poți transmite idei, poți da ordine, poți spune „te iubesc”, dar mai grav… poți și minți. Ascultând însă muzica filmului, m-am pomenit în cap cu întrebarea: „oare cu muzica poți minți?” Nu… clar, muzica nu minte. Muzica poate fi dată mai tare sau ascultată în „piano”, bună sau mai puțin bună, dar nu poate să mintă. Cuvintele o fac în fiecare zi. Limbajul muzicii însă nu. Oamenii interpretează mesajul muzical ușor diferit de la individ la individ…la fel și cel care îl transmite, compozitorul… El își exprimă emoțiile, tristețile, bucuriile în felul său, iar receptorii percep mesajul cu simțurile lor, fiind măcar siguri că nu sunt mințiți. Toate energiile astea se strâng și converg într-un punct comun, determinând stări de tristețe, de bucurie sau momente înălțătoare cum ar fi… ascultarea imnului de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here